lunes, 5 de agosto de 2013

Jordskjelv i Spania

Vi bor i et område der jordskjelv forekommer og vi ønsker derfor å formidle informasjon om jordskjelv i Spania og hvordan man bør forholde seg om man kommer ut for det. Vi håper informasjonen er nyttig for dere som er gjester i land der jordskjelv kan forekomme og for dere som bor her over lengre tid.



I det sørlige Spania er det omtrent 2500 jordskjelv hvert år. Mange er så små at de omtrent ikke kan merkes. Det finnes mange seismologiske stasjoner rundt i Spania og alle jordskjelv blir registrert og dokumentert.

Årsaken til denne seismologiske aktiviteten er at den Afrikanske tektoniske platen (grunnfjell) skyver den Europeisk-Asiatiske platen nordøstover omtrent 1cm i året. 

Til tross for den stadige utviklingen innenfor den geologiske vitenskapen er det fortsatt ikke mulig å forutsi når og hvor et jordskjelv slår til, hverken i Spania eller andre steder i verden.
Jordskjelv oppstår oftere i områder der det tidligere har vært jordskjelv. Både menneskelige og materielle tap kan begrenses ved å bruke moderne teknikker i jordskjelvsikre bygg og materialer. Tilsvarende kan vi alle beskytte oss selv og familien om vi gjør de rette tingene når jordskjelv er et faktum.

Risk ved jordskjelv
Energien som frigis under et jordskjelv gjennom seismisk aktivitet er sjelden en direkte årsak til skader på mennesker. Hovedvekten av ofre under et jordskjelv skades som et resultat av fallende objekter eller hele bygninger som kollapser.
Mennesker kan også skades av knust glass eller vinduer, bokhyller og skap som faller, branner forårsaket av feil ved gass eller strømanlegg. Men også av det å kunne handle riktig uten panikk på hendelsen. Forberedelser og planlegging vil i stor grad kunne minske effekten av skader og øke deg og din families mulighet for å overleve.

Forberedelse til et jordskjelv
Spanske myndigheter anbefaler at vi planlegger og forbereder oss på et mulig jordskjelv. På en lett tilgjengelig plass i huset bør du ha: Førstehjelpspakke, lykt, batteridrevet radio, ekstra batterier, lett åpnete hermetikkbokser og vannflasker.
Snakk med familien på en rolig måte slik at alle får en forståelse for hva som kan skje uten å være redd, og med det også muligheten til å reagere konstruktivt og uten panikk om en naturkatastrofe oppstår.
Planlegg med familien og lag en plan slik at alle kjenner hva man bør gjøre i en nødsituasjon. For eksempel hvordan slå av strømmen, gassen og vannet. Alle bør også kjenne til nødnumre på telefon. 
Sørg for at alle objekter som kan forårsake skader er ordentlig sikret, som bilder på veggen, speil, lamper etc. Sjekk om nødvendig behov for å forsterke deler av bygningen, balkong, pipe etc. 

Under et jordskjelv
Hold hodet kaldt, du er I en nødsituasjon. Om jordskjelvet er lite er det ingen grunn til bekymring. Da vil det snart være over. Om jordskjelvet er sterkt vil det viktigste være å forholde seg rolig samt hjelpe andre til å være rolige. Tenk over mulige konsekvenser for det du gjør.
Inne i en bygning:
Forlat aldri bygningen om du er på et sikkert sted i bygningen. Utgang og trapper kan bli blokkert. Plasser deg selv  under en flate som sikrer deg for fallende objekter, som under et bord eller andre steder du kan beskytte hodet ditt. Bruk ikke heis under noen omstendighet.
Slukk all åpen flamme, bruk ikke åpen flamme, som fyrstikk, lighter eller stearinlys.
Utenfor en bygning:
Hold deg unna bygninger, vegger, elektriske ledninger eller andre objekter som kan kollapse eller falle sammen. Beveg deg raskt til et åpent område, unngå å løpe på gaten. Det kan skape panikk.
Om du er i et kjøretøy bør du stoppe på første mulige sikre sted, unna broer, elektriske ledninger og områder med bygg som kan kollapse. Det beste er å forbli inne i kjøretøyet.
Etter et jordskjelv:
Sjekk om familie eller naboer er skadet. Alvorlig skadete mennesker bør ikke flyttes, kun om de må unna farlige områder.
Sjekk tilstanden til vannforsyning, gass eller strømtilførsel. Informer det ansvarlige selskap om skader og prøv ikke å reparere dette selv. Om gasstilførsel er skadet bør du være svært forsiktig med å bruke strøm. Rydd opp og vask om du har kjemikalier eller andre farlige produkter som har lekket. Unngå å være nysgjerrig og hold deg unna kystområde. Det kan være fare for etterdønninger og tsunamier.
Bruk telefon kun i ekstremt nød, linjen kan bryte sammen og bør være åpen for de som trenger den til virkelig viktige ting.
Om det er helt nødvendig å gå inn i en bygning gjør det så fort som mulig og vær ekstremt forsiktig med objekter du berører da de kan være i en ustabil situasjon. Bruk kraftig fottøy for å unngå skader av skarpe objekter. Vær også forsiktig med potensielt farlige væsker.
Så langt det er mulig hold gatene åpne for nødkjøretøy. Om mulig gi hjelp til redningsorganisasjoner og hjelpepersonell, men ikke hindre deres jobb som de er best kvalifisert til. Vær forberedt på etterskjelv. Disse er normalt mindre sterk, men kan likevel forårsake skade.
Spre ikke rykter. Disse kan fremkalle frykt og forvirring. Følg kun informasjon gitt av offisielle kilder, som radiostasjoner som vil formidle fra myndighetene. Følg disse instruksjonene. 
For oppdatert informasjon om jordskjelv i Spania sjekk www.ign.es/ign/layout/sismo.do
Her finnes alltid siste 10 dagers aktivitet med styrke og dybde på skjelv.

0 comentarios :

Publicar un comentario