viernes, 29 de agosto de 2014

Oppskrifter - Te i mange varianter


Chai te

Chai er et allment ord for te i store deler av verden. Når vi bruker ordet chai, mener vi ofte «masala chai», som er krydderte. Det er en drikk som stammer India. Den blir til ved at man brygger te sammen med aromatiske krydder og urter. 

1 ss fennikel eller anisfrø
6 kardemommefrø (grønne)
12 hvitløksbåter
1 kanelstang
1 liten ingefærrot, i stynne skiver
¾ ts hele pepper
2 laurbærblader
1 liter vann
Alt dette kokes i 5 – 10 minutter. 
Tilsett: 
2 ss chai te
La trekke i 5 minutter, sil teen, og tilsett så:
6 ss råsukker
2 dl melk
Da er masala chai teen ferdig og kan serveres!


Indisk te

Her har vi også en utrolig god krydderte fra India. Den gir deg et inntrykk av hva du kan bruke i krydderte. Du kan selv lage din egen favoritt og prøve deg frem med ulike krydder og urter. 

2 kardemommefrø grønne
2 kanelstenger
1 anisfrø
6 nellikspiker
6 pepperkorn
7 dl vann
2 dl melk, lett/skummet
2 ss te sort eller 2 poser

Knus krydderet med kjevle eller morter. Ha alt krydder og vann i en kjele. La først dette står å trekke 10 minutter. 
Tilsett te og melk og la det deretter koke opp. Ta kjelen vekk fra varmen igjen og la trekke 5 minutter. Sil det hele. Tilsett eventuelt litt honning. Server. 


Iste
Iste kan du lage på mange måter. Det enkleste er å bruke varmt vann, for så å kjøle ned over natten til en kald drikke for neste dag. De kan jo også selvfølgelig varieres etter hva du har og hva du liker. 
1 liter vann
3 ss grønn te, eller 3 poser
3 ss sukker (kan byttes ut med litt honning)
4 stilker fersk mynte
2 fersken
(1-2 ss rom )

Ha vann og mynte i kjelen og la småkoke 5 minutter. Ha i te og la trekke 5 minutter. Sil og ha i en mugge. Del fersken i to og ta ut stenen, del båtene på langs i to og ha muggen. La teen avkjøle i kjøleskap og server med isbiter. Smak eventuelt til med litt rom. 




Iste med honning


1 liter vann
3 ss svart te, eller 3 teposer
2 ss honning
2 epler
1 sitron

Kok opp vann og ha i teen. La trekke 5 minutter. Sil ut teen og tilsett honning. Ha deretter i en mugge og sett kaldt til avkjøling. 
Skjær epler og sitron i små biter og tilsett teen. 
La alt trekke 30 – 60 minutter. Sil før servering og server med isbiter. 









Ingefærte

Denne er svært effektiv om du er forkjølet eller har feber. Det er en god drikke uansett, men den har en rensende og betennelsesdempende effekt. 

3 ss honning
1 ss ingefær,finrevet
1 ts malt ingefær

1 ts gurkemeie
1 krm pepper
1 ts sitronskall, finrevet

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. 
Ha over på et rent glass. Bruk en spiseskje til en kopp varmt vann og rør ut. 






Te av sitronmelisse

Så enkelt at du tar noen blader i en kopp og heller kokende vann over. Teen er ferdig på et par minutter. Du kan trekke ut av bladene flere ganger, for eksempel ha en termos stående. 
Da bruker du mer vann og lengre trekketid.
Sitronmelisse må ikke kokes, det lukter ikke godt. 
Sitronmelissen er kjent for å virke beroligende! 






0 comentarios :

Publicar un comentario