miércoles, 15 de enero de 2014

“Det sunne og farlige fettet som gjør deg syk”

Geir Magne Andersen (bildet) har arbeidet med alternative behandlingsteknikker med urtemedisin og kosthold som spesialfelt. De siste 15 årene har holdt over 2000 forelesninger i Skandinavia innen alternativ medisin med urtemedisin, kosthold og forskjellige terapiteknikker som hovedtemaer.
Nå vil han dele noen av sine  erfaringer med Aktuelt Spanias lesere.

I denne utgaven av Aktuelt Spania ser han på ”Fettfella” og balansen mellom de essensielle fettsyrene.


Et ustabilt blodsukker  på grunn av karbohydrater  og sukker er en hyppig årsak  til betennelser med utvikling av livsstilsykdommer som smerter, diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, revmatisme, benskjørhet, astma, kols og kreft m.m. En annen årsak til disse farlige betennelser er ubalanse i inntaket av omega 3 og 6. Det “sunne fettet” kan forvandles til å bli farlig for helsen.
Før bestod kostholdet av mye fet fisk, og mindre planteoljer enn det vi bruker i dag.  Den gang var det ikke noe problem å få i seg riktig mengde med omega 6 og omega 3. Vi har i mange år blitt advart mot mettet fett. Inntaket av flerumettet fett har derfor økt kraftig. Det anslås i dag at forbruket av omega 6 er ca. 20 ganger (20:1) større enn omega 3,  mens ekspertene mener det optimale forholdet er 4:1.

Hvorfor er balansen mellom de essensielle fettsyrene omega 3 og 6 så viktig?

Omega 3 og 6 er essensielle fettsyrer og må spises. Disse fettsyrende er viktige for cellenes strukturelle og funksjonelle oppgaver   ved at de inngår i cellemembranens fosfolipider og påvirker membranens gjennomtrengelighet. Dessuten er de betennelseshemmende og de bidrar til å holde blodet lettflytende, noe som igjen har betydning for at hjerte- og karsykdommer ikke oppstår så lett. De er også viktige for hud, hjerne, muskler og ledd. Disse fettsyrene er nødvendige for en lang rekke prosesser slik at kroppen kan fungere, og at vi holder oss friske.
Spiser vi for lite fet fisk medfører det for lite inntak av den nødvendige og betennelseshemmende fettsyren omega 3. Omega 6 får de aller fleste mer enn nok av i det vanlige norske kostholdet.
Omega 6 er også betennelseshemmende inn til en viss mengde i forhold til inntaket av omega 3. Blir inntaket av omega 6 for stort i forhold til det vi får i oss av omega 3 har vi plutselig et betennelsesfremmende og farlig kosthold. Opprettholder vi denne balansen over tid får vi de stille, farlige betennelser som  fremmer utviklingen av de fleste livsstilsykdommer. Mangel på essensielle fettsyrer kan også vise seg som hudforandringer, nerveforstyrrelser og veksthemming hos barn.
Forskning viser at at det er sammenheng mellom for mye omega 6 i kosten og utvikling av nevnte livsstilsykdommer. Høyt inntak av omega 6 gir også overproduksjon av signalstoffer som stimulerer appetitten, slik at vi spiser mer. Vi spiser stadig mindre fett samtidig som vi blir fetere. Hvilken type fett vi spiser har derfor stor betydning for vår helse.

Spiser du for lite fet fisk anbefales det å ta et balansert tilskudd med en optimal kombinasjon av omega 3 og 6 samt et bredt spekter med gode antioksidanter.
Fett er ikke bare fett og det er mange typer:

Umettet fett

Umettet fett får vi for det meste fra vegetabilske kilder, og er kjent for å være sunnere enn mettet fett.

Enumettet fett

Enumettet fett regnes som det sunneste fettet og dette finner vi blant annet mye av i rapsolje og olivenolje, men også mye i avocado, de fleste nøtter, korn, linolje, druekjerneolje, jordnøttolje, havremel, popkorn, saflorolje, sesamolje, solsikkeolje, fullkornshvete, peanøttolje og andre nøtter.

Flerumettede fettsyrer

Flerumettede fettsyrer, og spesielt de lange omega 3 fettsyrene fra fisk og annen sjømat, kalles marinefettsyrer. Dette er lange flerumettede fettsyrer med en rekke positive effekter på helsen og skiller seg fra de korte omega 3 fettsyrene fra planter. Omega 3 bidrar blant annet til produksjon av signalstoffer, og forskning viser at omega 3 fettsyrer fra fisk er betennelseshemmende og kan redusere leddsmerter og morgenstivhet hos pasienter med reumatoid artritt. Omega 3 fra fisk kan bedre symptomene ved atopisk eksem, og høyt inntak kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, redusere blodtrykket og gi lavere verdier av blodfett (triglyserid).

Omega 6

Omega 6 får vi for det meste gjennom vegetabilske kilder og ferdigprodusert mat fra næringsmiddelindustrien. Flerumettet fett fra planteoljer som mais, soya og solsikkeolje inneholder mye omega 6. Her er noen kilder omega 6 “skjuler seg”: korn og  brødprodukter, deigblandinger, margarin, sprøstekt løk, pommes frites, potetgull, all frityrstekt mat (også fisk), tortilla, kaker, kjeks, posesuppe, posesaus, remulade, majones, buljongterninger, ferdigretter, fruktpålegg, hermetisk fisk i olje og påleggssalater. Som eksempel kan nevnes solsikkeolje som kan inneholde opptil 80% omega 6.

Transfett er en type fler- eller enumettet fett. Transfett forekommer naturlig i små mengder i kjøtt og meieriprodukter fra drøvtyggere, men mesteparten av transfettet vi får i oss gjennom maten som blir produsert industrielt som et biprodukt under herding av planteoljer.

Kroppen har ingen behov for transfett, og studier viser at transfett er skadelig og øker risikoen for livsstilsykdommer som blant annet koronar hjertesykdom og kreft. Transfett øker det dårlige kolesterolet LDL og senker det gode kolesterolet HDL.

Matvarer som inneholder transfett

Frityrfett som brukes i gatekjøkken, pommes frites, men også frityrlaget som omgir frossenvarer som fiskepanetter, snitzler og lignende. Bakefett i bakverk som kaker og kjeks og spesielt mye i suppe- og sauseposer, peanøttsmør (hydrogenerte vegetabilske oljer), potetgull og tilsvarende snacks.

Mettet fett

Mettet fett får vi normalt fra animalske kilder. Blodfettet triglyserider inneholder bare mettede fettsyrer og regnes av mange forskere som farligere enn kolesterol. Det fins mest mettet fett i kjøtt  og melkeprodukter. Enkelte mener at høyt inntak av mettede fettsyrer øker kroppens produksjon av kolesterol, og dermed øker også risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Matvarer med høyt innhold av mettet fett er smør, melk, fløte, ost, kjøtt, flesk, talg, sjokolade, iskrem og en del ferdigmat. Mettet fett og transfett bør vi spise minst mulig av, da det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Mettet fett blir hardt ved romtemperatur.

Konklusjon:

La deg ikke lure av at alt av enumettet og flerumettet fett er sunt. Mengden omega 6 må ikke bli for stor og øk inntaket av omega 3. Sørg for å ha god produksjon og inntak av antioksidanter.

Informasjonstelefon: 653 63 76 61
Epost: ragnhild@herbaplus.es
Geir Magne Andersen
Ki-Terapeut
Foreleser

0 comentarios :

Publicar un comentario