lunes, 14 de abril de 2014

To dagers tur til Elche med en avstikker til Murcia


Sør for Alicante ligger palmebyen Elche. Men den er ikke bare en gedigen palmeskog med trær fra hele verden, nei, byen har også en mengde andre serverdigheter: f.eks. gamlebyen med hus fra den muslimske fortiden så vel som en rekke herskapshus i sprudlende  barokkstil. Bydelen, som heter Vila Murada,  ligger ved Vinalopóelven,  med smale, arabiske smug og et marked som en arabisk Sook! I området ligger Calahorra, det gamle mauriske tårnet, som er bygget inn i bymuren. Dette er også Altamira Palasset med Elche Arkeologiske Museum. Casa de la Vila, det gamle rådhuset er vel verdt å se og det er også den mektige katedralen Basilica Santa María.( Husk mysteriespillet i august !)  Hvor gamle de eldste delene av denne bydelen er, er  ikke mulig å vite, men den nyere delen stammer fra 16./ 17. hundretallet med barokke og nyklassiske hus.

Ravaldistriktet ligger ikke langt fra Vila Murada. Dette var tidligere jødenes bydel. I rådhuset finnes en stor samling med moderne malerkunst fra Catalunya og Valencia.
Viktig tilslutt: Husk å ta på deg gode sko for brostener i gamle smug er ikke så lette å navigere. Ingen høye heler.

Noe om palmer.

Palmehaven er desidert den største i Europa og en av verdens største; -  fredet av UNESCO. Før påske hvert år blir noen palmer i parken preparert slik at palmebladene blir hvite. Grenene blir så skåret ned og delt opp. I den gamle mauriske mølla sitter det hvert år, om våren, en gruppe damer og lager de vakreste ornamenter av disse palmebladene. For å finne mølla, spør etter: La Granja Real. Ornamentene blir brukt under påske feiringen og de vakreste kommer med i  prosesjonene på Palmesøndag. Men det aller vakreste ornamentet sender Elche til Paven i Roma.
I haven står også en  kopi av den berømte romerske statuen Dama de Elche. Vel verdt å se. Originalen står i Pradomuseet i Madrid.  

Shopping:

Elche har Spanias største lærindustri og er du interessert, finner du her et supert utvalg i sko, vesker og bager til rimelige priser. Ta en tur på skomuseet!  Sentrum har også det et godt utvalg med bra forretninger så shopping i Elche kan lønne seg. Litt sør for byen, mot Murcia,  ligger IKEA og er du en av de mange som liker å vandre rundt i svenska varuhus med kjøtbullar och lingonsylt, ja, så kan du få dette med på turen. Det gjør jo turen noe lenger, men har du tid har du lov.
To nye mÂter  se byen pÂ, pluss et varmt bad:

Kunne du tenke deg å se hele Vinalopó distriktet i absolutt stillhet fra et utsiktspunkt mer enn 1.000 meter over havet? Få med deg inntrykk fra frodige grønnsaksmarker, palmelunder hvite kyst-pueblos og azúlblått Middelhav. Pluss at du får  en unik opplevelse for livet. Da skal du kontakte ballongfirmaet Aeroglobo, i gaten: Partida Baya Alta 133, i Industriområde nr. 2. Telefon 646 798 786.
e- mail: http://aeroglobo.com/ 

Siden 1986 har Aeroglobo her i Elche  tatt folk opp i ballong. De har to varmluftsballonger, èn tar fire og èn tar åtte personer.  Selve turen tar en god time, men du må regne med tre timer minst fra samlingen av ballongfarerne, oppvarmingen av luften, oppstigning og nedkomst med påfølgende Cava og Picnic.  Vil du ta en slik anderledes luftetur og været er godt, så ta kontakt med dem. De snakker engelsk. Mere rimelig blir turen med full ballong så du/dere bør vente til Aeroglobo arrangerer en tur. Bestill derfor  turen på forhånd. Bon Voyage, som Jules Verne ville sagt. Glem ikke Kamera!
En annen, og noe gammeldags måte å se byen på er å stige opp i en hestedrosje med to fyrrige gamper og rulle langsomt rundt i Elche.  Turen heter på spansk: un paseo en calesa. En slik kjøretur, med godt vær, er ideal for å få et skikkelig, rolig inntrykk av en meget severdig by. Turen starter utenfor turistkontoret hvor kuskene har sin oppstillingsplass. Det kjøres to ruter og best pris får dere med 4 personer ombord. Husk Kamera!
Tur1:  45 min. total:  30 Euro, 7.50 pr. person.
Tur2: 30 min. total: 20 Euro, 5.00 pr. person.
Tel: 652 632 321  ermocuares@gmail.com

Vil du g p Arabisk Sauna?

Disse arabiske badene er fra det 12 århundre, men er fremdeles i bruk! Hvert bad har tre rum; -  varmt, kaldt og damp. Varmbadet er forløperen til vår sauna. I Middelalderen ble badet ikke lenger benyttet, men ble brukt som kloster. Du finner Araberbadet på Calle Eres de Santa Llucia. Det er åpent tird. – lørd. 10 – 13.30 og 16.30 - 20.00.

To store begivenheter:

Elche skal du besøke i Påsken! Her er påskefeiringen ganske fantastisk. Hele byen er dekorert og 33 opptog  går omtrent hver dag fra Palmesøndag til Første Påskedag. I denne påskeuken gis det også en rekke konserter rundt i byen.
Det magiske tallet for utkastelsen av jøder og muslimer i Spania er 1492 og det er denne begivenheten som feires hvert år. Elche har sin Moros og Cristianos  Fest i august. Den kuliminerer med Nit de l´Alba hvor hele byen er opplyst av et kjempefyrverkeri.
Seng og Mat.

Hoteller:

Et bra, sentralt beliggende hotell i middelklassen er Jardín Milenio, adresse: Calle Prolongacion de los Curtidores s/n. 72.  Dobbeltværelse med oppvarming, airconditioning, frokost og gratis avbestilling: gjennomsnittspris: E 84.-. Svømmehall, sauna, fitness rum. Utsikt til palmehaven eller svømmehallen. Restauranten serverer mediterransk mat.

Også meget sentralt beliggende er Hotel Tryp Ciudad de Elche. Ligger bare 200 m fra rådhuset; - midt i sentrum, nær både Santa Maria Basilica, Altamira og palmehaven Huerto del Cura . Hotellet har kafetería og serverer frokost på bestilling. Resepsjonen er åpen 24 timer i døgnet og de snakker engelsk. Alle rum har dusj og aircondition.Gjennomsnittspris for dobbeltværelse: 65 Euro. Gratis internett. Babysitting mot betaling. Parkering mot avgift.

 Restauranter:

La Casseta i Doctor Jimenez Diaz gaten i sentrum serverer Middelhavsmat  til priser rundt 15–20 Euro. Godt besøkt av lokalbefolkningen. Rimelig og bra. La Cueva i C/Velarde 38. Ligger like ved palmehaven Huerta del Cura. Biffhus. Meget  bra sted for steaks, spegris på grill og helstekt ribbe.  Steker ved bordet på glovarm stein. Ikke for dyrt, 15 – 25 Euro.
Meson San Placido i C/ Infante de Miguel 12, to minutter fra Huerta del Cura.   De averterer med Cocina de la Abuela, (mat som hos bestemor), altså: spansk kjøkken. Dagens meny: 15 Euro.

Så er det bare å håpe at noen av disse tipsene kommer våre lesere til gode når de tar turen til Elche. Bon Voyage!

0 comentarios :

Publicar un comentario