jueves, 19 de diciembre de 2013

Sennep


Hva er sennep?

Sennep er en fellesbetegnelse for frø av ulike arter i kornblomstfamilien. Frøene har ulik farge fra gul, gulbrun, brun eller svart. De brukes til å lage en kremaktig smakstilsetning med en skarp smak med varierende styrke. 
Smaksretningen på sennep deles inn på flere ulike måter. En måte å dele inn sennep på er fire grunnleggende smaker, fransk, tysk, engelsk og amerikansk sennep.

Helsefordeler med sennep

Sennep er overraskende lav på kalorier. De fleste senneper er ikke som ketchup tilsatt sukker. Sennepen har anti-inflammatoriske egenskaper. Spesielt de gule sennepene har tilsatt tumeric for smak og farge. Tumeric er en kilde for curcumin som har sterke anti-inflammatoriske egenskaper. Curcumin er studert for sin rolle i å redusere risikoen for kreft, spesielt brystkreft, tykktarm og prostata. På grunn av de sterke anti-inflammatoriske egenskaper viser den seg  også å redusere felles smerter og betennelse forbundet med revmatoid artritt. Noen studier viser også at det bidrar til å forebygge Alzheimers sykdom.
Sennepsfrø er medlem av Brassica familien av grønnsaker, som blant annet våre høyt verdsatte grønnsaker som brokkoli og kål. Disse grønnsakene er kjent for sin høye mengde med glukosinolater som antas å ha sterke anti-kreft egenskaper. Nyt derfor de helsemessige fordelene gjennom en sunn porsjon sennep.

Hva brukes sennep til?

Det er usikkert hvor lenge sennep har vært benyttet som en kulinarisk ingrediens. Det vi vet er at romerne var de første til å eksperimentere med sennep som et krydder. Vi kjenner til oppskrifter i romerske kokebøker fra slutten av 4. århundre. Vi vet også at kineserne og de gamle grekerne benyttet sennepsfrøene både til kokekunst og til medisinsk bruk lenge før romerne.
Deretter spredte sennepen seg sakte nordover i Europa. Mot slutten av middelalderen gjorde den sitt inntog i Norden, da først i Danmark og Sverige. Sennepen ble lenge regnet som et krydder for rikfolk og til spesielle anledninger.
Bruken av sennep på pølse i brød ble første gang introdusert på Verdensutstillingen i St. Louis i 1904.
Sennep brukes i dag som smakstilsetning enten alene eller sammen med andre smakstilsetninger som for eksempel i tomatketchup. Sennep er også ofte en ingrediens i dressinger, marinader og i sauser. Sennepen finnes både våt og tørr. Den tørre sennepen kalles også ofte for engelsk sennep og lages ofte av en type sennepspulver som er blandet med eddik. Den våte sennep har ofte en mer søtlig smak.

Ulike sennepstyper


Fransk sennep

Fransk sennep er blant annet kjent som Dijon sennep, Bordeaux sennep og Meauxsennep.
Dijonsennep er laget av svarte sennepsfrø, med ulike krydder og hvitvin. Den regnes som middels sterk selv om farge og skarpheten kan variere. Bordeauxsennep lages av samme type sennepsfrø men blandes med ugjæret vin. Den er sterk og syrlig, og mørk brun i farge. Meauxsennepen har en noe mer kornete konsistens med delvis malte og umalte svarte sennepsfrø. Dette er den sterkeste av disse sennepene.
Fransk sennep kan variere med ulike urter, kremete, og noe mildere enn engelsk sennep.

Tysk sennep

Tysk sennep lages i hovedsak av en blanding av sennepsmel og vineddik. Den er kraftig og aromatisk og passer godt til pølser og grill- og stekeretter av svin. Den er noe mildere i smaken enn den franske sennepen.

Engelsk sennep

Engelsk sennep finnes både som pulver og som ferdigblandet sennep. Den er en blanding av malte og siktede sennepsfrø, krydder, hvetemel og vann. Den inneholder verken vin eller vineddik og brukes ofte som smakstilsetning i supper og sauser. Den engelske sennepen er blant den sterkeste.

Amerikansk sennep

Amerikansk sennep er ofte mild og søt i smaken, og lys gul i fargen. Dette da den farges med gurkemeie. Den lages av hvite sennepsfrø og vineddik med sukker og krydder. Ulik de andre som er kremete er denne mer lik en tyktflytende saus.

0 comentarios :

Publicar un comentario