lunes, 14 de abril de 2014

Gresskarkjerner


De fleste spiser nok en del gresskar av ulike slag. Vi kjenner kanskje stenene mest som det vi tar bort fra gresskaret før vi bruker det. Neste gang kan du ta vare på stenene, tørke dem og bruke dem i matlaging. Det er mye god næring i frøene, og lurt å ta vare på. Gresskarkjerner har et svært høyt innhold av viktige mineraler for kroppen vår.


Hva er gresskarkjerner?
Gresskarkjerner er rett og slett frøene vi finner i alle typer gresskar. Gresskaret er sunt og har mye god næring, og enda mer konsentrert næringsinnhold er det i frøene. Frøene er flate, de kan være grønne eller hvite, og varierer i størrelse. 

Hvordan kan vi bruke gresskarkjernene?
Gresskarkjernene kan fint brukes som de er til å blande i alle typer salater og frokostblandinger. De er gode å ha i gryter og matretter samt i bakverk. De kan også spises bare som de er, som snack. 

TIPS: 
Ristede gresskarkjerner: Sett stekeovnen på 180 grader. Bland 1 ss olje og ½ ts salt. Bruk gjerne urter og hvitløk om du ønsker. Bland olje og krydder med 250 gram gresskarkjerner og fordel alt i en langpanne på bakepapir. Stek i ovnen omtrent 15 – 20 minutter. De skal være lett brune. Snu dem litt under stekingen. Avkjøl og server som snack eller bruk i mat. 

Helsefordeler ved gresskarkjerner
Gresskarkjerner inneholder mye magnesium og jern, sink og kobber samt kalium, nikotinsyre og folinsyre. De inneholder også svært mye Omega 3.

Vår tids bruk av gresskarkjerner bygger på hva vi har lært av de innfødte Nord Amerikanerne. Cherokee-folket brukte gresskarfrø som ormemiddel, og for å hindre sengevæting hos barn. Iroquois folket laget uttrekk av frøene som et urindrivende middel. Menominee-folket brukte også frøene for å fremme urinering. Kinesisk urtemedisin tok etter på det 17.århundre og brukte da gresskarfrø som middel mot innvollsparasitter. 

Sink og selen er funnet å kunne senke risikoen for prostatakreft. Gresskarkjerner er svært rike på blant annet disse mineralene. Gresskarkjerner er ansett som en alternativ behandling av godartet forstørrelse av prostatakjertelen. Den fete oljen i frøene fremmer urinering og er dermed til nytte både ved forstørret prostata og irritabel blære. Den farmakodynamiske virkningen er nok knyttet til andre innholdsstoffer, spesielt beta-sitosterol, cucurbitaner og tokoferoler. Noen studier viser at cucurbitaner hemmer en kjemisk reaksjon, nemlig omdannelsen av testosteron til dihydrotestosteron. Man mener dermed dette er den viktigste virkningsmekanismen. 

Gresskarkjerner står for en sjelden kombinasjon av det nyttige og det smakelige. Både menn og kvinner kan ha nytte av å prøve gresskarkjerner, eller gresskarkjerneolje, gjerne i kombinasjon med granateplejuice mot vannlatingsproblemer.  

0 comentarios :

Publicar un comentario