jueves, 19 de diciembre de 2013

Erfaringer å vokse på

Flere norske helseinstitusjoner tar i mot helsefaglærlinger fra Norge via Den norske skole Costa Blanca. Aktuelt Spania møtte noen av lærlingene både på Solgården og på Clinica Benidorm for å finne ut hva de har lært.


17 år gamle Ida Mari, Julie, Caroline og Madelen har vært i praksis ved ulike avdelinger ved Hospital Clinica Benidorm siden skoleåret startet i høst. En av dem har vært i praksis på intensivavdelingen der. – Her må du jobbe hardt og vise evne til å ta initiativ for å bli sett og få respekt, sier Ida Mari. De fire jentene bor i ulike vertsfamilier, men de må gjøre husarbeidet selv. Ida Mari smiler litt. – Foreldrene mine var på besøk hos meg for noen uker siden, forteller hun. – De sier at de nesten ikke kjente meg igjen. Plutselig kunne jeg både rydde og vaske etter meg!

Kulturforskjeller i pleie og omsorg

Alle samtykker i at de har lært masse i praksisen sin. – Men arbeidet her er fysisk tyngre, sier Julie. – De bruker ikke så mye hjelpemidler for å forflytte pasienter som det vi er vant til fra Norge. Hun har også lagt merke til at de spanske sykepleierne generelt ikke bruker så mye tid på å gi omsorg til pasienten. De er mest opptatt av oppgavene sine og er ofte kjappe når de er inne hos pasienten. – Her er det hovedsakelig pasientens pårørende som gir pasienten omsorg, mens vi i Norge læres opp til å vise pasienten mer empati og omsorg, slår hun fast. Hun mener også at det er større fokus på lovverket når det gjelder pleie- og omsorg i Norge. Caroline forteller at de ofte har tolket mellom norsk og engelsk for å gi pasientene best mulig informasjon.

De fire jentene virker fortsatt motiverte for å jobbe med helse- og omsorg også i framtiden. – Jeg kommer til å bygge på med mer skolegang for å få generell studiekompetanse, så får vi se, sier Madelen. Mens Ida Mari røper at målet hennes er å bli jordmor.

Vil bli sykepleier

Ulrikke har tidligere vært i praksis ved andre norske helseinstitusjoner her i området. Nå gjennomfører hun sitt siste skoleår som lærling i helsefag ved Solgården. Hun er meget fornøyd med praksisen, og synes hun lærer mye av sykepleierne hun jobber med. – Arbeidet her er veldig variert, og siden dette hovedsakelig er en akuttjeneste vet vi aldri hva som skjer, sier hun. Ulrikke samtaler også ofte med de frivillige sykepleierne som kommer til Solgården for å jobbe. – De har svært forskjellig erfaringsbakgrunn og jeg lærer masse av samtalene med dem, sier hun. Praksisen har gjort at hun nå har satt et nytt mål. Til høsten vil hun flytte tilbake til Norge for å studere sykepleie.

Både ledelsen ved Solgården og Clinica Benidorm har hovedsakelig positive erfaringer med praksiselevene, og institusjonene sørger for at de følges opp av egne praksisveiledere.      

0 comentarios :

Publicar un comentario