Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

Aktuelt Spania

La mejor revista de Marina Baixa para el mundo escandinavo.

miércoles, 30 de abril de 2014

Ny klimarapport lover skrekk og gru - igjen


Ny klimarapport lover skrekk og gru - igjen


Siste dagen i mars ble ”Summary for Policy Makers” utgitt av FNs klimapanel. Selve del rapporten, om effekter på klimaendringer, kom ut palmesøndag.

Dette er den tredje delrapporten til panelets hovedrapport for 2013 og 2014. Rapporten ferdigstilles i oktober i Berlin. Denne siste delrapporten har navnet «Hva kan gjøres for å stanse klimaendringene?». Avisen ”The Guardian”  publiserte samme dag som sammendraget ble lekket, et intervju med James Lovelock, en tidligere standhaftig tilhenger av teorien om menneskeskapte klimaendringer og den forestående katastrofen.  Han er mannen bak Gaiateorien, og trolig den eldste kjente klimaforsker (han er 94 år gammel).  Nå er han ikke like sikker i sin sak.  På spørsmål om miljøbevegelsen, svarte han: ” Det er blitt en religion, og religioner bekymrer seg ikke så mye om fakta. ”I intervjuet kommenterer han også sin egen bok ”Revenge of Gaia” fra 2006, der han sterkt advarte om en forestående klimakatastrofe. ”Jeg var litt for sikker i den boken. Du kan ikke bare fortelle hva som kommer til å skje. Påvirkningen fra klimaendringene kan være forferdelig i løpet av få år, selv om det er svært lite sannsynlig, eller det kan gå  hundrevis av år før klimaet blir uutholdelig.” 
Han sa også det er like dumt å være en klimaskeptiker som det er å være en troende. ”Du kan aldri være sikker. Jeg vet om mange som tror at menneskeheten har kapasitet til å påvirke klimaet, spesielt mikro-klima, og at det er fullt mulig at menneskeheten  har påvirket   oppvarmingen de siste femti årene eller så, men man skal huske at det har ikke vært noen vesentlig oppvarming (?) for de siste ti årene eller så. Vel, bevisene er ikke overbevisende, ” innrømmer han. 

Summary for Policy Makers (SPM) er et politisk dokument produsert av statlige representanter til FNs klimapanel. Det er ment å basere sammendraget på vitenskapen i hele rapporten. Noe er lekket til pressen, som har benyttet sjansen til å ta frem feite overskrifter om hvor ille det vil bli, igjen.  Ingen er ennå i stand til å si hvorvidt slike scenarier vil finne sted,  men det vi kan si er at det har vært den samme orkestrering av sjokk og skrekk som  hver gang en IPCC -rapport kommer ut. Uvær, undergang og ødeleggelse er gjennomgangs-melodien.  
 Det samme skjer i alle vestlige land, og  i Australia ga Sydney Morning Herald  plass til de tre forfatterne av rapporten for å fortelle oss hvor alvorlig trusselen var. Angivelig er det slutten på menneskeheten slik vi kjenner den.   I det minste tror forfatterne  det.  ”Jorden varmes opp så raskt, at med mindre menneskene ikke skifter kurs,  risikerer vi å bli utryddet som art”, har en ledende australsk helseakademiker sagt. Jorden har vært varmere og kaldere på ulike punkter i planetens historie. Frekvensen av end-ringene har aldri vært så rask som den er i dag, hevdes det.  ”Hva som er bemerkelsesverdig  og alarmerende  er hastigheten på 
endringen siden 1970-tallet, da vi begynte å brenne  mye fossilt brensel på en massiv måte.  Vi kan ikke  matche resultatene av oppvarmingen  med mindre vi får kontroll på det, vil det bety vår utryddelse til slutt”  hevder SMP-forfatterne til den australske avisen.  Forfatterne ser helt bort fra det faktum at det ikke har vært observert noen varmere gjennomsnittstemperatur på kloden siden 1998, altså de siste 16 år. Bruken av fossilt brensel har økt i denne perioden, tilsynelatende uten å påvirke temperaturen.  Man kan ha lov til å undre seg over seriøsiteten av slike uttalelser. 

Hvorfor lukker man øynene for rene fakta? I Sveits ble det nettopp publisert en artikkel i avisen «Weltwoche» bygget på en rapport fra den engelske tenketanken Global Warming Policy Foundation. Her kritiserers IPCC for totalt å fortie at det de siste 16 årene ikke har blitt varmere på kloden. Rapporten hevder at IPCC sine skremselsmodeller er uvitenskapelige og uten verdi. Ingen av de 70 modellene som figurerer i IPCC-litteraturen har nemlig blitt verifisert og dermed er alle klimamodeller uten vitenskapelig verdi, heter det. I det siste rapportutkastet slår panelet fast at tre firedeler av verdens kull- og oljereserver må bli liggende i bakken, skriver Aftenposten.  

I delrapporten snakker panelet om olje- og kullreserver som både er teknologisk mulige og økonomisk lønnsomme å utvinne. Klimapanelet fastslår at utslippene av klimagasser må kuttes med 40 til 70 prosent fra dagens nivå. På hvilket grunnlag? Utspillet fra IPCC synes i overkant kaldblodig i sin mangel av konsekvensanalyse siden det er uten forslag til realistiske løsninger mht. finansiering og tiltak. Konsekvensene er glemt. SV, med Heikki Holmås i spissen, kastet seg straks på denne ideen om å la oljen bli der den er. Alt er så mye enklere i opposisjon... 

Menneskene ble ikke utryddet under siste istid. Graden av forandring i dag er mikroskopisk liten  i forhold.  Ja, vi har brent av mye fossilt brensel, mens planeten ser ut til å bli grønnere med  flere mennesker som lever lenger.  IPCC kommer i en stadig vanskeligere situasjon, fordi troverdigheten gradvis svekkes ettersom tiden går uten at det går slik de hardnakket har spådd.  En stadig større del av opinionen kjøper ikke lenger argumentasjonen, og et stadig større antall politikere ser ut til å ønske seg flere fakta framfor tro. Det fikk klimakonferansen i Polen merke i fjor, da bevilgningene tørket inn.  At IPCC og dets budbringere  ukritisk fortsetter i samme spor, skader mer enn fremmer deres sak.


