Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

lunes, 17 de febrero de 2014

KULTURARRANGEMENTER 15.02.2014 - 1.03.2014











Den Norske Klubben




SPANSK-KURS


Kinoguiden



Alabama Monroe

Originaltittel: The Broken Circle Breakdown
Regi: Felix van Groeningen 
Skuespillere: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse, Geert Van Rampelberg, Nils De Caster, Robby Cleiren, Bert Huysentruyt, Jan Bijvoet 
Sjanger: Musikkfilm / Drama
Kinopremiere: 14.02.2014
Manus: Carl Joos, Felix van Groeningen
Nasjonalitet: Belgia / Nederland
Produksjonsår: 2012
Lengde: 1 t. 51 min.
Musikk:Bjorn Eriksson, TBCB Band
Egnethet: Voksen

OM FILMEN
Bluegrass-musikeren Didier og tatovøren Elise er vidt forskjellige, men fascineres av hverandres lidenskaper. De blir stormende forelsket og får en datter noe tidligere enn planen var - i den grad det forelå en plan. Da datteren etter noen år får en alvorlig diagnose, kommer deres divergerende livssyn opp til overflaten, og det idylliske familielivet forvandles til en kontinuerlig streben etter å leve opp til legens formaning om ikke å miste motet.

Med en kløktig ikke-lineær fortellerstruktur og filmmusikk så kledelig at en må tilbake til INTO THE WILD for å finne dens like, har Felix van Groeningen skapt en kompromissløs, oppriktig og sjeldent matchet heisatur i følelsesregisteret. Filmen har vunnet publikumspriser over hele verden, i alt fra Berlinalens Panorama-program, på CPH:PIX i København, og nå sist under Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Cuento de Invierno


Originaltittel: Winter’s Tale
Regi: Akiva Goldsman 
Skuespillere: Will Smith, Jennifer Connelly, Colin Farrell, Russell Crowe, William Hurt, Jessica Brown Findlay, Matt Bomer, Kevin Durand, Kevin Corrigan 
Sjanger: Fantasy
Kinopremiere: 14.02.2014
Manus: Akiva Goldsman
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2014
Produksjonsselskap: Warner Bros. Pictures
Musikk:Hans Zimmer
OM FILMEN
En fortelling fra mytiske New York som spenner seg over et århundre om mirakler, møtende skjebner, og den evige kampen mellom ondt og godt.
I rollene finner vi blant andre Colin Farrell, Jennifer Connely, Russell Crowe og Will Smith.  En kald vinternatt bryter innbruddstyven Peter Lake (Colin Farrel) seg inn i et gigantisk herskapshus på Upper West Side i New York. Huset ser forlatt ut, men innenfor døren møter han den vakre og svært syke Beverly Penn (Jessica Brown Findlay), som er datteren i huset. I natten mørke begynner dermed en uendelig kjærlighetshistorie mellom en middelaldrende innbruddstyv og en ung døende kvinne.

RoboCop


Originaltittel: RoboCop
Regi: José Padilha 
Skuespillere: Gary Oldman, Joel Kinnaman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Abbie Cornish, Jackie Earle Haley, Michael K. Williams 
Sjanger: Action / Sci-Fi
Kinopremiere: 14.02.2014
Manus: James Vanderbilt, Joshua Zetumer, Nick Schenk
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2014
Lengde: 1 t. 58 min.
Musikk:Pedro Bromfman
Egnethet: Ungdom/Voksen

Året er 2028 og det multinasjonale selskapet OmniCorp er i fronten av robotteknologi. I årevis har de levert droner til operasjoner i utlandet og nå er tiden inne for å ta teknologien hjem og enda et steg lenger.  Alex Murphy (Joel Kinnaman) er en hengiven far og ektemann og en fantastisk politimann som kjemper mot korrupsjon og kriminalitet i Detroit. Når han blir kritisk skadet i felten ser OmniCorp muligheten til å lage verdens første halvt-mann-halvt-robot politimann, en RoboCop. OmniCorps visjon om en hær av RoboCops i alle byer og en enorm gevinst til selskapet er i ferd med å bli virkelighet. Det eneste de ikke har tenkt på er at det er en mann inne i maskinen, en mann som vil sloss for rettferdighet.

Ta deg i akt for farer



Prosesjonslarver. Er du i Spania under våren bør du være forsiktig med turer i skog med mye pinjetrær. Du kan treffe på larver vi kaller prosesjonslarver.  Det latinske navnet er Thametopoea. De lager reir i pinjetrær og ramler ned på marken i perioden januar til mars.  Ta en titt opp i pinjetrærne, og du vil raskt oppdage disse nøstene. På bakken  holder de også sammen. og lever ofte i grupper og beveger seg i lange rekker eller prosesjoner på marken, derav navnet.  De er egentlig harmløse så lenge de ikke blir berørt. De innholder gift som virker etsende på slimhinnene og fremkaller store hevelser som kan resultere i kveling. Pass på at din hund ikke snuser på dem! Det anbefales at hunden går med munnkurv for å hindre at de slikker eller spiser denne skumle larven om dere er på tur i aktuelle områder i den aktuelle perioden.  Hos vetrinæren kan du få kjøpt hurtigvirkende motgift du kan ha med på tur om ulykken skulle være ute.

Leishmaniose. Gir sykdom i hud og indre organer som er forårsaket av encellet parasitt. Parasitten finnes i sandfluer som lever i Europa rundt 45. nordlige breddegrad. Sandfluen er særlig aktiv etter solnedgang om sommeren langs kysten i Spania, Portugal, Hellas og Italia (med enkelte sykdomstilfeller i varme daler i Syd-Sveitzz og Frankrike) Tid fra smitte til sykdom kan ta fra 1 til 18 måneder. Bruk loppemiddel som beskytter mot sandfluer. Nå er tiden for å teste hunden din for denne sykdommen. En enkel blodprøve hos vetrinær gir deg svaret.   Vær klar over at Leishmaniose er en alvorlig sykdom som kan ramme hunder, katter og mennesker, og smitte skjer ved at parasitten blir overført mellom dyr og mennesker ved bitt av disse blodsugerne.

Markedsplassen


Rubikkannonser til glede og nytte for våre lesere. 
Pris: 15 euro for 1 nummer / 15 dager.  
Om du betaler for 3 nummer, får du den 4. gangen gratis. 
Merk deg at rubikkannonsen kan ikke inneholde mer enn 250 tegn i magasinet. Rubikkanonnser på nettsiden + et lite bilde er inkludert i prisen.
For bestilling, kom innom kontoret vårt mellom kl. 10:00-16:00 i ukedagene.


Persille


Pasta med persille

En god rett ved siden av annen mat eller på tapasbordet. God også i matpakken. 

1 bunt persille, finhakket
2 fedd hvitløk
5 tomater, delt i to uten innmat
400 gram pasta
Olivenolje
Parmesan, revet
Salt og pepper

Ha pasta og hvitløk i en kjele og kok etter anvisning på pakken. Hakk tomater og kokte hvitløksfedd med persillen. Bland alt med pastaen og server med litt olivenolje og smak til med salt og pepper. Dryss over fersk revet parmesan. 

Olje med persille

Varier gjerne denne med andre urter om du vil. 

2 dl solsikkeolje
100 gram persille

Hakk persillen i en blende og kjør glatt med oljen. Om du bruker olje av oliven må den tempereres før bruk da denne stivner i kjøleskap. Ha alt over i en liten kjele og kok i ½ minutt. Sil før du har på et glass/flaske med tett lokk, og oppbevarer i kjøleskap. Holder inntil 6-8 uker. 





