lunes, 14 de abril de 2014

Avstanden vokser


For en måneds tid siden kunngjorde den nye paven, - Pave Frans, at han ønsket å gjennomføre en verdens-omspennende gallup blant katolikker; - en gallup som ville stille viktige spørsmål mht. katolikkenes syn på skilsmisse, sølibat, abort og andre viktige, men kontraversielle  saker. 


Gallupen ble utført av firmaet Bendixen & Amandi med hjelp fra gallup-spesialister i Nord og Søramerika, Europa, Afrika og Asia. De utførte den i tidsrommet des. 2013 - jan. 2014. Følgende land ble valgt ut fordi de har store grupper katolikker: USA. Argentina, Brasil, Columbia, Mexico.  Frankrike, Italia, Polen, Spania. Kongo, Uganda og Fillipinene. Over 15.000 ble spurt.

Spørsmål: Er du enig eller uenig i den katolske kirkens  lov om skilsmisse som sier: En person som er skilt og gifter seg igjen utenfor den katolske kirke lever i synd og er derfor utelukket fra å gå til alters og er ikke lenger medlem av den katolske kirke?
I Europa var 75% av de spurte mot denne loven. I  Nordamerika: 67%. I Søramerka 60%. Men i Asia og Afrika var de fleste enige:46% mot i Asia og bare 19% mot kirkens lov i Afrika.



Spørsmål: Synes du at abort skulle være fullstendig tillatt, tillatt i noen tilfeller, eller fullstendig forbudt? Her vises alle de spurte landene med prosenten av dem som var for fri abort:  Frankrike: 94% Spania: 88% Italia 83%, Polen: 83%, Brasil 82%, Argentina: 81%, USA: 79%, Mexico: 76%, Columbia: 61%, Kongo: 40%, Uganda: 35%, Fillipinene: 27%

Som du ser er de vestlige land for fri abort mens Kongo, Uganda og Fillipinene er mot. Interessant er Spanias 88% for fri abort. I fire år nå har landet hatt fri abort, men i vår ble loven endret og nå er det nesten umulig å få tatt abort I Spania. Dette bringer landet tilbake til Francotidens klassesystem med de rike som kunne dra utenlands og ta abort og de fattige var henvist til kloke koner.

Spørsmål: Burde en katolsk prest kunne gifte seg?

I Europa stemte 70% av katolikkene for at katolske prester skulle ha lov til å gifte seg. I USA var tallet 61%, og i Latinamerika: 53%. I Afrika var bare 28% for og i Asia kun 21% . Her vises den samme tendensen med et liberalt syn i Vesten og et mer rigid og konservativt syn i Afrika/Asia.

Spørsmål:Er du for eller imot giftemål mellom to personer av samme kjønn? Her vises alle spurte land med prosenten av dem som var for giftemål mellom to personer av samme kjønn:
Spania: 64%, USA: 54%, Argentina: 46%, Brasil: 45%, Frankrike: 43%, Mexico: 36%, Italia: 30%, Columbia: 24%, Polen 15%, Fillipinene: 14%, Kongo: 2%, og Uganda 1%. Her kommer den samme forskjellen fram mellom Vesten  og Afrika /Asia, men forskjellen er mindre. . Overraskende er det kanskje at Spania topper listen med 64% for giftemål mellom homofile og lesbiske. Igjen viser dette klart den store avstanden mellom kirke og folk i Spania. Men giftemål mellom homofile/lesbiske er et kontraversielt tema med sterke meninger.
Resultatet forteller: 1. De fleste katolikker i verden er uenige i kirkens syn på skilsmisse, abort og alle typer prevensjon. Kirkens syn er et absolutt forbud mot både skilsmisse, abort og alle typer prevensjon, bortsett fra bruken av et termometer for å måle når kvinnen har mest/minst sjanse til å bli svanger. (Ikke særlig pålitelig)
2. Storparten av katolikkene i Europa, USA og Søramerika  vil tillate prester å gifte seg og vil tillate kvinnelige prester.
Gallupen viser at Pave Frans   har verden med seg. I Italia sier 99% av de spurte at han har gjort en meget god jobb. Argentina: 87%, Polen: 94%. Columbia: 92%,  Brasil: 91%, Uganda:82%, Fillipinene: 82%, Frankrike: 80% og Mexico: 70%
PS: Dette er sterk kost. Enten du er enig med Pave Frans sin gallup eller ikke, - Mot har han iallfall, det er sikkert. Resultatet av denne omfattende gallupen, hvor vi bare har tatt med en liten del, viser klart at det er en dyp kløft mellom det som den katolske kirken preker og det som katolikker rundt i verden tror og mener. I alle år har denne kløften vært der, men den katolske kirken har ignorert fakta og holdt på sitt. Pave Frans forstår problemet og vil forsøke å gjøre noe med det. I Vatikanet sitter det sterke krefter og motarbeider ham. Forandring Fryder, var aldri kardinalenes valgspråk, snarere tvert  imot! Og at Pave Frans har folket med seg, ja, det ser du ovenfor.  Hans forgjenger, Benedict fra Bayern var ikke så populær,  så dette går den riktige veien.  Nå står det bare igjen å se hva Vatikanet gjør med disse klare svarene om hva folk vil ha! Lett blir dette ikke!

I egen ramme: Presten sto på prekestolen og så utover sin menighet. - Husk, sa han, Dere skal alltid gjøre slik som jeg sier, men dere skal ikke alltid gjøre slik  som jeg gjør. Amen

0 comentarios :

Publicar un comentario