Folk jeg møtte på veien


To  glade pensjonister i stor lastebil



En dag vi kjører mot Albir ser vi på parkeringsplassen ved El Trinquet en svær rød lastebil med tilhenger. Den minner litt om en brannbil der den står og stråler i kveldssola så vi får lyst til å ta en nærmere titt på dette 15 m. lange vogntoget. Finner så ut at det er en tung lastebil med en svær bobil-henger. Imponerte og litt nysjerrige banker vi på og slik treffer vi Ari og Trudi og får se hele stasen deres innenfra. Her er stor stue med kjøkken, soveværelser, bad og det hele.  Vi blir bedt på kaffe og sitter sammen i denne svære riggen som Arie selv har bygget. Han viser oss flere album fulle av bilder av alle de tunge lastebilene han har restaurert. Her er det mange historier og vi lar Arie selv fortelle om livet ombord i tilhengeren på en tung lastebil.
Jeg har vært fan av gamle lastebiler i hele mitt voksenliv, forteller Arie. Hadde eget transportfirma med seks tunge lastebiler med tilhenger, men nå er jeg pensjonist og restaurerer gamle lastebiler som hobby. I garasjen min i Holland har jeg ni slike tunge lastebiler som jeg har restaurert og flere tilhengere ombygget til hus.
Han forteller at en gammel lastebil, når han finner den, som regel er nesten vrak  og så må Arie improvisere for å få den restaurert for originaldeler finns ikke til biler som er så gamle. Men, jeg gir meg ikke, smiler han, og når jeg er ferdig, ja, så er lastebilen igjen som ny!  Og det er jo nettopp denne lastebilen som vi her sitter i et eksempel på. Den er femten år gammel og da Ari fant den var den totalvrak. Tre år tok han på å bygge den opp igjen. Ari er medlem av den hollandske veteranbil-klubben for historiske lastebiler HLHC og også den tyske veteranbilklubben NVD. Hele sommeren drar han med sin Trudy rundt og besøker Oldtimer Truck Festivaler.
Når vi spør hvor turen går videre, svarer de at de blir her i omegnen en uke til og: så får vi se hvor det går videre! smiler Trudy. Vi spør om hvordan de finner menneskene på veien og om de har problemer med å finne steder å overnatte. Ari sier at de  alltid spør om det er ok at de står der og som regel får de et positivt svar. Det kan skje at en politimann kommer bort til oss og ber oss flytte og da gjør vi det. Det er blitt mere regulert med flere forbud og regler i dag enn før, sier Trudi, men som regel har vi ingen problemer.
På turene rundt i Europa har de to opplevd mye rart og de forteller gjerne om ting som har skjedd dem på veien: En gang her i Spania, det var i påsken, så stoppet  ved et hus og spurte et par unge mennesker,  som sto der, etter veien videre. Mens vi snakket med dem kom det en kone ut av huset og spurte hva vi ville. Vi gjentok veispørsmålet og fikk svar. Men så sa damen: Det er jo påske og vi har en stor fiesta på gang. Vi har masse mat og god vin: - vil dere ikke komme inn og feire påske med oss? Vi var litt overrasket, men veldig gla´og sa ja takk til tibudet. Parkerte vogntoget rundt hjørnet og steg inn i stua. Her var det rundt tyve glade festmennesker som alle var henrykt over å se oss. Flere timer senere etter å ha spist og drukket Vino de Casa, Cordero de Pasque, Tortilla de Espana, Jamon Serrano og Postres Caseros pluss mye mer, vandret vi glade ut i vår store lastebil og gikk til køys.
En annen gang, også i Nordspania, på grensen til Frankrike,  hadde vi spist en god middag på en liten kafé og spurte verten om vi kunne få bli der over natta. Langt utpå morgensiden var det noen som banket på døra. Arie gikk ut og der sto det to politibiler og fem mann med våpen. De bad meg om papirer og fikk både pass og vognkort. Da alt var i orden forklarte politimannen at det hadde vært en terroristaksjon i nabobyen og at de var på jakt etter terroristene. Så sa de godnatt og dro videre. Det var en tøff opplevelse, sier Trudy
En gang i Sverige, forteller Arie, sto lastebilen nær en bondegård og der lå vi og sov da jeg merket at noen drev og skubbet på bilen. Kanskje var det fordi lastebilen min var rød, men iallfall sto det tre store okser og dyttet ivei på kjerra. Hva gjør du da? En lastebil har, som en okse,  to horn: et normalt horn og en skikkelig lur som sender ut en infernalsk lyd som skremmer en viss mann på flatmark. Denne brukte jeg to ganger! Du skulle sett oksene  i fullt firsprang bortover jordet. Vi fikk fred resten av natta, men dette er en historie som jeg ikke glemmer, sier Trudy
En kveld i Frankrike, forteller Arie,  fant vi en stor tom plass midt i en liten by. Vi spurte en clochard, som lå på en benk og sov,   om det var ok å stå der, men siden vi ikke snakker fransk var vi ikke sikre på svaret. Men plassen virket helt stille og fredelig så vi parkerte vogntoget og gikk til sengs. Etter en god natts søvn våknet vi begge av en masse prating og musikk.
Vi lettet på gardinet og Milde Moses!    der sto vi midt oppe i Søndagsmarkedet! Umulig å flytte vogntoget og umulig å gjøre noe annet enn å sitte stille til markedet var slutt kl. 15. En gendarme kom innom etter en stund og han snakket engelsk. Han spurte og vi ikke hadde sett oppslaget: Stort Marked på torvet, hver søndag. Parkering forbudt fra 07.00 til 15.30. Trudy kokte Douwe Egberts kaffe til ham og serverte hjembakte Stroopwafels. Etterhvert ble stemningen lysere. Le Gendarme endte med å gi oss en advarsel, men noen mulkt ble det heldigvis ikke. Man kan aldri være forsiktig nok, sier  Trudy..
Så forlater vi dette gedigne vogntoget og ønsker de to glade globtrotterne en god tur videre.  Men før han kjører vekk vogntoget, så må Arie parkere sin ny-restaurerte amerikanske Mustang 1967.  Derfor slår han opp garasjedørene akterut på vogntoget, trekker ned de to stålskinnene og kjører Mustangen inn i garasjen. Drar opp skinnene, smekker igjen dørene, gir et støt i hornet og triller av sted med sin Trudy. Vi kan ikke annet enn tenke på at andre bobiler har et par sykler hengende bak, et par sykler som de bruker når de skal en tur inn i byen Men aldri har vi sett en gigant-bobil med egen garasje og et svært dollarglis som Arie og Trudy bruker til å ta en tur med når de har parkert vogntoget.

Commedie Vagabonde Micheletty lander i Calpe!


Commedie Vagabonde Micheletty  
lander i Calpe!













Sirkusdirektør Rogér Micheletty er  fjerde generasjon sirkusfolk av italiensk slekt. I 1891 ble det første sirkusteltet til familien Micheletty reist i Paris. 
Sirkusdirektør Rogér Micheletty er  fjerde generasjon sirkusfolk av italiensk slekt. I 1891 ble det første sirkusteltet til familien Micheletty reist i Paris. 



Det første teltet huset 30 artister og 20 hester, og  fra denne spede begynnelsen og frem til i dag viser Rogér stolt frem snapshots av far, bestefar, oldefar og tippoldefar som alle utfører sine glansnumre i Cirkus Micheletty. Rogér  har en storfamilie i Paris på fem brødre og fire søstre. Og som om ikke étt sirkus skulle være nok: I Paris driver familien Micheletty hele fem sirkus, alle i full gang!

Dette teltet, som aldri var ute av Paris i de 6 årene det sto der har nå plutselig blitt flyttet til Calpe på Costa Blanca! Og fra 1. mai går det løs med ti forskjellige verdenskjente akter, full aftensupé og påfølgende dans! Nei, dette er aldri blitt tilbudt her på costa´n før. Det hele starter kl 20.30 og ender kl. 02.00. M.a.o. dette kaller vi en helaften!

Og hvordan endte dere her i Calpe, spør vi Rogér Micheletty mens han står og maler en sofabenk og ser ut som en vanlig sirkusarbeider.  ”Jo, jeg var buden hit til Calpe i 2012 av noen venner. Ble betatt av området med flamingos og den fantastiske klippen. Og så fikk jeg en idé: I Paris kjenner alle mitt kabarétshow med supé, mens her i Calpe er dette konseptet fullstendig nytt; -  ikke en vanlig kabarét, men show med supé etter fransk, italiensk mønster.

Et telt etter gammelt mønster
Teltet er et klassisk kuppelbygg på 27 meter i stil med sirkusteltene  fra rundt 1900. Teltet gir deg derfor en følelse av gode gamle dager. Rundt manesjen er det satt opp bekvemme sittebenker med god plass og bord foran. Alt er holdt i gammel stil og de store mastene som holder teltet oppe er tremaster fra et seilskip. Fordi teltet kun tar 280 tilskuere så får alle se skikkelig.

Først får gjestene en velkomstdrink  etter at de har satt seg på behagelige plysjputer. Så blir maten servert på spisebordet foran deg.  
Hele tiden mens du spiser skjer det ting: underholdning, vitser, og forskjellige akter i manesjen.  
Kelnerne synger og ler. Du vet ikke hva som kommer neste gang. Forrett, hovedrett og dessert for åpen scene, - alt tilberedt i det moderne kjøkkenet vegg i vegg med teltet.  

