lunes, 29 de julio de 2013

Rask hjelp i sommervarmen Kjært barn har mange navn

Jätäloä! Dondurma! Sladoled! Glace! Hunkaliis! Ijs!   og мороженое!


Disse hiroglyfer betyr rett og slett iskrem på: finsk, tyrkisk, serbisk, fransk, plattisk, hollandsk og russisk. Morsomt kanskje, men ganske ubrukelig, for med det engelske ordet
Icecream greier  du deg nesten overalt.  Iskrem får du i dag over hele jordkloden, men det sies at det var kineserne som var de første iskremerne.
De hentet snø ned fra fjellene og ved å blande snøen  med salt kunne de senke temperaturen og lage iskrem. Det var denne hemmeligheten som Marco Polo tok med seg tilbake  til Italia. Gjett om han  ble populær! Venezianerne fikk dermed et forsprang  og gelati italiano er av mange, selv idag,  sett på som verdens beste.   Her skal vi ta en titt på noen av mulighetene til å få en godis i nærområdet  på Costa´n.

Costa Helado?
Opp og ned hele Costa Blanca-kysten kryr det i sommermånedene av iskremsteder.
Aktuelt Spania besøkte en av pionerene: Heladeria´n Miralles..  Familien Miralles har produsert håndlagd,   hjemmelagd helado, midt i Alfaz del Pi, på samme sted,  siden 1969! Slå den!  Det var faren  som startet og i dag er det sønnen, Inocencio som driver sammen med barna Odette og Eloy.
Når du tar en titt på dette innbydende, fargesprakende iskremlandskapet med nøtter, krokan, revet kokos, friske frukter og likører som ekstra spiss på det hele, ja, helt riktig! Da får du lyst på iskrem!!

Et oppkomme av oppfinnsomhet!
Du ser på alle disse issortene,  sier Inocencio. Men jeg kan ikke sette meg ned og slappe av. Stadig finner vi nye typer is, nye smaker, nye kreasjoner., forklarer han og gir oss en smaksprøve.
Nesten femti forskjellige slags iskrem tilbys her, pluss fire typer diabetikeris.  Inocencio forteller stolt at all iskremen er håndlaget av ham selv. Vi bruker bare naturlige aromaer, forklarer han. Og iskremen vår består kun av melk, sukker, eggeplommer og smør.
Hver sesong har nye favoritter og i år er det turron, leche merenguada  og mango con piña som er best likt. En kule koster 1.50 Euro mens en av de store iskreasjonene med frukt, krem og forskjellige likører koster 4.80 Euro.  Enjoy!
 
Iskrem i flere varianter:
I nesten hver eneste spanske pueblo, langs sjøen, fra franskegrensen til Gibraltar finner du i dag en iskremkafé. Her i området selges det mest iskrem fra Jijona, en liten by i innlandet, litt øst for Alicante  i 1968 startet iskremproduksjonen. Jijona is kommer i dag i over sytti varianter.  Hvert år bringes nye typer på banen og hvert år vinner Jijona-isen flere priser.  Deres andre produkt, som hver jul blir solgt i tonnevis, er turron, Spanias svar på den franske nougat. Turron består av kun tre ting: Malte mandler med honning, overtrukket av eggehvite.

Ekte iskrem.
Den 24. mars er Europadagen for håndverksmessig  utført  iskrem. Iskrem, laget etter tradisjonelle oppskrifter, ikke tilsatt kunstig smak eller kunstige stoffer. Her deltar det iskremere fra Tyskland, Danmark, Østerrike, Belgia, Holland, Frankrike, Spanien, Italia og flere andre land. Å få hederlig omtale herfra er meget ettertraktet og det har Jijona oppnådd flere ganger. 

En is i hånden er bedre enn ti på ………
Langs Costa Blanca ligger det iskremkaféer som selger Jijona Is. Det er bare å se etter skiltet.

I flere av disse kaféene selger de også  granizados, horchata, og sorbet-is. La oss se litt på disse uvanlige, men herlige spanske avkjølerne:
Granizado lages av sterk expresso kaffe som får et par teskjeer med sjololadepulver om bord, pluss brunt sukker. Settes i fryser´n til væsken er godt avkjølt. Serveres i kopper som også har vært innom fryser´n.  Kjøler ned  hele systemet.
Horchata lages av chufas, - jordmandler. Etter å ha ligget i vann i et par dager kjøres de i en blender og  blandes med vann og sukker. Siles flere ganger og serveres som en kald melk, men med en annerledes smak.  Er uvant for nordiske ganer, eller?
Sorbet fransk, uttales sorbée er iskrem laget med frisk frukt og is  Den er lettere og friskere. Kan lages hjemme, Alt du trenger er en fryser, i tillegg til ingrediensene.
Alle tre kan anbefales som tørsteslukkere nå i den verste sommervarmen!
En  ny type iskrem er fryst yoghurt-is. Den ble introdusert for et par år siden. Fordelen med yoghurt-is er at den er lav på kalorier, og det er mange interessert i. På kort tid er det blomstret opp en hel del slike yoghurt-isbarer rundt på Costa Blanca.
Husk: Mexicanerne går ikke ut midt på dagen, men tar en lang siesta. Indisk ordspråk: Mad Dogs and Englishmen walk in the Noonday Sun!   Sitt heller i skyggen med en kald Granizado! Enjoy!

0 comentarios :

Publicar un comentario