Skjell med persillesaus

2 løk, grovhakket
2 fedd hvitløk
2 ss hvetemel
5 ss olivenolje
1 liter kraft, gjerne kylling
Salt og pepper

Ca. 40 almejas eller hjerteskjell
½ bunt persille, finhakket
Ha løk og hvitløk i oljen og la surre på svak varme til løken er blank. Rør inn hvetemelet og la surre nok et minutt. Bruk blender eller kjøkkenmaskin og kjør til en glatt masse. Bruk dette som jevning i kraften og la koke i 15 minutter. Ha skjellene i kjelen og la koke til skjellene har åpnet seg. De som ikke åpner seg kastes. Dryss over rikelig med persille ved servering. 


Persillesmør

Lettlaget og godt. Godt å ha for hånden når du vil ha noe godt på biffen eller til poteten!

100 gram smør, romtemperert
1 fedd hvitløk, finhakket
1 neve persille, finhakket
Salt og pepper

Bland smør, hvitløk, persille, salt og pepper. Rør alt godt sammen og rull til en pølse. Rull den inn i aluminiumsfolie, og la stivne i kjøleskap. Skjær smøret i skiver før servering. Oppbevar i kjøleskap inntil en uke, eller i fryser inntil 2 måneder. 

Persille mot anemi og lav blodprosent


I dag ser vi persille året rundt, både i Spania og i Norge. Visste du at persille har utrolig mange gode helseeffekter på kroppen? Det som er helt sikkert er at vi kan spise så mye vi vil av denne delikate og velsmakende planten. Den fortjener å bli brukt til mye mer enn bare pynt. En neve persille om dagen gjør en forskjell!

Hva er persille?
Persille stammer fra landene rundt østsiden av Middelhavet. Den har vært kultivert helt siden romertiden. 

Persille er en toårig krydderurt. Rundt Middelhavet vokste den tidligere vilt, men er nå stort sett kultivert. Den brukes mye i matlaging både i Europa, Midtøsten og i Amerika. Den flatbladede varianten er den mest vanlige, men i Norge kjenner vi ofte best den krusete varianten. 

Smaken i persille kommer fra den eteriske oljen apiol. 

Historisk:
I Europa ble persille flere steder ansett som “djevelens urt” og brakte ulykke til de som dyrket den, hvis planten da ikke var plantet på en langfredag. At en tiendedel av den sådde persillen aldri kom opp, mente man var fordi djevelen tok den delen. Og at persillefrøene spirer seint, trodde man skyldtes at de måtte ni ganger fram og tilbake til helvete innen de kunne komme opp. Troen på at persille ga dårlig hell, var heftet ved urten til inn i middelalderen. Det er verdt å merke seg at i de tyske hekseprosessene opptrer Satan svært ofte under navnet Herrn Peterling, og i de franske under navnet Maître Persil.

I det gamle Hellas og Roma ble persille tillagt magiske krefter og man trodde at man kunne bli usynlig og få overnaturlig styrke hvis man spiste frøene. Urten var viet til Persefone, dronningen av Hades. I århundrer trodde greske soldater at enhver kontakt med persille før et slag signaliserte forestående død. På grunn av urtens tilknytning til død, ble persille plantet på greske graver for å bringe lykke til de avdøde. Etter hvert ble persillekranser brukt til å hedre vinnere av idrettsprestasjoner, og grekerne bar slike kranser under banketter, da de trodde at dampen av vinen ville bli absorbert av persillen og dermed beskytte den som bar kransen mot å bli beruset.

Helsefordeler med persille
De gamle romerne og grekerne brukte persillen som vanndrivende, mot luftsmerter i fordøyelsen og for å fremme menstruasjon. Persillen var også fra gammelt av kjent for å dempe sterke lukter, særlig lukt fra hvitløk. 

I dag er persille kjent som et velsmakende krydder og medisinplante som inneholder store mengder vitaminer og mineraler som jern, folsyre, kalsium, kalium og C- vitamin. Persillen er også kjent som vanndrivende og reduserer hevelser. Den brukes også mot urinsyregikt. Persillen er også rik på antioksidanter, både flavoner og karotenoider. Persille inneholder 6 ganger så mye C-vitamin som appelsin. Stort inntak av disse antioksidantene beskytter mot kreft, hjertesykdom, slag, grå stær og mye mer. 

Det er et høyt innhold av jern i bladpersillen. En neve persille inneholder like mye jern som 200 gram svinekjøtt. Det store innholdet av C- vitamin bidrar også til å øke opptaket av jern samt at folsyren stimulerer oppbyggingen av røde blodlegemer. Persille er derfor et meget godt middel mot anemi og lav blodprosent! 

Persille er også en nyttig kalsiumkilde for de som ikke drikker mye melk. En neve persille, eller 25 gram, er nok til å øke opptak av jern, kalsium og folsyre, og dekker i tillegg dagsbehovet for vitamin C. 

Folsyre kan beskytte mot ryggmargsbrokk tidlig i svangerskap, og reduserer også dannelsen av homocystein som ser ut til å beskytte mot hjertekarsykdommer og mot Alzheimer. 
Den vanndrivende effekten merker du godt ved kun å spise 25 gram persille. Nyren stimuleres, urinmengden øker og hevelser reduseres. Den vanndrivende effekten er størst i frøene, noe midre i røttene, og minst i bladene. 
Hva kan vi bruke persille til?
Av persillen kan vi bruke både blader, røtter og frø. Vi har to varianter av bladpersillen, kruspersillen og den mer flatbladede persillen. 
Persille kan med fordel brukes rikelig i supper og sauser, i salater og i dressinger. Bruk et glass og saks og klipp persillen i småbiter og tilsett rett før servering. Da bevares vitaminer og mineraler best. 

Middelalderens mange fasetter


Har du noen gang hørt om noe annet enn “Den mørke Middelalder” når denne tiden mellom 476 og 1492 blir nevnt? Det er liksom opp og avgjort at alle de årene var en trist, og nærmest uhyggelig tid, men er egentlig dette den hele og fulle sannhet? La oss se litt nærmere på denne epoken, så kan vi heller dømme etterpå.