Hva får du se?
Her er noen av høydepunktene: Wera den franske akrobatdamen utfører sine kunststykker helt oppunder kuppelen.  Tilslutt faller hun i fritt fall og lander i et lite svømmebasseng! står smilende opp og tar imot applausen. To engelskmenn inne i dødshjulet  kommer levende fra det. Tanja fra Brasil jonglerer med baller som kommer og går.  Klovnen Tito  dirigerer orkestret og prater med folk i salen. Han er virkelg morsom!  Nei, mer vil vi ikke røpe, men et show av første klasse er dette, det er sikkert!
Etter supéen kommer  Le grand finále. Alle danser og opptrer sammen for publikum og takker dere. 
Så ryddes scenen raskt,  og DJ spiller opp og publikum danser til ut i de små timer.

Barn blir ofte fortere kjei enn voksne. De spiser også raskere. Derfor gis det et program for unger slik at foreldrene kan spise i ro, prate i ro eller danse i ro. Ungene blir tatt hånd om og aktiviseres med trampoline, hoppeborg, og forskjellige spill og workshops slik  at alle skal kunne nyte kvelden!

Velkomstdrink, show, tre retters middag og dans koster pr. person 45 Euro og barn 25 Euro. Til menyen velger du fisk, kjøtt eller vegetar og sier ifra når du kommer.  

Markedsplassen


Den norske klubben



martes, 29 de abril de 2014

KULTURARRANGEMENTER






TV-GUIDEN







KINOGUIDEN


lunes, 14 de abril de 2014

To dagers tur til Elche med en avstikker til Murcia


Sør for Alicante ligger palmebyen Elche. Men den er ikke bare en gedigen palmeskog med trær fra hele verden, nei, byen har også en mengde andre serverdigheter: f.eks. gamlebyen med hus fra den muslimske fortiden så vel som en rekke herskapshus i sprudlende  barokkstil. Bydelen, som heter Vila Murada,  ligger ved Vinalopóelven,  med smale, arabiske smug og et marked som en arabisk Sook! I området ligger Calahorra, det gamle mauriske tårnet, som er bygget inn i bymuren. Dette er også Altamira Palasset med Elche Arkeologiske Museum. Casa de la Vila, det gamle rådhuset er vel verdt å se og det er også den mektige katedralen Basilica Santa María.( Husk mysteriespillet i august !)  Hvor gamle de eldste delene av denne bydelen er, er  ikke mulig å vite, men den nyere delen stammer fra 16./ 17. hundretallet med barokke og nyklassiske hus.

Ravaldistriktet ligger ikke langt fra Vila Murada. Dette var tidligere jødenes bydel. I rådhuset finnes en stor samling med moderne malerkunst fra Catalunya og Valencia.
Viktig tilslutt: Husk å ta på deg gode sko for brostener i gamle smug er ikke så lette å navigere. Ingen høye heler.

Noe om palmer.

Palmehaven er desidert den største i Europa og en av verdens største; -  fredet av UNESCO. Før påske hvert år blir noen palmer i parken preparert slik at palmebladene blir hvite. Grenene blir så skåret ned og delt opp. I den gamle mauriske mølla sitter det hvert år, om våren, en gruppe damer og lager de vakreste ornamenter av disse palmebladene. For å finne mølla, spør etter: La Granja Real. Ornamentene blir brukt under påske feiringen og de vakreste kommer med i  prosesjonene på Palmesøndag. Men det aller vakreste ornamentet sender Elche til Paven i Roma.
I haven står også en  kopi av den berømte romerske statuen Dama de Elche. Vel verdt å se. Originalen står i Pradomuseet i Madrid.  

Shopping:

Elche har Spanias største lærindustri og er du interessert, finner du her et supert utvalg i sko, vesker og bager til rimelige priser. Ta en tur på skomuseet!  Sentrum har også det et godt utvalg med bra forretninger så shopping i Elche kan lønne seg. Litt sør for byen, mot Murcia,  ligger IKEA og er du en av de mange som liker å vandre rundt i svenska varuhus med kjøtbullar och lingonsylt, ja, så kan du få dette med på turen. Det gjør jo turen noe lenger, men har du tid har du lov.
To nye mÂter  se byen pÂ, pluss et varmt bad:

Kunne du tenke deg å se hele Vinalopó distriktet i absolutt stillhet fra et utsiktspunkt mer enn 1.000 meter over havet? Få med deg inntrykk fra frodige grønnsaksmarker, palmelunder hvite kyst-pueblos og azúlblått Middelhav. Pluss at du får  en unik opplevelse for livet. Da skal du kontakte ballongfirmaet Aeroglobo, i gaten: Partida Baya Alta 133, i Industriområde nr. 2. Telefon 646 798 786.
e- mail: http://aeroglobo.com/ 

Siden 1986 har Aeroglobo her i Elche  tatt folk opp i ballong. De har to varmluftsballonger, èn tar fire og èn tar åtte personer.  Selve turen tar en god time, men du må regne med tre timer minst fra samlingen av ballongfarerne, oppvarmingen av luften, oppstigning og nedkomst med påfølgende Cava og Picnic.  Vil du ta en slik anderledes luftetur og været er godt, så ta kontakt med dem. De snakker engelsk. Mere rimelig blir turen med full ballong så du/dere bør vente til Aeroglobo arrangerer en tur. Bestill derfor  turen på forhånd. Bon Voyage, som Jules Verne ville sagt. Glem ikke Kamera!
En annen, og noe gammeldags måte å se byen på er å stige opp i en hestedrosje med to fyrrige gamper og rulle langsomt rundt i Elche.  Turen heter på spansk: un paseo en calesa. En slik kjøretur, med godt vær, er ideal for å få et skikkelig, rolig inntrykk av en meget severdig by. Turen starter utenfor turistkontoret hvor kuskene har sin oppstillingsplass. Det kjøres to ruter og best pris får dere med 4 personer ombord. Husk Kamera!
Tur1:  45 min. total:  30 Euro, 7.50 pr. person.
Tur2: 30 min. total: 20 Euro, 5.00 pr. person.
Tel: 652 632 321  ermocuares@gmail.com

Vil du g p Arabisk Sauna?

Disse arabiske badene er fra det 12 århundre, men er fremdeles i bruk! Hvert bad har tre rum; -  varmt, kaldt og damp. Varmbadet er forløperen til vår sauna. I Middelalderen ble badet ikke lenger benyttet, men ble brukt som kloster. Du finner Araberbadet på Calle Eres de Santa Llucia. Det er åpent tird. – lørd. 10 – 13.30 og 16.30 - 20.00.

To store begivenheter:

Elche skal du besøke i Påsken! Her er påskefeiringen ganske fantastisk. Hele byen er dekorert og 33 opptog  går omtrent hver dag fra Palmesøndag til Første Påskedag. I denne påskeuken gis det også en rekke konserter rundt i byen.
Det magiske tallet for utkastelsen av jøder og muslimer i Spania er 1492 og det er denne begivenheten som feires hvert år. Elche har sin Moros og Cristianos  Fest i august. Den kuliminerer med Nit de l´Alba hvor hele byen er opplyst av et kjempefyrverkeri.
Seng og Mat.

Hoteller:

Et bra, sentralt beliggende hotell i middelklassen er Jardín Milenio, adresse: Calle Prolongacion de los Curtidores s/n. 72.  Dobbeltværelse med oppvarming, airconditioning, frokost og gratis avbestilling: gjennomsnittspris: E 84.-. Svømmehall, sauna, fitness rum. Utsikt til palmehaven eller svømmehallen. Restauranten serverer mediterransk mat.

