viernes, 20 de diciembre de 2013

Sennep og jule-chutney

Her har du noen små gode saker du kan lage til god julemat, eller til en liten presang. Det å lage sin egen sennep er en utrolig enkel sak. Lag gjerne flere varianter, med både lyse og mørkere sennepsfrø. Du kan også blande i ulike urter og krydder, eller andre smaker du vil ha i husets sennep. Du kan for eksempel lage din egen honningsennep, eller med estragon eller timian. Når sennepen først er laget holder den seg svært godt. Den nylagde sennepen smaker ofte litt stramt, emn setter seg etter et par dager i kjøleskap. Blir den for tykk kan du tilsette litt mer eddik, blir den for tynn har du i litt mer tørrsennep.
Det er lettere en du tror å lage sin egen sennep. Sennepen er som nordlige halvkules svar på chilien. Vil du ha en skikkelig sterk sennep bruker du kaldt vann til bløtleggingen. Vil du derimot ha en mildere variant bruker du varmt vann. For å komme til kjemikaliene som er i frøene må disse knuses. Reaksjonen mellom sennep og vann er slik at sennepn mister futten om du lar den stå noen dager. For å stanse denne reaksjonen «fikserer» vi sennepen ved å bruke eddik.

Sennep, lys


Denne sennepen er sterk og god.
35 gram lyse sennepsfrø
½ dl sennepspulver
2 ss varmt vann
½ appelsin, saften
2 ss lys sirup
½ ss balsamicoeddik
1-2 ss fersk timian, finhakket
Salt
Bland alle ingrediensene og la det stå over natten.

Enkel sennep


Prinsippet her er at frøene skal ligge i bløt over natten. Hva du bløtlegger dem i kan du selv variere. Du kan velge vann, øl, cider, rødvin eller noe annet du måtte ønske. Bruker du for eksempel rødvin oppnår du en flott farge på sennepen din.
300 gram lyse sennepsfrø
150 brune el. Svarte sennepsfrø
2 dl eddik, eple
2 dl vann
Honning
Tørrsennep
salt

 Bland her eddik og vann og hell over sennepsfrøene til væsken så vidt dekker frøene. La det stå over natten og bruk deretter en stavmikser for å mose det hele litt. Tilsett deretter de andre ingrediensene.

Sennep med ingefær

Dette er en smakfull og søt sennep. God på smak og lekker på farge.

½ dl brune sennepsfrø
½ dl gule sennepsfrø
3 dl eplejuice
6 ss eddik av eplesider
1 dl brunt sukker
1 dl hvitt sukker
1 dl solsikke el. Rapsolje
2 ss ingefær, fersk og finrevet
½ ts allehånde eller nellik
2 ts salt

Ha sennepsfrø, eplejuice og ingefær i en kjele og kok opp. La det småkoke et par minutter før du bruker stavmikser og kjører til en jevn masse. Visp inn eddik, sukker, salt og allehånde.
Visp til slutt inn oljen litt etter litt.

Cathrines chutney

Det er gøy å lage sin egen chutney til jul. Her i Spania har vi tilgang på mange gode og ferske råvarer som ingredienser. Du kan selv velge hva du vil ha i din chutney. Den passer som tilbehør til mange ulike retter både av fisk og kjøtt.
200 gram aprikos, tørket
200 dadler, uten stein
200 gram fiken, tørket
1 løk, finhakket
1 eple, finhakket
350 gram brunt sukker
1 appelsin, skallet
4 dl eddik, lys gjerne av eple
½ ts nellik
3 kanelstenger
3 stjerneanis
1 ts salt

Ha aprikos, dadler og fiken i en kjøkkenmaskin og hakk til en jevn masse. Ha det deretter over i en kjele, sammen med eple, løk, sukker, appelsinskall, eddik og krydderet. La det hele småkoke i en times tid mens du rører litt underveis så det ikke setter seg fast i kjelen. Ta vekk kanelstenger og anisen før du heller chutneyen på rene steriliserte glass.


0 comentarios :

Publicar un comentario