Til orientering viser årstallet 476 til Romas fall, mens 1492 selvfølgelig minner om ”oppdagelsen” av Amerika. Etter dette omfatter altså Middelalderen hele 1000 års Historie, og det ville være rart om ikke en så lang periode kunne vise til noe mer positivt enn utelukkende negative hendelser. Om vi holder oss først og fremst til Spania, får vi sikkert problemer med å finne noen konkret skildring som viser at ”slik artet Middelalderen seg i Spania”. Se nå bare på tiden under Vestgoterne som avløste romerne her i landet. Den første tiden var det arianerne (de som trodde på en Gud, men ikke på treenigheten) som satt med makten. Den gangen fikk både jøder og kristne praktisere sin religion i fred. Jødene f.eks. fikk leve og bruke de samme hjelpemidler som de kristne. Brukte de kristne slaver på sine gods, ja så kunne jødene gjøre det samme, noe som langt fra var en selvfølge etter at de siste vestgoterne hadde gått over til kristendommen. Fra en fredelig sameksistens og gjensidig respekt for hverandres tro, gikk de inn i en tid der jødene ble forfulgt og all verdens hindringer ble lagt i veien for å knekke dem. Dette er bare ett eksempel på hvordan gode år ble byttet ut med vanskeligere tider, noe som skjedde mange ganger opp gjennom hele Middelalderen.
 Muslimene som gjorde sitt inntog i 711 erobret stordelen av Den Iberiske Halvøy på kort tid, og vi fikk Al-Andalus som deres rike, med de kristne lengst nord i landet. Så lenge vanlige folks små samfunn fikk styre seg selv, opplevde man en enestående fredelig sameksistens i de erobrede områdene, og det på tvers av religiøse forskjeller. Her arbeidet man sammen nærmest som gode naboer, der til og med blandete giftemål langt fra var noen sjeldenhet. Annerledes var det når landets ledende overklasse kom inn i bildet, da var det slutt på freden. Da dukket fanatismen frem, i kampen om å vinne terreng for sin egen tro, noe som gjaldt på begge sider av grensen. De kristne startet sin gjenerobring, mens muslimene kjempet om nytt land eller om å gjenvinne tapt land. En kar som Almanzor ble en fryktet kriger og erobrer i nord, en mann som ikke akkurat brukte å ta på sine fiender med silkehansker. Fra de kristnes side kan det være nok å nevne gjenerobrere som Jaime I i Aragon og nasjonalhelten el Cid, begge fryktede krigere fra den kristne  siden av grensen. Livet for innbyggerne i krigssonene var selvfølgelig alt annet enn enkelt. Med andre ord, det ville være like galt å si at Middelalderen i disse årene var preget av bare fredelig sameksistens, som å si at det var en eneste lang og nådeløs tid full av krig. 
Om vi forlater akkurat denne tiden som bød på både krig og fred, gjensidig respekt, og fanatisme, og kaster et blikk på levevilkårene for vanlige folk, er tidens uvitenhet noe av det første som slår oss. Det er ikke lett for oss i dag å forstå eller sette oss inn i hvordan det var å leve med all den overtroen som regjerte. Enkle arbeidsfolk visste lite eller ingen ting ut over det hverdagen krevde for å holde liv i familien. Ikke kunne de lese eller skrive, og ikke hadde de tid eller overskudd til å lære det heller. De overlot like godt alt sånt til feudalherren og presteskapet, med en klokketro på at alt de preket og fortalte var det eneste rette. Ikke bare med tanke på religiøse spørsmål, men like meget i andre ting, som f.eks. alt som gjaldt sykdom og pest. Når presten sa at alt dette var en syndens straffedom som ene og alene Gud kunne helbrede dem for, ja, så trodde de det. Behandlingen av medisinske problemer var derfor ganske enkelt bønn, bønn og atter bønn. Endte det med døden, tok de det som straffen for en eller annen synd de hadde begått.
Det er litt rart å tenke på at også araberne på 900 tallet hadde en snev av den samme innstillingen, selv om de regnes for foregangsmenn innen både vitenskap og filosofi. 
Da Abderrahman III grunnla den første spiren til et universitet i Cordoba, tok han faktisk også med medisin som fag. Ellers var de viktigste fagene astronomi og matematikk, foruten kultur, kunst, poesi, filosofi og musikk. Noen hundre år senere dukket det opp nye universiteter rundt i Europa, både i Paris, London og selvfølgelig i Salamanka her i Spania. Det rare er bare at nå var ikke lenger Medisin, ett av fagene. Siden de kristne fremdeles var opptatt av synet på sykdom som en Guds straffedom, hadde selvfølgelig ikke dette faget noe å gjøre på et universitet. Medisinske problemer hørte etter deres mening  inn under prestenes eller ”heksenes” gebet. De såkalte kloke koner, eller andre som tok seg av de syke, drev det vi i dag ville kalt for kvakksalveri. Det meste dreiet seg om medisinske urter, bygget på erfaring, men det hendte  også at det ble gjort inngrep med kniv i et fortvilet forsøk på å helbrede. Ingen hadde noe begrep om hygiene, og vanlig renslighet var ukjent. Resultatet ble derfor i de fleste tilfeller at den syke ble enda sykere på grunn av infeksjoner, og det hele endte med døden.


I neste nr. blir det mer om forholdene i spansk Middelalder.

Kyssbare lepper


Når vi eldes mister vi fylde i leppene, dette er et faktum og skjer med alle, uten unntak. Selvfølgelig varierer det fra person til person, jo fyldigere lepper man har, jo lengre tid vil det ta for å miste fylde, men uansett så holder dessverre ikke fyldige lepper evig.

Fyldige lepper ser yngre ut. Ikke bare gjør fyldige lepper at fine linjer forsvinner, fyldige lepper er også assosiert med unge kvinner. Det finnes flere metoder for å gi naturen en hjelpende hånd. Den vanligste metoden er å fylle med silikonolje. Det finnes også andre ulike fyllstoffer; blandt annet innføring av kroppsfett og stoffet Artecoll, et nytt produkt med navn «Dermalive» er også noe som brukes i dag.

For å fylle leppene vil leppene først bli bedøvet ved hjelp av små injeksjoner. Behandlingen settes umiddelbart i gang etter at bedøvelsen virker. Ved hjelp av små nåler blir fyllstoffet injisert. En times tid etter behandlingen vil du kunne spise og snakke som normalt, leppene vil ofte føles litt nummene og være litt hovene i starten, men etter noen dager vil hevelsen forsvinne, og du vil ikke ha noen ubehag.Behandlingen er liten, enkel  og nesten smertefri, og av den grunn svært populær. De fleste velger å gå for fyllstoff med midlertidig resultat. Resultatet er synlig i ca 6 måneder. Et annet alternativ er å få leppene dine permanent fylt (en leppekorreksjon), dette må skje i en spesialisert klinikk. Den midlertidige fyllingen av leppene kan også gjøres av spesaliserte skjønnhetsalonger, (spør om lisens for å være sikker på at skjønnhetspleieren er kvalifisert)

MACA ANDINA, næringsrik supermat


Maca blir hovedakelig dyrket I Andes fjellene og kalles Peruviansk Ginseng. Roten har blitt høstet og konsumert I mer enn 8000 år, og blitt dyrket I ca. 3000 år. Den dyrkes I 3700 – 5000 meters høyde over havet, og trives i svært varierende temperaturer, mye snø, sterk sol og tørke. Forsøk på å dyrke denne I Europa har vært mislykket, for roten trives kun I forholdene som finnes I Andesfjellene.
Inkaene har behandlet Maca som en delikatesse, den har blitt brukt i relgiøse danser og magiske ritualer og ofret til Gudene. I den spanske kolonitiden ble den til og med brukt som betalingsmiddel.
Maca gir et godt tilskudd av vitaminer, mineraler, spormineraler som sink, jod, kopper, selen, mangan og silisium, og inneholder antioxidanter. Maca kan brukes av alle, uansett kjønn og alder. Maca gir energi om kroppen trenger det, hjelper å bygge opp kroppens imunforsvar om dette er svakt og øke utholdenheten.   Maca støtter opp om, balanserer og regulerer hormonnivåene til både menn og kvinner. Kan derfor redusere plagene I overgangsalderen. Det sies at maca kan øke sexlysten og fertiliteten til både kvinner og menn.
Maca passer godt I smoothies, kakao eller kaffe. Den kan også brukes I pisket krem og I bakst.
Ja, hva er det denne planten ikke gjør godt for deg?  vel …. Servere frokost på senga og lufte hunden, ……
Maca kan kjøpes bl.a. hos Ecotienda de Salud, Albir

Calpe satser på Aktuelt Spania


Ordfører  César Sánchez og turistmyndighetene i Calpe ønsker seg flere skandinaviske besøkende. Calpe er langt mer enn klippen Ifach og de fantastiske strendene. I Calpe finner du også en koselig gamleby samt mange gode restauranter og koselige butikker. Derfor har kommunen og Aktuelt Spania inngått en avtale om videreformidling av stoff omkring Alteas naboby. Vi ønsker å presentere Calpe som aktuelt reisemål og kanskje også et sted å kjøpe sin bolig. Noen hundre nordmenn bor allerede i byen, og flere bør det bli. Følg med!