Også meget sentralt beliggende er Hotel Tryp Ciudad de Elche. Ligger bare 200 m fra rådhuset; - midt i sentrum, nær både Santa Maria Basilica, Altamira og palmehaven Huerto del Cura . Hotellet har kafetería og serverer frokost på bestilling. Resepsjonen er åpen 24 timer i døgnet og de snakker engelsk. Alle rum har dusj og aircondition.Gjennomsnittspris for dobbeltværelse: 65 Euro. Gratis internett. Babysitting mot betaling. Parkering mot avgift.

 Restauranter:

La Casseta i Doctor Jimenez Diaz gaten i sentrum serverer Middelhavsmat  til priser rundt 15–20 Euro. Godt besøkt av lokalbefolkningen. Rimelig og bra. La Cueva i C/Velarde 38. Ligger like ved palmehaven Huerta del Cura. Biffhus. Meget  bra sted for steaks, spegris på grill og helstekt ribbe.  Steker ved bordet på glovarm stein. Ikke for dyrt, 15 – 25 Euro.
Meson San Placido i C/ Infante de Miguel 12, to minutter fra Huerta del Cura.   De averterer med Cocina de la Abuela, (mat som hos bestemor), altså: spansk kjøkken. Dagens meny: 15 Euro.

Så er det bare å håpe at noen av disse tipsene kommer våre lesere til gode når de tar turen til Elche. Bon Voyage!

FOLK JEG MØTTE PÅ VEIEN


Her vil vi, når vi treffer interessante mennesker, dele opplevelsen med dere lesere. Kjenner noen av dere en slik person, så vil vi sette pris på å få et tips.


Frukt og grønnsaker: to generasjoner!


Blue eyes med 35 år på markedet.
Antonio Diaz kommer fra Granada, har bodd på Costa Blanca  i mange år, og  er veteran på frukt og grønnsaksmarkedet med over 35 år med egen stand. Han begynte som syvåring  å stå  på markedet med far som lærte ham mye når det gjelder frukt og grønsaker. Hver søndag i Albir står han med en stor og velfyllt  frukt og grønnsaksdisk. Denne ser nesten  ut som et maleri av Guiseppe Arcimboldo med varene utstilt på en delikat og profesjonell måte. Hver søndag kommer en trofast gjeng med stamkunder og kjøper inn for uka. Dette markedet er utvilsomt det beste, sier Antonio. I Albir bor det mange nordmenn og de har sans for kvalitet og ser mer på denne enn på prisen. Og så er det mindre tyveri her.
Tirsdag og torsdag, året rundt,  kjører Antonio med sin lastebil til Gandia og kjøper inn på engrosmarkedet der. I Gandiahallen er det faste priser og ikke auksjon slik som i Valencia, Murcia  og på markedet i Puig, sør for Castillon. Bøndene rundt Gandia kjører inn og selger sine varer direkte i engroshallen. Derfor får du alltid førsteklasses, friske varer her, forklarer Antonio.
En ekte markedshandler.
Engrosmarkedet i Gandia åpner kl. 16 og Antonio kommer som regel hjem igjen ved åtte/ni tiden om kvelden. Antonios jobb er ikke bare å selge sin frukt og grønnsaker på markedet, for dagen hans  begynner ikke på markedet. Nei, når du treffer ham ved 10-11 tiden har han allerede vært i sving siden klokka seks om morgenen. Pluss at han kjører 100 km to ganger i uka. Og slik har han holdt på i hele 35 år. Imponerende, men strevsomt, eller?
For å få et innblikk i en markedshandlers liv blir vi en dag med Antonio på innkjøpsrunden hans. Ved 13 tiden i stekende sol klatrer vi om bord i Antonios store varebil og så drar vi av sted mot Engroshallen i Gandia.
På turen har han tid til å prate og han forteller løst og fast om jobben: Vi er alle gode venner på markedet selv om vi konkurrerer. Vi hjelper hverandre og det er godt å vite. Nesten alle mine varer er spanske. Jeg mener at  kvaliteten er bedre på spanske varer selv om prisen av og til er høyere.
 Når du har jobbet på markedet så lenge som jeg så blir du menneskekjenner.  Du kan ofte se på noen at de vil stjele fra deg, før de gjør det. Særlig ille til å stjele er våre nye EU medlemmer fra Østeuropa. Og de er utspekulerte: jobber sammen to og to. Èn av dem  får din oppmerksomhet mens den andre soper frukt og grønnsaker ned i en handlevogn med lokk. Det hele er gjort på et blunk. Menneskene fra Senegal er fattige, men de har dannelse og er ærlige og skikkelige, sier Antonio. Du har også dem som har tyveri som en last. De er ikke fattige, men hele livet har de drevet med nasking i butikker og på markeder.  De ser helt normale ut, men vips, så har de rappet noe!

For tida er det ikke så greitt her i Spania! sukker Antonio.  Denne krisen har gjort folk mere aggressive. De har dårlig råd, problemer på jobben eller problemer hjemme Dette lar de gå utover meg, - kjefter uten grunn, klager på varene eller prutter på prisen. Men stort sett er folk greie. Er du grei sjøl så treffer du som regel greie mennesker, smiler Antonio. Men jeg er ikke så fornøyd med jobben som markedshandler lenger. Jeg tjener mindre og jobber hardere. Før hadde jeg to ansatte som jobbet med meg på markedet, men dem har jeg måttet la gå. Nå jobber jeg alene med min datter og min kone.  Og så er vi fremme ved Engroshallen.
Her er ukeplanen til Antonio, så du kan se selv at mannen  ikke ligger på latsiden: tirsdag i Altea, onsdag i Benidorm,   fredag i Alfaz, lørdag i Calpe og søndag i Albir.
Over en kopp kaffe på markedet prater vi om jobben hans. Selv om det er tøffe tider så vil ikke Antonio slutte. Han har opparbeidet et godt forhold til en stor kundekrets og ønsker ikke å forlate dem. De kommer og kjøper inn like sikkert som klokka,  og nå sier han Rajoy i Madrid at alt skal bli mye bedre, ler han. Så får vi se.
Det er tragisk at slike folk som Antonio, - en mann  som virkelig står på, og gjør en god jobb, ikke skal få det hele til å gå rundt. For fire år siden måtte han ta opp et banklån fordi oveskuddet da var nede på bunnnivå. Nå betaler han dette tilbake og det gjør det hele tøffere sammen med skatt og avgifter! Men munter og blid er denne karen med en vennlig gest til alle sine kunder. Så er det bare å håpe på bedre tider slik at det igjen kan bli hyggelig og lønnsomt å drive buttikk!
Hver stand koster 350 Euro kvartalet og Antonio som selger frukt på fem markeder, betaler  1.750 Euro til kommunen. Skatt og sosiale utgifter er rundt
1000 Euro i måneden. Ellers kommer det andre utgifter til, men nå har Antonio bare kona og datteren igjen på jobben så nå slipper han å betale ut lønn og andre utgifter til andre ansatte.

På god fot med HCB



På Hospital Clinica Benidorm (HCB) utvider nå sitt servicetilbud innenfor ”kikkehullskirurgi”.  Dr Luis Miguel Martin og Dr. Ruben Lorca er det nye teamet for å yte maksimalt tilbud innenfor fotbehandling. Det er liten tvil om at vi mennesker ikke alltid er snille mot våre undersåtter. Dette til tross for at ”mishandling” av føttene også kan føre til enda større plager i resten av kroppen, f.eks. i hofter og rygg.  I tillegg til ulemper eieren selv har tilført sine trofaste føtter, kan disse også være utsatt for skader og sykdommer som f.eks revmatisme og andre degenererende misdannelser.  Hopital Clinica Benidorm driver normalt ikke med kroppforskjønnende inngrep, bortsett fra i de tilfeller hvor det av medisinske grunner er nødvendig, men når det gjelder føttene våre kan man trygt si at de omtalte inngrep også vil kunne ha en estetisk verdi for pasienten.


