miércoles, 15 de enero de 2014

Skal vi ta en tur over Sundet?

Visste du at en del av Spania ligger i Afrika?
At de to spanske havnebyene  Ceuta og  Melilla grenser til Marokko?


Disse to byene har vært en del av Spania i flere hundre år og regnes som en absolutt del av fedrelandet.  Men Marokko godtar ikke at det ligger to spanske byer på “deres” land og de krangler om dette. Her ligger det muligheter til mange konflikter, særlig i disse dager hvor  Ceuta og Melilla blir brukt som fluktvei for hundrevis av Afrikanere som forsøker å bane seg vei til Europa.  Hver natt prøver de å klatre over det 4 m. høye gjerde med barberblads-piggtråd og hver natt blir de jaget tilbake igjen.  Et lite hyggelig syn.  Spania  hadde jo en stor koloni i Nordafrika og byene Ceuta og Melilla er i dag alt som er igjen. I de to byene bor det  en blanding av spaniere, muslimer, indiere, og jøder.

Vi har valgt å dra til Ceuta  som ligger nærmest Spania, har de beste hoteller og spisesteder av de to og er en meget interessant turistby med mange severdigheter. Ceuta  ligger rett over Gibraltarstredet med stadig ferjeforbindelse fra Algeciras,  og ferja bruker ca. 90 min. på turen.. Den greieste måten å komme til Ceuta på, for oss som bor i Spania, er utvilsomt å  bile, busse eller ta toget til Algeciras og ferja over. Med egen  bil kan du også gjøre en liten ekstratripp og  svippe innom Gibraltar.(Sjekk om det er lang kø ved grensen!)Vil du ikke ta bilen med, er det bra, bevoktet parkering, for en billig penge, i Algeciras.

Hvis dette er det riktige tidspunkt, vil du møte Nordafrika allerede på ferja: Her ruller muslimene ut sin bedematter ombord; - retning Mekka, kneler helt ned og avsier sine bønner uten å blunke!
Litt historikk og bakgrunn
Ceuta har en meget dramatisk historie med mye slossing. Lenge var det her en romersk utpost,men så tok maurerne over og brukte Ceuta som brohode for angrep på Spania. I 500 år var det stadige kamper her mellom maurere, portugesere og spaniere til Ceuta til slutt kom under spansk kontroll i 1640. Siden har byen vært under spansk herredømme, regnes som en del av Spania og har sin egen regjering på 25  medlemmer  som velges hvert fjerde år. Både Ceuta og Melilla sender  representanter til regjeringen i Madrid. Før Spania ble  med i EU var både beige to fristader uten skatt og moms og selv i dag har begge byene  status som Skatteparadis og Duty Free Shopping steder.

Her er noen av severdighetene i Ceuta. Selv om du kan se mye på én dag anbefaler reisespesialister om Tripadvisor at du bør ha minst et par dager i Ceuta.

Bymuren i Ceuta.


Den kongelige festningen med høye murer og vollgraver er en av Spanias store  severdigheter. Den er nå restaurert og den beste måten å se den kongelige festningen på er å bli med på en båttur rundt i vollgravene. Nær hovedinngangen til festningen kan du kjøpe  båttur-billett.

Museu Municipal


Dette er Ceutas viktigste museum, - en utrolig samling med arkeologiske funn fra  stenalderen til Islam. Særlig har museet en rik samling med keramikk fra Fønikerne og Romerne. Åpningstider: mand. – fred.  10 – 14 og 18 – 21. sønd. 10 – 14. gratis adgang.

Fritid og underholdning:


Parque Mediterraneao er en moderne fritidspark med pools og rides på beachen i Ceuta. Den ble åpnet i 1995 og er siden stadig blitt utvidet og forbedret. Fint for familiar med unger. Godt utvalg i restauranter, barer, kaféer, plus ett casino.
Parque Mediterraneo er åpen hver dag fra 11:00 – 20:00 & 21:00 – 01:00. 6 Euros for voksne og 3 Euros for barn..

Mat, drikke og seng:


Ceuta har et meget godt utvalg av kaféer og restauranter. Fra Marokko har de en mattradisjon av høy klasse. Derfor anbefaler vi at du forsøker de marokkanske restaurantene og kaféene. Her er en liten innføring i dette kjøkkenet, av mange regnet som et av verdens beste! Tajin: Lammekjøtt er det som brukes mest. Stekes langsomt i ovnen sammen med grønnsaker. Får en fin saus og smaken beholdes. En annen rett er cous cous. Cous cous er finmalte semuljegryn som serveres som ris til kjøtt og  grønnsaker.

Overnatting:

Lurt å sjekke hotellpriser og bestille på forhånd, men her er et par bra alternativer, ett budsjetthotelll og ett noe dyrere.:
Hostal Central.Meget bra, men enkel standard. Dobbeltværelse med bad: 50 Euro.
Ullises Hotel.  Dobbeltværelse med bad 60 Euro.
Vil du ha mer opplysninger og få tilsendt kart og brosjyrer så send en mail til Ceuta Oficina de Turismo.

0 comentarios :

Publicar un comentario