lunes, 17 de febrero de 2014

MACA ANDINA, næringsrik supermat


Maca blir hovedakelig dyrket I Andes fjellene og kalles Peruviansk Ginseng. Roten har blitt høstet og konsumert I mer enn 8000 år, og blitt dyrket I ca. 3000 år. Den dyrkes I 3700 – 5000 meters høyde over havet, og trives i svært varierende temperaturer, mye snø, sterk sol og tørke. Forsøk på å dyrke denne I Europa har vært mislykket, for roten trives kun I forholdene som finnes I Andesfjellene.
Inkaene har behandlet Maca som en delikatesse, den har blitt brukt i relgiøse danser og magiske ritualer og ofret til Gudene. I den spanske kolonitiden ble den til og med brukt som betalingsmiddel.
Maca gir et godt tilskudd av vitaminer, mineraler, spormineraler som sink, jod, kopper, selen, mangan og silisium, og inneholder antioxidanter. Maca kan brukes av alle, uansett kjønn og alder. Maca gir energi om kroppen trenger det, hjelper å bygge opp kroppens imunforsvar om dette er svakt og øke utholdenheten.   Maca støtter opp om, balanserer og regulerer hormonnivåene til både menn og kvinner. Kan derfor redusere plagene I overgangsalderen. Det sies at maca kan øke sexlysten og fertiliteten til både kvinner og menn.
Maca passer godt I smoothies, kakao eller kaffe. Den kan også brukes I pisket krem og I bakst.
Ja, hva er det denne planten ikke gjør godt for deg?  vel …. Servere frokost på senga og lufte hunden, ……
Maca kan kjøpes bl.a. hos Ecotienda de Salud, Albir

0 comentarios :

Publicar un comentario