Legene forteller oss at CMI (Cirurgia Minimamente Invasiva) fotkirurgi i dag kun utføres på 2 eller 3 sykehus i regionen, men ingen steder så avansert som på HCB.  Det var i USA denne teknikken, som vi generelt kjenner under betegnelsen kikkehulskirurgi, først ble muliggjort. Dr. J. Barry McKernan er verdensledende innen laparoskopisk kirurgi, og en av de opprinnelige pionerene i minimal invasiv generell kirurgi. 



Den 22. juni 1988, utførte han den aller første laparoskopisk cholecystectomy (galleblæreoperasjon) i USA, og siden den gang er teknikken stadig utviklet. I dag utføres ”kikkehullsoperasjoner” på en måte som gir minimal skade på vev, muskler og sener i operasjonsområdet. Smertene reduseres til et minimum, og man skal kunne være på beina samme dagen operasjonen ble gjort. Spania ligger helt i front i Europa, og Hospital Clinica Benidorm hadde nylig en norsk pasient som reiste til Benidorm kun for å få denne operasjonen her, fordi vedkommende ikke fikk tilsvarende muilighet i Norge. Det er ikke med liten stolthet HCB nå også kan tilby det beste også innenfor området fotkirurgi til sine pasienter.

SIMRAD i Villajoyosa - en norskeiet, høyteknologisk bedrift i Spania



Kjører man sydover fra Benidorm på CN-332, finner man på høyre side straks før man kommer til Villajoysa, en bedrift som skiller seg ut fra de fleste andre norskeide virksomheter her på Costa Blanca.  Navnet Simrad er sammensatt av SIMonsen RADio, og ble stiftet av Willy Christian Simonsen som var en norsk tele- og radiopioner og motstandsmann.  Etter krigen, i 1946, opprettet han Simrad (Simonsen Radio AS), et firma for å produsere radiotelefoner for fiskeflåten.  Etter noen tid tok Mustad over Simrad etter Simonsen.  På nittitallet tok Kongsberggruppen over bedriften som da hadde sitt hovedsete og fabrikk i Horten.  Simrad Spain ble et heleid datterselskap av Kongsberg Maritime, og ble etablert i 1995 med Knut Bøe som daglig leder.  Bøe kom hit til Costa Blanca fra Roma hvor han hadde etablert et tilsvarende kontor.  
Simrad var ikke helt ukjente i Spania før dette heller; for man hadde markedsført sine produkter til den spanske fiskeflåten helt siden 1960 tallet.  Dette hadde skjedd delvis gjennom selskaper eiet av Mustad, men i 1995 bestemte man seg for å åpne eget kontor for å ta seg av det spanske og det Nord-Afrikanske markedet.


I dag er Simrad Spain S.L. i Villajoyosa en viktig del av Simrad’s satsing på høyeknologiske produkter til fiskeleting og havforskning.  Man sysselsetter per i dag 53 spanske medarbeidere, og da hovedsakelig elektronikkingeniører.  Villajoyosa ble valgt fordi stedet ligger gunstig til på middelhavskysten midt mellom Gibraltar og grensen mot Frankrike med tilsvarende gode kommunikasjonsmuligheter både internt i Spania så vel som i Nord-Afrika.  Knut Bøe som med sine språkkunnskaper, ikke minst spansk, så vel som ledererfaring fra norskeide datterselskaper i flere land, var en viktig del utviklingen av selskapet i Spania.  Bøe sluttet i selskapet i 2005 for å etablere annen virksomhet og overlot ledelsen til Agustin Mayans som er daglig leder i dag.
Som følge av suksessen med salg av fiskeri- og havforskningselektronikk, samt nye oppgaver nylig overført fra Norge, har man nå ansatt 10 nye spanske ingeniører.  Mayans fortalte at de mottok over 3000 søknader til disse stillingene, så det er for tiden ikke vanskelig å få tak i gode folk.  Ledelsen av Simrad i Norge er etter hva man har fått høre, imponert over det høye tekniske nivå og arbeidsmoral hos sine spanske medarbeidere i Villajoyosa.  Teknikere fra Villajoyosa blir i stor utstrekning også brukt til serviceoppdrag både i naboland som Frankrike og Italia, og ikke minst i Nord- og Syd-Amerika takket være språket.  I Spania har man hatt stor suksess med salg av avanserte multistråle ekkolodd til havforskning, og til det spanske hydrografikontoret som er en del av den spanske marinen som benytter utstyret til å kartlegge den lange spanske kysten.  Til den spanske fiskeflåten, som er EU’s største, er det spesielt instrumentering til trålerne, samt avanserte sonarer og ekkolodd til den spanske tunfiskflåten som har vært en suksess.  Agustin Mayans opplyser at de i 2013 omsatte for mer enn 116 millioner NOK.

Golf


Konfrontert med hva som er rett, og la det være ugjort, viser mangel på mot.        Confucius


Hertugen av Suárez spilte selvfølgelig golf.
Det er ingen tvil om at Adolfo Suárez hvis fulle navn og tittel var Adolfo Suárez González, I Duque de Suárez (Hertug Adolfo Suárez González).  Vi har ingen tvil om at dette var ”rett mann på rett plass til rett tid” den dagen han tok over som regjeringssjef, og det er absolutt på sin plass det meste av det som ble skrevet til hans minne.  Men, mon tro om det finnes en litt annen vinkel enn de fleste valgte?  Vi tror kanskje det; nemlig, at Adolfo Suárez også var golfspiller som bildet også viser.  Det var ikke mindre fokus der heller.   
Det er velkjent hvordan Franco preparerte Juan Carlos, og ikke minst landet, for at Juan Carlos skulle bli konge.  Det er på dette tidspunkt det sniker seg inn en tanke, var Franco smartere/lurere enn vi tenker?  Forberedte han det også slik at Adolfo Suárez skulle bli den første regjeringssjefen?  Tja, når vi vet at det var Hertugen av Fernandez-Miranda, Torcuato Fernández- Miranda y Hevia som var den som ga Kong Juan Carlos listen med de tre navnene Kongen fikk å velge mellom når regjeringssjefen skulle utnevnes, så kan man undres.  Vi gjør ikke det.  I tillegg til å ha tjenestegjort som løytnant for nasjonalistene, fikk han også oppdraget med å sørge for den politiske utdannelsen av den blivende Kongen.   Adolfo Suárez på sinside hadde også mottatt en mengde ordener de siste årene av Franco’s leveår.  Ordener som soleklart var med på å skaffe Adolfo Suárez en solid plattform og anseelse i det spanske samfunnet.   Vi tror ingen fikk slike utmerkelser den gang uten at det var klarert med Franco.   Utover dette var Torcuato Fernández- Miranda landets første regjeringssjef etter Franc’s død selv om det formelt bare var i egenskap av interim.  Her var det ingen tilfeldigheter.  Det var det heller ikke i noe av det Adolfo Suárez gjorde og ikke minst, utrettet heller.  Så kanskje han hadde fått  slike holdninger med seg fra golfspillet?  For der er det heller ingen tilfeldigheter dersom man tenker på å lykkes.