Ennå en sesong med hjelp til de fattige i Callosa


Callosaprosjektet går sin gang! Nå blir det den åttende sesongen hvor Karin, kona mi, og jeg  jobber med å samle inn mat og klær som vi hver uke fra oktober til juni kjører opp til presten i Callosa. Jeg må si at dette har vært både et hyggelig og meningsfyllt arbeide.Vi har gjennom åra fått mange  godord fra dem vi hjelper så det er tydelig at hva vi gjør er viktig.
Enestående Giverglede! 
Sjømannskirken gir oss midler til å kjøpe inn mat, og den norske kolonien på Costa Blanca har vært helt enestående. Flere ganger har vi motatt penger fra gavmilde mennesker.   Den Norske Klubben har gitt oss penger og Sverre Fortuns hjelpegruppe Krisehjelp Costa Blanca har i to år gitt oss store beløp.   Likeledes får vi varer som er gått ut på dato fra flere supermarkeder på Costa Blanca sekkevis med brød fra et skandinavisk bakeri.
Ifølge presten i Callosa,  har hjelpen vår gjort mye for å holde disse menneskene i live. Hvis du er interessert i å hjelpe oss så kontakt Berthe Marie Ulveseter i Sjømannskirken, tlf. 676 583 120
Ny sesong med flere turer.
Vi har nå i åtte år samarbeidet  med hjelpeorganisasjonen Caritas og sognepresten i Callosa.  
Slik drives Callosaprosjektet: Vi tar imot det vi får av klær, ulltepper og matvarer. Dette kjører vi opp til Callosa. Får vi penger, kjøper vi inn varer på Aldi, får kvittering der  og tar denne med til presten som kvitterer for mottak. Her er ingen utgifter til bensin, lønn eller noe annet. Det som kommer inn går ut. Enkelt og oversiktelig.
SÅ HÅPER VI AT DERE IGJEN VIL GI OSS EN HÅNDSREKNING SLIK AT VI KAN DRIVE VIDERE OG GJØRE EN GOD JOBB.

Las Rejas Benidorm



Inaturskjønne omgivelser finner du korthullsbanen Las Rejas, Benidorm Golf Club. Den er plassert øst for N-332 mot Ponientestranden, nærmere bestemt: C/Presidente Adolfo Suárez no  5, bare en kilometer fra stranden.  Dette er en perfekt bane for nybegynnere og spillere som ønsker å trene mer på nærspill. For det er der kampen oftest blir avgjort, innslaget til green og antall slag der før man endelig putter.  Det er en noen naturlige hindere som kan være vriene nok. Par for denne 9-hullsbanen er satt til 27. Noe av det mest hyggelige er prisene. Green Fee koster kun 12 euro, ønsker en runde til samme dagen, får du den for bare 3 euro ekstra.  Spiller du mye og elsker denne banen, vil det lønne seg å betale for et kvartalskort til 120 euro, dvs 40 euro pr mnd. Da reduseres fee til 2 euro pr gang.

Designeren Antonio Espinosa har lagt mye arbeide i å forene vanskelighetsgrad tilpasset naturen.  Banen har utviklet seg mye siden starten i 2006. Da vi besøkte den som nyåpnet, besto fasilitetene av en brakke med kontor. I dag kan man tilby et skikkelig klubbhus med restaurant.   Med på veien har klubben fått prisen for beste organisasjon for fremming av idrettsturisme i Benidorm. Klubben hører inn under den kongelige spanske golfføderasjonen. Det betyr at du her kan få opprettet et handikappkort, om du ikke har det fra før. Du må bare avlegger en ferdighetsprøve først. Deltar du på et golfkurs, koster det deg 55 euro pr mnd, det er ikke akkurat avskrekkende, når du vet hva dette koster rundt omkring. Elsker du å spille golf, men ikke har hele dagen å dyrke hobbyen på, er dette banen for deg.

Den snikende og skjulte allergi! Matintoleranse en av mange årsaker til livsstilssykdommer!


Geir Magne Andersen (bildet) har arbeidet med alternative behandlingsteknikker med urtemedisin og kosthold som spesialfelt. De siste 15 årene har holdt over 2000 forelesninger i Skandinavia innen alternativ medisin med urtemedisin, kosthold og forskjellige terapiteknikker som hovedtemaer.Nå vil han dele noen av sine  erfaringer med Aktuelt Spanias lesere. I denne utgaven av Aktuelt Spania ser han på ”Fettfella” og balansen mellom de essensielle fettsyrene.


Denne gangen skal det dreie seg om matintoleranse «Den snikende og skjulte allergi» som kan være årsak til betennelser og helseplager.

Hva er matintoleranse?
Begrepene «matallergi, matintoleranse og overfølsomhet for mat» er ofte brukt om hverandre. De blir ofte forvekslet, men i bunn og grunn betyr alle begrepene at det er en unormal reaksjon på en eller flere matvarer. Ved allergi kommer de negative reaksjonene som smerter og rennende neser nesten umiddelbart etter at vi har spist eller vært i kontakt med et stoff vi ikke tåler (allergien). Matinntoleranse er derimot mer snikende der reaksjonene kan komme mange timer og dager etter at vi har spist en bestemt matvare. På grunn av denne forsinkede reaksjonen er matintoleranse mye vanskeligere å avdekke og sette matvaren og våre problemer i sammenheng. Matintoleranse kan komme fra mekanismer som innebærer aktivering av immunforsvaret med påfølgende produksjon av antistoffer, men også av reaksjoner som ikke har noe med immunforsvaret å gjøre. Årsaken kan være ubalanse/mangel på enzymer overfølsomhet for visse kjemiske stoffer/tilsetningsstoffer i mat. Dersom du sliter med mye luft i magen, oppblåshet og diare kan årsaken være mangel på produksjon av laktase som er et enzym som bryter ned laktose. Laktose får du i første rekke fra meieriprodukter som melk, ost, yoghurt og iskrem. Et annet eksempel kan være at du sliter med migrene, svimmelhet, mage/tarmproblemer, rhinitt, depresjon eller rød og irritert hud. Dette kan komme av høyt histaminnivå på grunn av mangel på eller hemning av diamin oksidase (DAO), et enzym som bryter ned histamin. Eksempel på næringsmidler med mye histamin er rødvin, ost og tunfisk. Inntak av disse matvarene vil forverre problemene. Noen eksempler på matvarer som inneholder lite histamin, og kan utløse kroppens egen produksjon er sitrusfrukt, bananer tomater og sjokolade. Det å vite hvilke matvarer som forverrer og bedrer situasjonen er verdifull kunnskap som du kan få nærmere informasjon om hos din lokale Ki-Terapeut. Reaksjoner som utløses av immunforsvaret omtales ofte som «allergier», og oppstår når kroppen overreagerer på matvarer. Denne overreaksjonen utløser immunforsvarets produksjon av antistoffer for å angripe de «fremmede» matproteinene som immunforsvaretoppfatter som en trussel eller en «fiende»

Allergier deles inn i fre grupper: I,II,III,IV.
Disse klassifiseringene er basert på hvilke del av immunforsvaret som aktiveres og hvor lenge det tar før reaksjonene oppstår. De to allergigruppene som oftest blir assosiert med negative reaksjoner på matvarer er Type I Allergi, og Type II Allergi som benevnes som matintoleranse.
  
