miércoles, 15 de enero de 2014

Hjertehjelp når håpet svinner

Eldre pasienter, som allerede har gjennomgått åpen hjertekirurgi, og har en alvorlig aortaklafforsnevring, kan få livsforlengende hjelp gjennom den nye behandlingen TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation).


Ved Hospital Clínica Benidorm fikk nylig en pasient i slutten av 70 årene denne behandlingen. Dermed ble sykehuset det første private sykehuset i Valencia regionen som gjennomførte inngrepet. - TAVI behandlingen er omtrent fem år gammel og ble først utviklet i Tyskland, forteller hjertespesialist Dr. Luis López som arbeider ved sykehuset. Nå er denne behandlingen tilgjengelig over hele den vestlige verden.

Alvorlig forkalkning

Sykehusets pasient hadde alvorlig forkalkning i aortaklaffen. Derfor fikk ikke hjertekammeret tømt alt blodet ut i hovedpulsåren når hjertet trakk seg sammen. Det førte til at trykket i venstre hjertekammer ble alt for høyt og pasienten klarte knapt å gå noen få meter blant annet fordi kroppen ikke fikk tilført nok oksygen. Vedkommende hadde allerede gjennomgått åpen hjertekirurgi flere ganger, derfor ville det medføre altfor stor risiko å åpne brystkassen igjen for å operere inn en ny hjerteklaff. Men uten behandling, ville pasienten neppe overlevd særlig lenge. Dr. López undersøkte pasientens hjerte med ultralyd og anbefalte at han fikk TAVI behandling. Det var Dr. Juan Miguel Ruiz Nodar som gjennomførte selve TAVI behandlingen ved sykehuset.

TAVI

Behandlingen går ut på at man fører inn et kateter inn i hovedpulsåren i det ene benet. Deretter følger kateteret arteriene oppover gjennom aorta og helt ned i venstre hjertekammer. Etter kateteret setter man inn en ny, sammenpresset hjerteklaff. Idet man passerer den gamle hjerteklaffen, spenner man den nye ut slik at den utvider aorta og den nye klaffen overtar oppgaven til den gamle. Det fører til at pasientens hjerte bedre kan pumpe blod ut i kroppen og pasienten får derfor nok oksygen til å bevege seg bedre. – Den nye klaffen kan fungere i inntil ti år, sier Dr. López, men den kan dessverre ikke byttes ut. Han forteller også at pasienten fikk langt bedre fysisk yteevne etter inngrepet og kan se fram til flere leveår med betydelig bedre helse.

Forebygger bivirkning

En mulig alvorlig bivirkning av behandlingen er at hjertets elektriske ledningssystem blir så alvorlig forstyrret at hjertet slutter å slå. Den faren forebygger man ved å kople pasienten til en pacemaker før inngrepet. Hvis hjertet slutter å slå, kan man slå på pacemakeren som vil sørge for at hjertet fortsetter å slå. TAVI behandlingen forutsetter at de blodårene som forsyner selve hjertet med blod er i orden. Hvis disse blodårene også er forsnevret, må man først utvide disse årene før man kan erstatte aortaklaffen med TAVI behandling. 

Fordeler ved behandlingen

Ved åpen hjertekirurgi må man stoppe pasientens hjerte og kople pasienten over på en hjerte-lunge maskin. Med TAVI behandling er ikke det nødvendig. – Behandlingen forkorter også tiden det tar før pasienten igjen kommer seg med 50 – 60 prosent, sammenlignet med åpen hjertekirurgi, sier López. Faren før at pasienten dør under inngrepet er ikke større enn 2.5 – 4 prosent. Mens denne faren ligger på ca. 10 prosent for de som gjennomgår åpen hjertekirurgi.
- Så langt er resultatene av denne behandlingen så lovende at jeg antar at TAVI behandlingen etter hvert vil overta for mye av den åpne hjerteklaffkirurgien, konkluderer Dr. López. 
      

0 comentarios :

Publicar un comentario