Klare fordeler med eldre pro’er.
Fra tid til annen, for ikke å si stadig, hører man om folk som har fått vondt i ryggen av å spille golf.  Så hvordan kan sånt skje?  Vel, kanskje ikke minst fordi pro’ene er litt for unge.  Husker da man selv begynte å spille golf at man reagerte på ting disse unge trenerne skulle ha en til å gjøre at man uttalte at de som stod for autorisasjonen av de såkalte pro’er burde stille helt andre krav enn å ha en hcp på 7,5.  For eksempel stilte man spørsmålet om det for oss eldre kanskje hadde vært bedre med en pro på 50 – 60 år med hcp 15 – 20, enn disse unge typene.  Problemet er ikke hva som er eller ikke er når man skal slå til ballen, men hvordan bevege kroppen uten å ”forstrekke” ryggen eller andre deler av kroppen.  Har ikke tenkt så my over dette, før vi forleden kom i snakk med en pro på Club de Golf Don Cayo.  Paco som han kalles, fikk for 7 år siden ødelagt halsen, med det til følge at han ikke kan  ”dra opp” på baksvingen som det heter, med de ”vridninger man blir fortalt er det som skal til, med det til følge at noen av oss eldre, kalt gamlinger på folkemunne, ofte forstrekker ryggmuskler og annet.  Så ikke når man trener med Paco.  Så et godt råd etter å ha fulgt Paco på nært hold forleden da han hadde med en elev ute på selve banen, er at ønsker man pro-timer uten å være redd for forstrekke et eller annet, ta kontakt med Paco Borja for runde.  Det er noe annet å gå ute på en bane fremfor å stå på drivingrangen.  Der kan man stå etterpå for å gjenta hva man forhåpentligvis lærte ute på banen.  Vår golfvenn Michael G. som for tiden spiller på hcp 3,4, mener at Paco er den beste pro’en i området.  Og vi som trodde at gutta på dét nivået ikke tok pro-timer.  Derfor skal vi ikke se bort fra at man selv kommer til å ta en runde ute på banen med Francisco (som alle lyder navnet ”Paco” på spansk) Borja som etternavnet indikere, har aner fra langt tilbake i spansk historie.

”Rett-i-koppen”.
Nei, det er ikke supper vi skal snakke om, men derimot ”Hole-in-One” også kalt ace (ess, mest på amerikansk) som altså er det å få ballen ned i hullet på ett slag fra utslagsstedet.  Hole-in-one” kan faktisk oversettes til norsk i motsetning til mange andre ord og uttrykk innen golfnomenklaturen; nemlig, ”i hullet på ett slag”.  Så hvorfor ikke rett og slett kalle det for ”rett-i-koppen”?   Selv blant profesjonelle forekommer ”Hole-in-one” sjelden, så i store turneringer er det noen ganger en spesiell gevinst (for eksempel en bil) til en spiller som får ”Hole-in-One.  Vi var selv med i en konkurranse på en bane i her i området hvor det var Rolex gullklokke for ”Hole-in-One”.                                       MEN, det var i gruppen Los Noruegos på Club de Golf Don Cayo denne gangen, og det var en dame ved navn Christin Kringstad som på denne måten imponerte med ”Hole-in-one” på hull nummer 4.  Og for de som ikke er kjent med hva en slik hendelse medfører, kan opplyses at vedkommende måtte spandere Champagne til alle som var med og spilte med Los Noruegos onsdag 19. mars.  Det finnes flere tradisjonelle former for feiring av opplevelsen, men i Los Noruegos holdt man seg den ”norske” tradisjonen med Champagne til de som var med den dagen.  I gamle dager het det til ”alle i klubbhuset”, men det var den gang det var private klubber uten adgang for andre enn medlemmene.  I Japan for eksempel kan en slik ting koste deg opp til 10.000 dollar, men så er da nesten alle japanske golfere forsikret.  Man kan i Norge også forsikre seg mot(?) ”Hole-in-One”, men det betinger at det har skjedd på en norsk bane.  Vi vet at det finns de som ikke deler vår oppfatning, men det å få ”Hole-in-One” er en opplevelse så fantastisk at det blir en glede i seg selv å få lov til å spandere Champagne i klubbhuset.  Ikke minst å fortelle alle om det i ettertid.  Det er kanskje unødvendig, men vi tar med en liten ting til; nemlig, at ”Hole-in-One” helst skal skje på det som normalt omtales som en fullverdig bane.  Våre gratulasjoner til Christin, og vi vil legge til at det ofte er slik at den som får ”Hole-in-One” en gang, gjerne får det en gang til - - -.           
                                                                                                                         
Trene ved å slå golfballer fra plastmatter?
La det være sagt med en gang, matteunderlag er i utgangspunktet ment til bruk for å varme opp før man skal slå ut.  Trene golf har de mindre for seg.  Det er så få av oss, om noen, som slår så nøyaktig hver gang at det å ”trene” fra matter vil stort sett bare forårsake frustrasjoner nå lengdene ikke stemmer når man skal spille på en bane.  Det er bare ute på en bane man kan få trent seg opp skikkelig.  Når man så senere spiller på ordentlig, er det bare ”innsiden av hodet” som vil være forskjellen fra treningsrundene.  Å gjøre det på denne måten vil være verd pengene og vel så det.  Altså, å slå fra matter er kun for å varme opp før en runde.  I hvert fall så lenge det ikke er tilfredsstillende mål med ditto eksakte avstander å sikte på, noe som er en sjeldenhet i vårt område selv med utslag fra gress.  Og ikke er disse plastmattene gode for rygg og albuer heller, Så tren på en ordinær bane neste gang.  På den måten vil både golfen og kroppen nyte godt av det.  De som fikk med seg nummeret som utkom 1. februar, fikk antagelig også med seg den nye typen plastmatter man har montert på drivingrangen på Alicante Golf, og som etter sigende skal kunne gi samme effekten/opplevelsen som ved spill på gress.  Det føltes som om de nye mattene på Don Cayo er av en slik type da vi prøvde dem forleden.

Egg er SUPERMAT!



Jeg syns det er litt trist at egg er noe vi skal forbinde med påskekos. Hva med å spise egg året rundt? Egg er jo faktisk supermat!

Hønseegget er et lite underverk av konsentrert næring, godt innpakket. Det inneholder nemlig så å si alt vi mennesker trenger. Proteinet består av aminosyrer som både i sammensetning og kvalitet er så bra at de kan utnyttes av kroppen nesten 100%.

Det meste av proteinet finnes i hviten. Eggehvite gir perfekt med protein. Plommen derimot er full av sunne fettsyrer og høvding over alle næringsstoffer. Spesielt kolin, som er avgjørende for utviklingen av hjernen. Derfor blir ammende mødre anbefalt å spise mye egg den første ammetiden.
I Asia spiser ammende mødre opptil 10 egg om dagen den første ammemåneden. Det sier litt om det lille egget, for en superbombe!

Hva inneholder egget?
Egg inneholder vitaminer, bl.a. A, D, E, K og B, samt viktige mineraler:

Vitamin A er bra for syn, vekst og kroppens forsvar mot infeksjoner og sykdommer.

Vitamin E er en viktig antioksidant.

Vitamin K får blodet til å koagulere.

Vitamin B2, (også kalt) riboflavin, er bra for huden og stimulerer kroppens eget immunforsvar.
Et ekstra pluss skal egget ha for D-vitaminer, som sjelden forekommer naturlig i matvarer. 
Vitamin D og kalsium bygger opp skjelettet og tennene.

Egg inneholder også jern, selen, jod, kobber, mangan og sink.
Det eneste vitaminet som egg IKKE har, er vitamin C, så det er lurt å ta dette utenom siden kroppen ikke klarer å produsere dette selv.

