miércoles, 15 de enero de 2014

Årets kommunebudsjett i la Nucia, Altea, Alfaz del Pi

Med det nye året kommer også kommune-budsjettene  og i disse dager har både la Nucia, Altea og Alfaz del Pi fått sine nye budsjett godtatt, under mer eller mindre sterk kritikk fra opposisjonen.  Felles for de tre er at alle har et sosialt engasjement, noen mer, noen mindre,  og at de setter av midler for å hjelpe de trengende.  Her vil vi bare ta med noen hovedpunkter om det som vil skje i 2014.




Kommunebudsjettet til la Nucia  er lagt fremme

Under sterk kritikk fra sosialistene, PSOE, ble budsjettet for 2014 godtatt. I år vil budsjettets hovedpunkter bli å skaffe arbeidsplasser, forbedre sosialbudsjettet og forbedre skolevesenet. Her vil utbyggingen av grunnskolen Muixara med nye klasserom  samt  øket  transport med skolebusser ta en stor del av skoleposten. Posten om videre-utdannelse av  arbeidsløse er meget stor, over en million Euro, pluss støtte fra regjeringen i Madrid og fra EU´s utdannelsesfond. Her er de viktigste prosjektene som blir åpnet i la Nucia i 2014: Ved siden av ungdomshuset kommer et eldresenter.  Ved siden av Mas y Mas kommer et dagsenter for eldre og syke   og Ecoparque søppeloppdelingssenter bak Lidl Supermarked. 
Skatter og avgifter i la Nucia kommune vil ikke bli redusert i 2014.  Som PSOE`s partisjef sa i sin pressemelding: La Nucia er blant toppene, i Pais Valencia, når det gjelder kommunale skatter og avgifter.

Kommunebudsjettet til Altea er lagt frem.

De to største postene for 2014 blir utvilsomt forbedringen av strandområdet og den kunstige lagunen i Altea pluss ombyggingen av hovedgaten Avenida Rey Jaume I, - den som går forbi rådhuset, retning Calpe. Gaten vil nå bli fotgjengergate og shopping gate. En annen viktig post er hjelpeprogrammet for unge mennesker uten jobb..
Nå setter de i gang igjen med forbedring av stranda!  Forrige gang var i 2000, men så ble de uenige og så ble det stopp! Lagunen El Charco som ligger i nordenden av Alteastranden  har gjennomgått mange forandringer gjennom årene! Før de fikk åpnet lagunen slik at det ble gjennomstrømning, ja, så luktet den vondt helt opp til Kirkeplassen. Så ble det bygget gangbro over åpningen. Veldig hyggelig for de spaserende.  Men, så kom Gota Fria med orkanbølger og vips! Så var den broen borte! Så skulle det bli to laguner med åpning imellom og broer. Den planen ble lagt på hylla. Men nå: Det skal bli strandpromenade nordover og deretter en 30 – 40 m bred strand med runde kiselsten helt til utløpet av elven Algar. (1.6 km) El Charco får steinmur som gjør det mulig å spasere der . Det blir spennende å følge utviklingen!
De forretningsdrivende i Avenida Rey Jaume I er alle imot at gaten skal bli gågate. De mener at folk må kunne kjøre til døra og så gå rett inn og shoppe.  Men det mener ikke Rådhuset og så får vi se hvem som får rett. Det er jo en stor underjordisk parkeringsplass under Rådhuset og en til på andre siden av jernbanen under Mercadonna.

Kommunebudsjettet til Alfaz del Pi er lagt frem.
Sosialrådmann i Alfaz, Gunilla Herrera råder over en stor post i budsjettet,  - 680.000 Euro, pluss hjelp fra flere hjelpeorganisasjoner som er aktive i kommunen. I budsjettrapporten sier ordfører Arques at prosenten arbeidsløse i Alfaz er 9% mens i Valencia har de 30%. Programmet med hjelp og videreutdannelse for arbeidsløse vil fortsette med en øket post.  En annen viktig post er  idrett og kultur og her blir det satt av hele 850.000 Euro.
I sin budsjetttale sa ordfører Arques at det i år blir et beskjedent budsjett. ”I 2007 var kommunebudsjettet vårt på 25 millioner Euro, men i dag har vi bare 19.7 for 2014.

Noen personlige betraktninger:

La Nucia har et høyt kommunalt  skattenivå, det er et faktum. Men hvorfor flytter da så mange familier til denne kommunen? De økte befolkningen med 10 % på bare noen år. Folk som bor der er imponert over kulturtilbudene  og sport og idrettsanlegget. Her kommer regelmessig ut et informasjonsblad på fem språk og utenlandske grupper blir stadig invitert til informasjonsmøter på deres eget språk. Kommunen har et imponerende tilbud i kultursektoren med film, konserter og bussutflukter.
Altea skiftet regjering nylig og de konservative, Partido Popular  kom tilbake etter fire år med sosialistene, PSOE. PP´s to store budsjettposter for 2014: 1. Ny strandpromenade og lagune, og 2. Gå- og handlegate i Altea sentrum er ikke akkurat penger som vil hjelpe trengende og arbeidsløse i kommunen. Men det blir fint for spaserende og shoppere.
Alfaz del Pi, den store ”norske” kommunen utenfor Norge viser et imponerende sosialt engasjement. Mens flere kommuner på Costa Blanca ignorerer de trengende og arbeidsløse slik at hjelpen enten kommer fra private, eller fra Caritas, - så har Alfaz et meget godt hjelpeprogram som fungerer. Og i budsjettet blir dette tatt med. Ellers er det her som overalt ellers heller smalhans, men penger settes av til nødvendige ting som skoler, sport og kultur.

0 comentarios :

Publicar un comentario