viernes, 29 de agosto de 2014

Mer Kjøttbullar, Lingonsylt og Billy bokreoler!



´Den første IKEA, i Pais Valencia, åpnet med brask og bram den 17. Juni! I Alicante har IKEA i flere år hatt konkrete planer om å bygge, men de lokale politikerne under ledelse av borgermester Sonia Castedo Ramos har trenert saken av frykt for konkurranse. Og om det blir noe IKEA i Alicante i det hele tatt, nå med én i Murcia og én i Valencia, er vel et godt spørsmål.
Særlig for Skandinaver er IKEA et begrep. Enten er det en lystig tur til en forretning full av trevarer og fargeglade tekstiler. Pluss, naturligvis, - en tur på kafeen for å spise litt nostalgisk husmannskost og kanélbullar. Mens for andre er dette en svensk dinosaur som selger deg ting i flatpakke som du må sloss med i timevis for å få montert.

Noen tall:
IKEA-bygget i Valencia er på over 37 mål; - så stort som et småbruk i Småland, Sverige! Det kostet 60 millioner Euro, har 400 ansatte i butikken, og 80 arbeidsplasser utenfor. Med plass til 2200 biler  og en restaurant som rommer 200 personer er IKEA, Valencia, Alfafar, det nest største i Spania! Litt skremmende var det da IKEA søkte etter folk. 100.000 søknader strømmet inn til firmaet på én måned i desember 2013.
Nå må ikke vi, på Costa Blanca, lenger dra til Murcia, Madrid eller Zaragoza på IKEA besøk.
For å spare energi er hele IKEA-belysningen utstyrt med LED sparepærer og  man har i stor utstrekning benyttet solpaneler. Derfor regner ledelsen med en innsparing på 40% strømforbruk. Regnvann vil bli samlet og brukt på forskjellig vis.
Det var svensken Ingvar Kamprad som i 1943 begynte sitt beskjedne IKEA. Et konsept hvor han solgte forskjellige møbler i flatpakke og hvor kunden selv måtte sette dem sammen. Fordelen var at disse flatpakkene kunne sendes med posten og etter hvert ble det populært å kjøpe slike flatpakker. I dag er det IKEA-forretninger over store deler av verden og bare her i Spania er det femten stykker.

Hvor går veien:
Du kjører A7  nordover mot Barcelona. Syd for Valencia etter at du har betalt gebyr kommer etter hvert avkjøringen Alfafar med et stort IKEA skilt.  Sentret ligger i det store kjøpesentret Alfafar Parc, seks km. sør for Valencia.

0 comentarios :

Publicar un comentario