Også håper jeg selvsagt at det er ØKOLOGISKE egg som havner i handlekurven. Frittgående er IKKE det samme som økologiske.
Nivåene av vitaminer og mineraler vil være høyere hvis eggene kommer fra høner som er frittgående og får beite i sollys. Da blir eggene neste verdt gull!
Egg er generelt en god og sunn matvarer som de aller fleste liker. Dessverre blir mange skremt av det høye kolestrolinnholdet i egg, men denne myten er heldigvis iferd med å bli avlivet. Det er kommet nye studier som viser at egg bedrer både diabetes og hjertesykdom.
Kolesterol er en av de aller viktigste substansene i kroppen. Og det finnes ingen bevis på at kolesterol og animalsk fett i kosten øker risikoen for arteriosklerose eller hjerteinfarkt. Likevel er det ikke bra med for høyt nivå i blodet. Men dette skyldes andre livsstilsfaktorer.

Hva som er kjekt med egget er at vi kan bruke det på alle mulige måter. Kokt, stekt, eggedosis, i bakverk, pannekaker, omelett, pai, pizzabunn osv osv osv. Listen er lang.
Eggeplommen spesielt er gull verdt, men den må, som sagt, være rå.
Egg inneholder også en veldig potent antioksidant lutein, som kan beskytte mot flere inflammatoriske prosesser.
Kan man gi babyer egg?
Ja, det kan man, men det er best å vente med å gi dem eggehviten før de har fylt et år. Grunnen til dette er fordi eggehviten er den delen som er mest vanskelig å fordøye, og som oftest forårsaker allergiske reasksjoner.
Eggeplommen derimot absorberer raskt, den er lett å fordøye og en super kilde til det barnet trenger fra tidlig av.
Jeg ga rå eggeplomme til begge mine barn da jeg begynte med fast føde. Om å gjøre å berike maten så mye som mulig!

Så fyll handlekurven med økologiske egg, og kos deg med eggene!

Den første Internasjonale Festdagen i La Nucia


Dette er  Bart Gomans idé og hjertebarn. Han som, i kommunen, jobber med utlendinger og  som organiserte hele denne Festdagen og   trommet sammen glade deltagere fra 30 forskjellige land. De kom alle for å vise frem kultur, dans og kokekunst i sportssentret i La Nucia. De danset, serverte mat eller spilte musikk. Hele 15 grupper opptrådte med folkedans, kor, eller skuespill. En fantastisk dag som bør bli en årlig tradisjon!


Ekte, fargerikt fellesskap.
I den store hallen var det satt opp 55 stands fra fire kontinenter! Fra Afrika: Marokko og Senegal. Fra Asia: India, Indonesia og Kina. Fra Amerika: Argentina, Bolivia, Chile og Columbia, Equador, Honduras, Mexico, Peru og Venezuela. Fra Europa: Belgia, Bulgaria, Holland, Italia, Litauen, Norge, Rumenia, Russland, Storbritannia, Sverige, Spania og Sveits! På tide å trekke pusten!

Det internasjonale presse på Costa Blanca hadde også sine stands. Her var både Costa Blanca Nachrichten, tysk. Costa Blanca News, engelsk. Hallo, hollandsk, og Aktuelt Spania, norsk. Det hele ble sendt direkte på spansk fjernsyn. 

La Nucianere fra hele verden!
De viktige var også tilstede!  Konsulene fra  Belgia, Holland, Bulgaria og Norge. Ordføreren i la Nucia, Bernabé Cano og selvsagt Bart Gomans.  Rundt 9.000 besøkende gledet seg over denne fargerike multi-kultidagen. Av la Nucias 20.000 innbyggere er nesten 45% utlendinger fra 84 forskjellige nasjoner. Det hele har gått stille for seg, sa Policia Local mannen som var tilstede. Med så mange nasjoner er det virkelig flott å se hvor bra de har greidd  å få denne titstelningen i bås.

Ordfører Cano sa i sin tale at  målet med denne Internasjonale fiesta´n var å styrke samarbeidet og livet sammen i kommunen. Han sa at han var gledelig overrasket over den store deltagelsen og de interessante stands som de mange nasjonene viste frem.  For oss i la Nucia er dette en ny erfaring, sa Bernabé, og vi er innstilt på å gjøre dette til en årlig festdag i mars.

Avstanden vokser


For en måneds tid siden kunngjorde den nye paven, - Pave Frans, at han ønsket å gjennomføre en verdens-omspennende gallup blant katolikker; - en gallup som ville stille viktige spørsmål mht. katolikkenes syn på skilsmisse, sølibat, abort og andre viktige, men kontraversielle  saker. 


Gallupen ble utført av firmaet Bendixen & Amandi med hjelp fra gallup-spesialister i Nord og Søramerika, Europa, Afrika og Asia. De utførte den i tidsrommet des. 2013 - jan. 2014. Følgende land ble valgt ut fordi de har store grupper katolikker: USA. Argentina, Brasil, Columbia, Mexico.  Frankrike, Italia, Polen, Spania. Kongo, Uganda og Fillipinene. Over 15.000 ble spurt.

Spørsmål: Er du enig eller uenig i den katolske kirkens  lov om skilsmisse som sier: En person som er skilt og gifter seg igjen utenfor den katolske kirke lever i synd og er derfor utelukket fra å gå til alters og er ikke lenger medlem av den katolske kirke?
I Europa var 75% av de spurte mot denne loven. I  Nordamerika: 67%. I Søramerka 60%. Men i Asia og Afrika var de fleste enige:46% mot i Asia og bare 19% mot kirkens lov i Afrika.



Spørsmål: Synes du at abort skulle være fullstendig tillatt, tillatt i noen tilfeller, eller fullstendig forbudt? Her vises alle de spurte landene med prosenten av dem som var for fri abort:  Frankrike: 94% Spania: 88% Italia 83%, Polen: 83%, Brasil 82%, Argentina: 81%, USA: 79%, Mexico: 76%, Columbia: 61%, Kongo: 40%, Uganda: 35%, Fillipinene: 27%

Som du ser er de vestlige land for fri abort mens Kongo, Uganda og Fillipinene er mot. Interessant er Spanias 88% for fri abort. I fire år nå har landet hatt fri abort, men i vår ble loven endret og nå er det nesten umulig å få tatt abort I Spania. Dette bringer landet tilbake til Francotidens klassesystem med de rike som kunne dra utenlands og ta abort og de fattige var henvist til kloke koner.

Spørsmål: Burde en katolsk prest kunne gifte seg?

I Europa stemte 70% av katolikkene for at katolske prester skulle ha lov til å gifte seg. I USA var tallet 61%, og i Latinamerika: 53%. I Afrika var bare 28% for og i Asia kun 21% . Her vises den samme tendensen med et liberalt syn i Vesten og et mer rigid og konservativt syn i Afrika/Asia.

Spørsmål:Er du for eller imot giftemål mellom to personer av samme kjønn? Her vises alle spurte land med prosenten av dem som var for giftemål mellom to personer av samme kjønn:
Spania: 64%, USA: 54%, Argentina: 46%, Brasil: 45%, Frankrike: 43%, Mexico: 36%, Italia: 30%, Columbia: 24%, Polen 15%, Fillipinene: 14%, Kongo: 2%, og Uganda 1%. Her kommer den samme forskjellen fram mellom Vesten  og Afrika /Asia, men forskjellen er mindre. . Overraskende er det kanskje at Spania topper listen med 64% for giftemål mellom homofile og lesbiske. Igjen viser dette klart den store avstanden mellom kirke og folk i Spania. Men giftemål mellom homofile/lesbiske er et kontraversielt tema med sterke meninger.
Resultatet forteller: 1. De fleste katolikker i verden er uenige i kirkens syn på skilsmisse, abort og alle typer prevensjon. Kirkens syn er et absolutt forbud mot både skilsmisse, abort og alle typer prevensjon, bortsett fra bruken av et termometer for å måle når kvinnen har mest/minst sjanse til å bli svanger. (Ikke særlig pålitelig)
2. Storparten av katolikkene i Europa, USA og Søramerika  vil tillate prester å gifte seg og vil tillate kvinnelige prester.
Gallupen viser at Pave Frans   har verden med seg. I Italia sier 99% av de spurte at han har gjort en meget god jobb. Argentina: 87%, Polen: 94%. Columbia: 92%,  Brasil: 91%, Uganda:82%, Fillipinene: 82%, Frankrike: 80% og Mexico: 70%
PS: Dette er sterk kost. Enten du er enig med Pave Frans sin gallup eller ikke, - Mot har han iallfall, det er sikkert. Resultatet av denne omfattende gallupen, hvor vi bare har tatt med en liten del, viser klart at det er en dyp kløft mellom det som den katolske kirken preker og det som katolikker rundt i verden tror og mener. I alle år har denne kløften vært der, men den katolske kirken har ignorert fakta og holdt på sitt. Pave Frans forstår problemet og vil forsøke å gjøre noe med det. I Vatikanet sitter det sterke krefter og motarbeider ham. Forandring Fryder, var aldri kardinalenes valgspråk, snarere tvert  imot! Og at Pave Frans har folket med seg, ja, det ser du ovenfor.  Hans forgjenger, Benedict fra Bayern var ikke så populær,  så dette går den riktige veien.  Nå står det bare igjen å se hva Vatikanet gjør med disse klare svarene om hva folk vil ha! Lett blir dette ikke!