Type I Allergi(IgE-mediert allergi, overfølsomhet, ekte allergi)
Disse reaksjonene karakteriseres ved produksjon av IgE antistoffer og histamin, samt andre kjemiske mediatorer ved eksponering for et allergen (f.eks peanøtter eller skalldyr). De er ansvarlige for det umiddelbare utbruddet av symptomer som kan oppstå innen sekunder eller minutter etter inntak av disse matvarer. Symptomer som ofte blir assosiert med en klasssisk allergisk reaksjon inkluderer: Utslett, nysing, pustebesvær og anafylaktisk sjokk. Vanligvis er det åpenbart for den det gjelder hvilke matvarer som er årsak til allergien, og disse må unngås for resten av livet.

Type III allergi (IgG-mediert allergi, matintoleranse, overfølsomhet for mat)
Disse reaksjonene karaktiseres ved produksjon av IgG antistoffer og gradevis utvikling av antigen/antistoffkomplekser som blir lagret i vev og forårsaker kroniske inflammasjoner og betennelser. De er ansvarlige for det forsinkede utbruddet av symptomer som kan oppstå flere timer eller dager etter at maten er inntatt. På grunn av denne forsinkelsen settes matvaren du har spist nesten aldri i sammenheng med dine plager.

Symptomene kan blant annet bestå av:
Noen symptomer og problemer som kan oppstå på grunn av matinntoleranse er angst/uro, depresjon, IBS, hodepine/migrene, astma, tretthet, hypertensjon, eksem, leddsmerter, kronisk rhinitt (betent slimhinne i nesen), gikt, vektprobler, fibromyalgi og ellers utvikling av andre livsstilsykdommer over tid. I helsevesenet blir vanligvis ikke de enkelte matvarer testet mot matintoleranse IgG eller allergi type III. Skal du få dette gjort må du som regel oppsøke lege eller annen terapeut som utfører disse spesialtestene og sender dem til laboratorier som utfører slike tester. Blodet blir testet på hvordan du reagerer på de forskjellige matvarer. I dag testes det på helt opp til 200 forskjellige aktuelle matvarer. Testrapporten gir deg svar på hvilke
matvare du har inntoleranse for (allergi type III), hvilke som ligger i grenseland og hva du trygt kan spise. I tillegg vises graden av intoleranse. Dette er en indikator på hvor lang tid det tar å behandle problemet og når du gradevis kan gjeninnføre matvarene etter at symptomene har blitt forbedret eller borte. Matinntoleranse er nær knyttet til Dysbiose (lekkende tarm). Matproteiner som ikke brytes ned på grunn av enzymmangel eller mangel på andre nedbrytningsstoffer som kan lekke ut i blodet via tarmen. Matproteiner over en viss mengde i blodet vil utløse en reaksjon med antistoffet IgG. Matproteiner i blodet vil over tid virke som gift for kroppen og være en utløsende faktor for sykdom og andre helsemessige plager.
Etter en test er de fleste matvarene relativt enkle å fjerne fra kostholdet og kan lett erstattes av andre produkter fra samme matvaregruppe. Imidlertid er matvarer som hvete, gluten, melkeprodukter, egg, soya og gjær noe vanskeligere å fjerne helt fra dietten, da de er vanlige i matvarer, og mye brukt i hel og halv fabrikkert ferdigmat.
Supermarkedene er fulle av gode næringsmidler som du kan bruke som erstatning for det du ikke tåler. Kostholdsveiledning og informasjon om matvarer du kan bruke som erstatning får du av din lokale Ki-Terapeut. For å redusere risikoen for utvikling av matintoleranse er det viktig med et variert og godt kosthold som sikrer inntak av de essensielle næringsemnene som aminosyrer, vitaminer, mineraler, fettsyrer og antioksidanter. Dette trimmer immunforsvaret og opprettholder god produksjon av nødvendige enzymer. Ensidig kosthold utvikler lettere intoleranser. Det er derfor det er spesielt viktig etter at intoleransen er eliminert med god variasjon i kostholdet for å ikke utvikle nye matintoleranser.  En god regel er å alltid undersøke innholdet i matvarer du kjøper for å se om de inneholder den eller de matvarerene du reagerer på. Mange ferdigretter og ferdigsauser kan inneholde små mengder eller spor av ingredienser du er intolerant for.

Gjeninnføring av mat du har reagert på:
Testen gir deg en indikasjon på hvor lang tid du må holde deg borte fra matvarer du er intolerant for, samt den tiden det tar å behandle problemet. Det er først når symptomene har forsvunnet eller avtatt, at du gradevis kan begynne å introdusere disse matvarene på nytt i ditt kosthold. I introduksjonsperioden er det viktig å overvåke om eventuelle symptomer kommer tilbake. I så tilfelle er det nødvendig å utelukke de introduserte matvarer noe lengere. Når problemene er forsvunnet og behandlingstiden over er det viktig med nødvendige livsstilsendringer som sikrer et variert kosthold med nødvendige essensielle næringsemner som aminosyrer, vitaminer, mineraler, fettsyrer og antioksidanter. Dette reduserer risikoen for utvikling av ny matintoleranse.

Konklusjon:
Det er forskjell på allergi med en straks reaksjon og intoleranse der symptomene og problemene kan utvikles timer, dager, og faktisk uker etter at du har spist en matvarer du er intolerant for. Matintoleranse er derfor farlig fordi du nesten aldri klarer å sette matvarene du spiser i sammenheng med dine plager. Du går derfor uvitende og den indre ubalanse kan fortsette med et dårlig fungerende immunforsvar og mulig mangel på enzymer som skal bryte ned de matproteinene du har spist. På denne måten utvikles symptomer, plager og alvorlige sykdommer utvikles over tid. Din lokale Ki-terapeut kan teste deg for matintoleranse.

Informasjonstelefon: 653 63 76 61
Epost: ragnhild@herbaplus.es
Geir Magne Andersen
Ki-Terapeut
Foreleser

Ikke ett fett!


Forvirringen er stor når det er snakk om matoljer. Mange tror at alle vegetabilske oljer er sunne, uansett hvilken plante de stammer fra. Det stemmer ikke.Det finnes mange oljer i butikken! Noen er kaldpresset og andre er varmpresset. Men hva betyr det? 


Kaldpressede oljer er uraffinerte , dvs rene oljer som ikke er bearbeidet (tuklet med). Oljen beholder sin naturlige smak og alle næringsstoffene er intakte. Med andre ord, den sunneste oljen! Men pass på, kaldpressede oljer inneholder fettsyrer som kan harskne om de blir for varme. For eksempel er det greit å ha f.eks. olivenolje over varm mat, men den tåler ikke steking.  

