lunes, 29 de julio de 2013

LOVENDRING FOR HUSLEIEAVTALER

I dette nummeret skal vi se på de nye reglene som trådte i kraft for husleieavtaler den 6. juni 2013. Generelt kan man si at lovendringene legger opp til en økning i avtalefriheten mellom utleier og leietaker.

1) Man må nå ha energisertifikat for å leie ut bolig. Har man ikke det, kan man få bot på inntil 1.000 euro.

2) Ved utleie av bolig reduseres nå obligatorisk utleietid på 8 år (hvis leietaker ønsker) til 4 år. Dette gjelder som sagt bare fast bolig. Man kan fortsatt avtale kortere leietid hvis formålet ikke er boligutleie.

3) Partene kan kreve endringer i husleien etter 3 år. Man kan også kreve leien reforhandlet, ikke bare oppjustert etter IPC (spansk konsumprisindeks). Dette innebærer at både leietaker og utleier kan kreve betydelige reduksjon/økning av prisen.

4) Leietaker skal ha rett til å kunne pusse opp eller forbedre boligen, men samtidig kunne kreve fradrag for dette i fremtidig leie. 

5) Det blir enklere for leietaker å si opp en langvarig husleieavtale uten å måtte erstatte utleier. I spansk husleierett frem til nå har det ikke vært en alminnelig adgang til oppsigelse, men kontraktene har vært såkalt «tidsbestemte», og en leietaker som ville ut før avtales sluttdato hadde kommet, har hittil måttet betale erstatning til utleier. Nå skal leietaker kunne komme seg ut med 1 måneds oppsigelsestid, med mindre noe annet er spesifikt avtalt.

6) På den annen side skal det bli enklere for utleier både å få kastet ut dårlige betalere, og å få tilbake huset sitt hvis han selv trenger det.

7) En som kjøper fast eiendom med leieboer på kjøpet, trenger ikke å respektere leieavtalen med mindre den er tinglyst i eiendomsregisteret. Dette gjør at de som leier på langtidsleie for fast bolig, helt klart bør kreve at leieavtalen lages hos notarius publicus og tinglyses.

8) Myndighetene skal lage et register over dårlige husleiebetalere, som skal være offentlig tilgjengelig og som man kan bestille «sertifikater» fra for å se om potensiell leietaker er oppført der. Listen skal baseres på rettskraftige dommer mot dårlige betalere.
BIFROST ADVOKATER ønsker en fortsatt god sommer til AKTUELT SPANIAS lesere!

0 comentarios :

Publicar un comentario