jueves, 19 de diciembre de 2013

Før du skaffer deg hund

Tenker man på å skaffe seg hund, bør man stille seg selv noen spørsmål på forhånd. Hva skal hunden brukes til – for eksempel turkamerat, familiehund eller som jakthund for å nevne noen bruksområder? Husk også at man velger seg ett nytt familiemedlem de neste 10 – 15 årene, og hva det måtte kreve av planlegging og innsats fra alle i familien. Impulskjøp som gave til barna, blir gjerne en dårlig ide.  Det neste blir hva slags rase man bør velge. Noen raser er mer krevende enn andre – og man er alltid i tvil om hvilken som passer best, spesielt om man er førstegangseier av en hund. Det kan være å ta en tur eller to på noen litt større utstillinger, snakke med oppdrettere og ikke minst, andre hundeeiere.  Da får man dannet seg et klarere bilde av hvilken rase man bør velge.
En av de viktigste forutsetningene for å oppnå et godt resultat er at vi har god kontakt med hunden. Hunden må like å være i vårt selskap, være oppmerksom og trives med å utføre øvelser sammen med oss. Kontakt oppnår vi ikke uten egen innsats, det må også trenes inn.   Får man etablert skikkelig kontakt blir det som oftest ikke problemer senere.  Valpeutvikling (kontakttrening) starter du med når valpen er mellom 11 og 15 uker.  Kanskje kan det være fornuftig å gå et kurs sammen med andre. Et valpekurs skal være skolering av hundeeiere med oppdragende øvelser for valpen. Hunden ser opp til den som tar initiativ, og det er vi som skal starte og avslutte en aktivitet. Gjennom slikt arbeid er det vi som har lederskapet. For hunden er denne konsekvens en trygghet, og når vi arbeider i lag er det vi som bestemmer. Treningen skal selvsagt være trivelig. Best er det å trene litt hver dag.

Noe som blir mer og mer brukt i opplæring av hund er bruk av forsterkere f.eks. godbit ,fille eller ball. Disse forsterkerne er til for å øke intensiteten og reaksjonen i en atferd slik at hunden har lettere for å starte handlingen neste gang. Det er gulrota som vi henger foran hunden for at den skal utføre div. handlinger. Hvilken forsterker som er best er individuelt fra hund til hund. Uansett hva vi bruker må dette brukes med fornuft. Husk det er din ros og ditt kommandoord som skal erstatte forsterkeren så snart som mulig. Hvis hunden glemmer deg for å få forsterkeren, har du gått altfor langt. Du har nå skaffet deg verdens beste venn, men man høster som man sår. Lykke til!

0 comentarios :

Publicar un comentario