Varmpressede oljer er det mest vanlige, og disse er raffinert. Det vil si at oljen varmes opp kraftig før den presses og deretter filtreres. Under denne prosessen vil oljen herdes, næringstoffene ødelegges og smaken likeså.

Jeg anbefaler alle å ha noen gode oljer tilgjengelig i kjøkkenskapet:

- Kokosolje. Min favoritt! En naturlig og rå olje som tåler høy varme og er perfekt til steking og baking. Den inneholder mye av det sunne fettet som gjøres raskt om til energi i kroppen og er faktisk veldig slankende. Kokosoljen er for meg en universalolje som kan brukes til alt fra matlaging til kroppspleie. Prøv for eksempel lavkarbobrød med kokosfett på. Blodsukkeret holder seg stabilt og du unngår å bli småsulten mellom måltidene.

- Olivenoljen kjenner vi alle til, spesielt godt brukt her i Spania. Det kan lønne seg å bruke litt ekstra penger på en god olje som smaker bedre og varer lenge.
Olivenolje inneholder mye énumettet fett som er sunt, men husk ikke at det skal være god balanse mellom alle fettsyrene, så variér med andre oljer.

- Linfrøolje kan nesten regnes som et kosttilskudd fordi denne oljen har et høyt innhold av omega 3 som er meget gunstig for hormonbalansen, betennelser, leddproblemer m.m. Linfrøoljen kan brukes til alt bortsett fra oppvarming. Hell den over salaten eller maten, eller rett og slett ta en stor spisesekje med den hver morgen.

- Jordnøttolje er varmpresset og tåler relativ høy varme. Fin å bruke til både woking/asiatisk mat da den smaker svakt peanøtt.

- Gresskarkjerneolje er kaldpresset og har en god smak av nøtter. Den er nydelig over salater, men bør ikke oppvarmes. Gresskarfrø er en god kilde for sink, jern, magnesium, kalium og essensielle fettsyrer.

Et par oljete regler:
- Oljer bør oppbevares mørkt og ikke for varmt/helst kjølig. Unngå lys, luft og varme så holder den seg lenger.
- Oljen bør oppbevares på glassflaske, ikke plast.


Palmeolje, som blir stadig oftere brukt i ferdigmat, er en raffinert olje vi bør styre unna. Den skjuler seg i mange matvarer under begrepet ”vegetabilsk olje” men ikke la deg lure, den er herdet og forvandlet til det farlige transfettet - som er kreftfremkallende. 
Det finnes deriot én rød palmeolje som er kaldpresset og egner seg utmerket til steking.  Se etter Aman Prana palmeolje i Helsekosten.

Helt til sist vil jeg anbefale alle å kutte ut de dårlige oljene som solsikke-, mais-, og soyaolje. Selv om de går under begrepet sunne vegetabilske oljer er dette ofte billige oljer som er så bearbeidet at de blir usunne. De bidar bl.a. til overvekt av omega-6 fettsyrer i kroppen som kan skape hormonell ubalanse og fremme betennelse.

Så som dere skjønner, det er ikke ett fett.

Golf


Du ble født for å vinne.  Men for å bli en vinner, må du planlegge å vinne, forberede deg på å vinne, og forvente å vinne.     -Zig Ziglar

Ole Paus som golfer?
Det vet vi ingen ting om, men han reiste med en turnering i 2013 som het ”Ole Paus går rett til kilden”.  Og det fikk oss til å tenke at hvorfor løpe rundt til alle slags forretninger for å lete etter tilbud på de forskjellige banene, når man kan gå direkte til kilden?  Kilden vi tenker på i sammenhengen er selvfølgelig Asociación de Campos de Golf de la Costa Blanca.  De har hjemmesider med samme navn hvor man finner de fleste av den typen tilbud man forventer seg i sammenhengen.  For de uinnvidde er denne foreningen er sammenslutningen golfbanene her på ”Den Hvite Kysten”.  Vi skrev i forrige nummer om Campbell Lamont Golf, og kan legge til at han har et tett samarbeide med Asociación de Campos de Golf de la Costa Blanca til glede for alle oss golfspillere som ønsker å utvide vår ”golfhorisont”.  Det være seg gruppereiser, eller vennekretsen på utflukt.  Club de Golf Don Cayo er selvfølgelig også medlem av kystens samarbeidende golfbaner, så det er bare å stikke innom der for ytterligere informasjon..

Raskere green, lettere putter!
Nye køller for eksempel kan være noe å forberede/forbedre seg med.  Kanskje.  Det som fikk oss inn på dette med forberedelser, var en som presenterte en ny putter i et golfblad der nord.  Og det er noe av konklusjonen som fanget vår interesse.  Det var skrevet som positivt at putteren var av god design.  Ser vi litt på selve begrepet design, kan man lese blant annet at  ”Design er et internasjonalt begrep som både betegner skaperprosessen av en gjenstand eller et produkt med tanke på formgiving og funksjon, og selve resultatet av denne prosessen. Design har tradisjonelt blitt plassert i grenselandet mellom håndverk og kunst”.  Javel, ja.  Da kan man jo lure på om det er håndverkeren eller kunstneren i en som resulterer i en god score?  Så var altså dommen at putteren hadde en god design.  Den hadde en holdbar finnish.  Skulle bare mangle.  Man fikk veldig mye for pengene.  Det tar vi gjerne imot.  Putteren hadde videre en nydelig frest slagflate.  Vesentlig, eller?  Har selv en putter fra 60-tallet med absolutt noe annet enn en ”frest slagflate”, men en god putter å putte med, dét er den.  Men, som det stod, så hadde putteren et dårlig grep.  Nå hadde vedkommende selv nevnt i teksten at man burde skifte et grep tilpasset en selv.  Så hvorfor da si at grepet var dårlig som en konklusjon?  Videre stod det til slutt at ”Ønsker oss mer tyngde, gjerne med utskiftbar vekt”.  Her syns vi at når man er ”ekspert”, burde man ha opplyst at putterens tyngde har med greenens beskaffenhet å gjøre.  Jo raskere green, jo letter putter!  Tenker man seg om, så er det selvfølgelig logisk.  Riktig nok er det køllen som skal ”·gjøre jobben” som det heter, men det er ens egen kontrollerte følelse som er avgjørende, og den kontrollen har man bare med en lett kølle på en rask green.  Ikke sant?  Skribenten er dog inne på det når han kunne tenke seg utskiftbare vekter.  Så hvorfor ikke fortelle hvorfor?  Kanskje fordi at der nord er green’ene like trege alle sammen?  

Forstyrre seg selv på banen?
Går det an da?  Selvfølgelig, men det er ikke lyd eller støy vi tenker på, men alle de ”hjelpemidlene” man kjøper eller lager.  Tenk bare på alle de forskjellige utformingene man finner blant putterne.  Kan ikke forstå annet enn at alle de ”snirklete” utseendene (design?), alle ”siktelinjene” og da de opp til flere runde hvitmerker som antagelig skal forestille flere balle i en og samme rekke?  Noen ser ut som noe en gartner ville kunne bruke, med en slags ”gripeklo”.  At profesjonelle golfere har mange av disse forskjellige typene, skyldes selvfølgelig ikke annet enn at de er betalt for det.  Hadde disse, ofte groteske utseende putter’ne, vært avgjørende, hadde proffene hatt like puttere alle sammen.  Som man husker fra oppveksten, så var det slik ”noen likte mora, og noen likte dattera”.  Et annet forstyrrende element, må være denne streken mange setter på ballene for å forbedre siktelinjen.  Nok et forstyrrende element etter vår oppfatning.  To tidelers millimeter feil i siktelinjen, og en tometers putt er dømt til å mislykkes.  Så hvorfor skaffe seg flere ”parametre” enn nødvendig?  Det er oppstillingen, grepet og gjennomføringen som er avgjørende.  Ikke streker på ballen.  Hva tror dere skjer for eksempel dersom tyngdepunktet i ballen ikke ligger parallelt med den streken man lager, og da spesielt på litt fuktige eller våte greener?  Størrelsene på ”dimplene” på ballen er også avgjørende.  Ikke minst om de like store eller ikke.  Nei, glem det med streker på ballene.  De er bare et forstyrrende element.  De også!

