miércoles, 15 de enero de 2014

Vitamin K2 – kan det hjelpe mot beinskjørhet og hjerteinfarkt?

I Norge lider hver tredje kvinne og hver tiende mann av beinskjørhet. Beinvev som  brytes ned raskere enn vi klarer å bygge den opp igjen, gjør til slutt at beina blir så skjøre at de kan brekke og briste ved relative små overbelastninger, slik som et fall.

Tidligere trodde man at det vitamin K som kroppen produserer selv er nok, men forskning viser at det kanskje er en fordel å få i seg mer enn dette, spesielt med tanke på beinhelsen.

Det finnes to ulike former av vitamin K. Disse kalles for vitamin K1 og K2. Vitamin K1 har en antikoaguleringsfunksjon, det vil si at dette vitaminet hjelper blodet mot å levre seg. Vitamin K2 antas å spille en rolle blant annet for beinstrukturen. Vitamin K2 produseres av bakterier i tarmen, men finnes rikelig i innmat som lever, enkelte oster og gjærede produkter som natto (gjærede soyabønner).

Vitamin K2-vitaminet hjelper kroppen å frakte kalsium ut til skjelettet og inn i beinmassen. Cellene i kroppen blir så hemmet til å bryte ned benvev, og stimulerer cellene som danner nytt benvev. Aminosyrer blir dannet til protein som binder kalsiumet i kroppen. K2 hjelper kroppen å danne sterkere bein uansett alder.

En studie fra Rotterdam viste at økt inntak av vitamin K2 forhindret åreforkalkning og dermed reduserte risikoen for hjerteinfarkt. Studiet viste at rikelig med K2 daglig, gjerne over 32 mg per dag var tilstrekkelig for redusert risiko for hjertesykdommer. Forsøkspersonene hadde også stor forbedring med sin osteoporose.

Vitaminet er også å finne i grønne grønnsaker som kål og brokkoli, salat, spinat og persille. Andre gode  kilder er meieriprodukter, kjøtt, fisk og avokado.

Vitamin K kan redusere virkningen av blodfortynnende medisiner, så kontakt din lege før du begynner å innta vitamin K2 i pilleform.

Håper dere nyter vintersolen!

0 comentarios :

Publicar un comentario