I egen ramme: Presten sto på prekestolen og så utover sin menighet. - Husk, sa han, Dere skal alltid gjøre slik som jeg sier, men dere skal ikke alltid gjøre slik  som jeg gjør. Amen

bokanmeldelsen


Alfabethuset




Det er annen verdenskrig, og de engelske jagerflygerne James og Bryan blir under et oppdrag skutt ned over Tyskland. De vet at de vil bli henrettet som spioner hvis de blir tatt til fange. I flukten fra tyske forfølgere sniker de seg om bord på et tog som er på vei hjem fra Østfronten med høyt rangerte SS-folk som lider av granatsjokk. James og Bryan tar plassen til to døde, tyske soldater. Det de ikke vet, er at de er på vei til Alfabethuset, et militært psykiatrisk sykehus som ligger langt bak frontlinjene. Deres eneste redning er å simulere sinnssyke. Men klarer de det, i måned etter måned, uten å bli sinnsyke? Og er det bare James og Bryan som simulerer? Fluktplanene blir vanskelige å gjennomføre fordi de to britiske soldatene er sløvet av medikamenter og i tillegg deler sykesal med andre som kanskje har mistanke om at de ikke er hva de utgir seg for å være.





Jussi Adler-Olsen


Jussi Adler-Olsen er født 2. august 1950 i københavn som yngste og eneste gutt i en søskenflokk på fire. Jussi Adler-Olsens har vært engasjert innen for et bredt spektrum av spesielt medierelaterte aktiviteter. Han debuterte i 1984 som faglitterær forfatter og i 1997 kom hans skjønnliterære debut. Han er forfatteren bak bøkene i den populære serien om “Avdeling Q”, en oppdiktet enhet i det danske politiet.
Adler-Olsens bøker er utgitt på over 40 språk.  Utover Danmark har han særlig fått stor suksess i Norge, Tyskland og Holland og er jevnlig på bestsellerlistene i flere andre land.

Fremskrittspartiet besøker Alfaz del Pi


Fremskrittspartiets forening her i Alfaz del Pi hadde besøk av partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik onsdag den 26. mars. Først besøkte Nesvik Reumasol hvor han møtte direktør Harald Halvorsen og rektor på den norske skolen, Knut Lithell. Her var temaet regelverket for utnyttelse av helsetjenester utenfor Norge. FrP er opptatt av å styrke bruk av helsetjenester utenfor landets grenser, og da under ordnede forhold. Her ligger det både økonomisk fortjeneste for samfunnet og gode behandlings-opplegg for våre pasienter. 
Ordningen med helsetjenester i utlandet ble vanskeliggjort under den forrige regjeringen. Nesvik lovet å ta initiativ for å bedre den nå.

Klokken 16.30 var det så duket for folkemøte på Casa Cultura arrangert av den lokale foreningen Alfaz del Pi FrP. Leder Odd Furuseth åpnet møtet med invitasjon til å bli medlem i FrP og en presentasjon av Nesvik. Nesvik holdt så et interessant foredrag for rundt 50 fremmøtte. Han fortalte at han er nr. 3 i rekken av parlamentariske ledere i Fremskrittspartiet. Kun Carl I. Hagen og Siv Jensen har hatt dette vervet før ham. 
Fremskrittspartiet har eksistert i 40 år. Nå er de endelig i posisjon og appetitten er stor på å få utrettet mye! Kursen i norsk politikk endres nå mot å ha fokus på en enklere hverdag for folk flest og et konkurransedyktig norsk næringsliv! FrP har nå 7 ministerposter og det merkes allerede at der er handlekraft. Arveavgiften er fjernet! Innsatsen på infrastruktur er sterkt opptrappet; flere veibommer er allerede fjernet og nedbetalingstiden på en del andre reduseres ved hjelp av statlige midler og ved å forenkle innkrevingsmetodene. Pr. i dag har Norge Europa’s dårligste veistandard. Dårlig veistandard skaper flere ulykker. Å bygge veier er å bygge landet, er stikkordet.  
Han snakket om kommunereformen. Vi har 428 kommuner med hver sin administrasjon og rådhus. Dette er overadministrasjon og mange av dem kan ikke gi den service vi trenger i dag. Det er innlysende at kommuner bør slås sammen. I tillegg blir kontakten med det offentlige mer og mer utført via internett. Det er ikke nødvendig å ha rådhuset som nærmeste nabo. 
Han nevnte helsetjenesten hvor vi i dag har rundt 270 000 personer i kø og hvor røntgenbilder fraktes med drosje mellom sykehus grunnet mangel på  IKT systemer! Forsøksordningen med stykkpris og statlig betaling av helsetjenester i 5 kommuner blir antagelig utvidet allerede i startfasen, da kommunene viser stor interesse for dette. Dette er noe FrP har foreslått i mange år, men har blitt nedstemt. I tillegg er lovfestet rett til sykehjemsplass nå ute på høring.Vi får tverrfaglige opplegg innen kreftbehandling. Alt dette sammen med fritt valg av behandlingssted og fri konkurranse mellom offentlige og private helseforetak vil sterkt redusere helsekøen etter noen tid. Dette skaper større incitamenter for tjenester av høy kvalitet i helsetjenesten og vi får et friskere Norge!
Flere saker er igangsatt som følger. Plan- og bygningsloven er under revidering; der er flere urimelige krav som bør endres. Det skal bli lettere å få byggetillatelse og svarfristen for myndighetene skal ned. Asylpolitikken strammes inn; vi skal være strengere mot de som ikke skal få bli her og gi bedre service til de som skal integreres. Med verdens lengste kystlinje er det grunnlag for å revurdere omfanget av 100 meters grensen. Det arbeides med å fjerne flere urimelige forbud så som Segway forbudet, hvor Norge er det eneste landet i verden som forbyr denne! Politiet styrkes med flere stillinger. Det arbeides med å fjerne avkortingen av pensjonen for gifte og samboere og underreguleringen på 0,75% i forhold til yrkesaktive.

Til slutt ble det stilt spørsmål fra salen. Det gikk på temaer som angår nordmenn i utlandet, så som pensjoner, skatt, helse og eldreomsorg. FrP har vedtatt at kildeskatten skal fjernes og vil arbeide for det innen regjeringen. Det arbeides også med å forenkle ordninger relatert til nordmenn i utlandet, men så langt er det ikke faktiske nyheter her.
Etter foredraget fortsatte Nesvik til Torrevieja hvor han holdt tilsvarende foredrag der neste dag.