Flere vinnertips?
Det kan kanskje være vanskelig å forklare for mange som kommer fra et land hvor man snakker om at ”han/hun vant en sølvmedalje”.  Man vinner selvfølgelig ikke sølvmedaljer.  Man kan ”havne” på, eller oppnå, en andreplass, men det finnes like fullt bare én vinner.  De som husker Knut ”Kupper’n” Johansen, så er han en av de få i Norge som har forstått hva det dreier seg.  Han ble i sin tid berømt for å ha sagt at ”sølv er nederlag”.  Slikt sier bare en ekte vinner!  Hørte vi noen golfere som sa noe om stableford poeng?  Dette siste minner oss om en konkurranse vi deltok i hvor en som hadde 33 i hcp scoret 35 poeng, og en annen med 4 i hcp scoret 34 poeng, hvorpå han med 33 i hcp sa til han med 4 at ”i dag var jeg bedre enn deg” (sic-).  Vi kan finne på alle mulige måter å regn på. Men i golf er dét å gå en runde på så få slag som mulig, det eneste som er i tråd med selve ideen med golfspillet.  Alt annet er selvbedrag.  Men moro kan det være likevel.  Ikke sant?

Selvfølelsen like viktig.
Og da er vi raskt inne på dette med dresskoden på en golfbane.  Vi simpelthen elsker det oppslaget vi så på en bane her i området hvor det stod at ”selv om spillet ditt ser ut som skitt, så behøver ikke du”.  En som også hadde forstått det, var han som sa at selv om du ikke spiller som Tiger Woods, kan du jo prøve å kle deg som ham.  Og der er vi inne på noe vesentlig; nemlig, følelsen av velbehag.  ”Fornøydheten” med seg selv når man trår ut på gresset.  Selv i fotball har man dresskode, så hvorfor skal golf være noe unntak?  Det kan kanskje ha noe med de generelle holdningene man finner i ”sosialdemokratiske” samfunn å gjøre, at man streber etter å trekke ting ned til et nivå, fremfor å løfte det opp til et?  Husker den gang man var på seilferie på svenskekysten og man gikk i land for eksempel i Strømstad, hvor man iførte seg sin blazer med dertil hørende hvit skjorte og slips, for så å innta et sildebord på ”Restaurant Skagerak”.  Når man hadde snudd i Marstrand og var innom Strømstad på hjemveien, var det på ”Stadshotellet” man inntok turens siste sildebord.  Det gikk med 5 hvit skjorte på en slik tur.  Ser man i dag på ”dresskoden” til de som går i land, så forstår man kanskje hvorfor det er så mange skillsmisser.  En mellomting hadde kanskje vært noe å tenke over.  Det skal være forskjell på hverdag og fest!  Hvorfor heter det ellers fest?   Jo, fordi det som skjer ikke er en hverdagslige begivenheter.  Så hvorfor ikke la golfrundene bli en fest?  Kanskje et vinnertips?  De store golfmagasinene ute i verden kårer da også årets best kledde spiller på både PGA og LPGA Touren.  

NY FOTBALLSESONG


Copa del Sol i Pedro del Pinatar hadde i år 4 norske toppserielag, seriemester Strømsgodset, cupmester Molde, samt Rosenborg og Haugesund, det vil si de lagene som markerte seg best i fjorårets norske fotballsesong. Denne turneringen går i regi av Norsk Toppfotball.  Motstanden i år var langt fra så sterk som ifjor, da flere lag som vanligvis kommer langt i Champions Leauge, var med.   I grunnspillet spiller hvert lag 3 kamper, og ingen norske lag møter hverandre. Derfor er det jo også litt vanskelig å sammenligne tilstanden på de forskjellige lagene. Men vi kan fastslå at seriemesteren og cupmesteren begge kom fra det med full pott.  Vi overvar 2 av kampene, Strømsgodset-Benfica, Angola  (1-0) og Molde-Vesatsjælland (2-1). Det eneste som varmet på de 180 minuttene var Moldes første kvarter mot danskene. Da var allerede  to baller plassert i nota etter glitrende angrepsspill. MFK slo   Benfica fra Angola   2-0 i deres siste kamp,  dermed ble det ingen finale. For å komme dit måtte moldenserne ha vunnet med fire mål eller mer mot afrikanerne.
Vi regner likevel med at lagets nye trenerduo, Tor Ole Skullerud og Geir Bakke fikk svar på noen spørsmål.  Ole Gunnar Solskjærs avgang og dertil etterfølgende spilleoverganger av førstelagsspillere skaper vel kanskje litt usikkerhet i rosenes by, men vi har tro på at det går bra. Starten på sesongen kan uansett neppe bli værre enn fjorårets.  Da sto laget med 0 poeng etter 4 kamper og det første poenget kom mot Odd.  Skullerud lover oss en bedre poengstart enn i fjor, og interessant skal det det jo bli, når Molde sparker i gang sesongen fredag  28. mars mot Vålerenga, klubben han selv trente før han ble U-21 trener for landslaget.  
Den nye treneren mener han har et godt grunnlag å jobbe videre fra, og sier han deler mye av den filosofien Solskjær står for.  Han vil ha angrepsvillig fotball, men også et forsvar som ikke lekker slik det til tider har gjort.  Solskjærs tre sesonger i Molde ga to seriegull og et cupmesterskap, og det blir en utfordring å gjøre det bedre. Vi oppfatter imidlertid stemningen i hele apparatet som ”sulten”. Her skal det vises at alt ikke står og faller med Solskjær.  Treneren har tro på at laget skal utvikle seg ytterligere. Han betegner Molde som en klubb med flinke folk og tung kompetanse. Skullerud forteller til Aktuelt Spania at han alltid har hatt et hjerte for Molde, og at han har fulgt laget ganske tett i mange år.   Da han fikk denne jobben i fanget, nølte han ikke, selv om det blir mye pendling fra Oslo i en periode framover.  Han betegner seg og sin familie  som et  typisk A4-eksemplar: Gift, to barn og hund.
Hva så med forsterkninger. Han legger ikke skjul på at jakten på nye spillere vil fortsette. I Norge lukker overgangsvinduet i slutten av mars, så det er fortsatt tid til å handle.  Solskjær har tatt med seg toppspillere som Mats Møller Dæhli og Jo Inge Berget, mens laget har fått islendingen Björn Bergmann Sigurdarson fra Wolverhampton. Den norske fotballsesongen er snart i gang igjen. Kan Strømsgodset forsvare gullet, hva vil Branns nye svenske trener Rikard Norling kunne oppnå i Bergen, og vil Molde fortsatt dominere i toppen sammen med Rosenborg. Og ikke minst: Haugesund blir kanske enda bedre i år enn fjorårets tredjeplass.

SVINDEL VED INNBETALING AV DOKUMENTAVGIFT VED EIENDOMSKJØP


I denne artikkelen skal jeg redegjøre for et litt vanskelig tema basert på en sann historie. Det dreier seg om rådgivere ved eiendomskjøp som underslår klientpengene som skal brukes til å gjøre opp kjøpers skatte- og avgiftsforpliktelser med, i særdeleshet dokumentavgiften (nå på 10 %). 

Som de fleste vet ligger avgiftene ved kjøp på ca. 12-13 % av kjøpesummen. Nesten ingen kjøpere håndterer tinglysning og avgiftsinnbetaling på egen hånd, men hyrer inn tjenestene til meglere, advokater, gestoriar eller notarius publicus selv. Pengene til kjøper settes da som regel inn på konto hos rådgiver, og han trekker avgiftene og andre utgifter mot denne kontoen. Det kan være snakk om betydelige pengebeløp, ofte flere titusen euro. Hvis rådgiveren er seriøs vil utleggene som betales på kjøpers vegne gjøres opp via bankoverføringer, og i etterkant vil en avregning med kopi av kvitteringer og bilag bli overlevert kjøper, slik at han kan kontrollere at alt har gått riktig for seg.  
I løpet av arbeidet med en konkret sak ble jeg oppmerksom på at underslag av klientmidler er en ikke helt uvanlig praksis i visse «rådgivermiljøer» på Costa Blanca. Det er derfor etter min mening på sin plass å advare mot slikt. Ytterligere konkretisering av saken kan jeg pga. taushetsplikten ikke gi.

Underslag av klientmidler skjer som regel når klienten er eldre, utenlandsk, ikke-resident og kjøper av en fast eiendom i Spania. En av de mest ettertraktede fremgangsmåtene blant skurkene, pga. de svært store beløpene det er snakk om, er underslag av midler til å betale dokumentavgift. Dette gjøres ofte slik: 

1) Pengene fra kjøper betales inn kontant. I etterkant påstår rådgiveren å aldri ha mottatt penger, eller lavere beløp eller at pengene han mottok var til et annet formål (f.eks. hans egne honorarer). Pga. spanske domstolers overdrevne krav til bevis, slipper ofte svindleren unna i slike tilfeller. Aldri innbetal noe som helst cash. Det er nå uanset forbudt å betale over 2.500 euro cash. Hvis noen ønsker å tvinge igjennom kontant betaling, bruke blanco-sjekker eller lignende «atypiske» betalingsmidler., så er det som regel en (dårlig) grunn til dette. Ikke aksepter noe slikt. 

2) Pengene forblir i rådgivers egen lomme (bankkonto) ved at de ikke brukes til det tiltenkte formålet. Dette skjuler rådgiveren for kjøper som tror at alt er i sin skjønneste orden. I slike tilfeller får kjøper heller ikke tinglyst skjøtet sitt, og kan gå i årevis uten å vite at han ikke er formell hjemmelshaver. Ofte oppdages lureriet fordi selgeren av eiendommen har kreditorer som går på huset. Hvis rådgiveren blir konfrontert med det han har gjort, bestrides ofte alle kjennsgjerninger på en aggressiv måte. Rådgiver kan også være forsvunnet eller kontoret stengt. For kjøper kan det være vanskelig å dokumentere sannheten, fordi alt ligger mange år tilbake i tid. Du som kunde må innen rimelig tid etter oppdraget kreve at rådgiver dokumenterer det han har gjort på dine vegne. Ikke godta unnskyldninger som gir dårlig magefølelse. 
3) Pengene forblir i rådgivers egen lomme (bankkonto) ved at han forfalsker dokumenter og «later som» om avgiftene er innbetalt. Kjøperen er i dette tilfellet lykkelig uvitende om at både han og skattemyndighetene er blitt lurt. Skjøtet er jo blitt tinglyst (på feilaktig grunnlag, men tinglyst). Ofte blir denne svindelen aldri oppdaget fordi det «reelle» offeret her er skattemyndighetene, og de tar jo bare noen få stikkprøver her og der. Kjøper har strengt tatt ikke blitt «lurt» fordi hans kjøp er tinglyst. Men saken er nesten verre enn i tilfelle 2 ovenfor. I dette tilfellet har kjøper uforvarende blitt gjort til medskyldig i skattesvik. Hvis saken oppdages er det fordi skattemyndighetene i en stikkprøve ser at det aldri ble innbetalt penger til tross for at papirene sier det motsatte. Problemet for kjøper i dette tilfellet er at skattemyndighetene retter tilbakebetalingskrav mot ham, og ikke mot rådgiver. Kanskje til og med politianmeldelse. Deretter er det kjøpers eget problem å fremme regresskrav mot rådgiveren. Denne typen svindel kan ikke gjennomføres uten at noen på eiendomsregisteret jobber på lag med svindleren. Likevel klarer ofte rådgiveren å «sno» seg unna med unnskyldninger om at det skjedde en «feil» osv., fordi skattemyndighetene i første rekke er interessert i at pengene blir innbetalt. 

Den konkrete historien som gjorde meg oppmerksom på en slik straffbar og grovt uetisk praksis foregår på Costa Blanca, faller inn under tilfelle nr. 3 ovenfor. Min klient oppdaget først at noe var på «ferde» da han mottok et krav fra spanske skattemyndigheter på godt over 40.000 euro. Etter å ha gjort en del undersøkelser på hans vegne så jeg at kravet var grunnlagt i manglende innbetaling av dokumentavgift da han noen år tidligere kjøpte sin feriebolig i Spania. Dette fremsto som merkelig siden kjøpet var tinglyst. Alle involverte parter, både notarius publicus X, eiendomsregister Y og gestoria Z, var ekstremt fiendtlig innstilt til oss da vi begynte å nøste opp de løse trådene. Ytterligere undersøkelser avslørte at det var levert inn falske papirer på at dokumentavgiften var betalt (noe den ikke var), og kjøpet var derfor blitt tinglyst på uriktig grunnlag. Svindleren følte seg altså trygg på at verken kjøper eller skattemyndighetene ville oppdage at pengene faktisk aldri var innbetalt. Denne konkrete saken er nå i rettsapparatet. 

Moralen er: Det er dine penger, så du har krav på å få vite hvordan de har blitt brukt. Krev alltid skriftlig bekreftelse fra rådgiveren på at pengene er kommet til hans konto. Krev alltid skriftlig bekreftelse og spesifikasjon på hvilke utlegg som skal betales med dine penger. Krev alltid full spesifikasjon av utlegg i etterkant, med kopi av alle bilag. Dobbeltsjekk alltid at dokumentavgiften rent faktisk er blitt betalt (skattemodell M 600), f.eks. ved å få utlevert original skattemodell med «betalt-stempel» og original kvittering fra skattekontoret (eller som et minimum kopi av disse dokumentene). Dobbeltsjekk alltid grunnboken i etterkant for å se at  kjøpet ditt faktisk er blitt tinglyst. Sørg for at den adressen som er brukt overfor myndighetene er «betjent» av en eller annen, slik at formelle notifikasjoner ikke blir liggende. Hele tinglysningsprosessen etter signatur hos notarius publicus tar ca. 2-3 mnd. Du bør derfor kunne forvente å få bekreftelse på hjemmel og restbeløp tilbakebetalt etter ca. 3 mnd.