viernes, 29 de agosto de 2014

Et besøk i fjellbyen Tárbena


Dagsturen denne gangen  går til en ekte fjell-landsby, tre kvarters reise fra kysten. Veien dit er til tider bratt og svingete, men det er en god, bred vei som ikke burde volde problemer. I dette vakre bergogdal området passer det godt å ha en picnic, så hvis du føler for det kan du jo pakke kurven med mat, kaffe på termos, drikke i kjølebag og sette kurven  i bilen.
Veien til Tárbena: Du kjører først gjennom la Nucia og Polop. I rundkjøringen i Polop tar du veien til venstre mot Guadalest og når du kommer ned bakken  til veikrysset kjører du til venstre, opp i fjellene mot Bolulla. På veien, opp fra Polop, har du en enestående utsikt mot Guadalest og fjellene i bakgrunnen. Husk kamera for her  finner du mange motiver!
I Bolulla på høyre side av veien ligger et fint picnicområde med griller, vann, bord og benker, men dette er kanskje noe tidlig? Veien videre oppover fra Bolulla til Tárbena er en ekte fjellvei med mange skarpe svinger. Stopp ved utsiktspunktet og se panorama-utsikten over store deler av Costa Blanca. Nå passer det kanskje med en picnic?   Men du nærmer deg raskt Tarbena, så det er best å vente litt.

Fremme i Fjellbyen
Når du kjører opp den siste kneika, ser du Tarbena som et ørnerede øverst i fjellet.  Pueblon gir et flott inntrykk der den ligger. Dette er en skikkelig flere hundre år gammel pueblo, så gatene i Tárbena er trange. Derfor bør du parkere  ved innkjørselen til pueblo´n. Og før du går inn noe sted så ta en spasértur til Plaça Santa Anna, et lite  torg rett opp fra veien som går til Begravelsesplassen, (cementerio). Her har du en flott utsikt til åker og eng, flere pueblos og  nísperosplantasjer like til Benidorm.  Pluss de  syv blåner og et stort, blått Middelhav. Alt gratis!

Fjellbyen med en dramatisk historie:
I Middelalderen sto hele Tárbena tom i mange år fordi  den mauriske befolkningen forlot pueblo´n da kong Ferdinand kastet ut jøder og muslimer fra Spania i 1540 årene. Noe seinere kom en gruppe med Mallorcanere til Tárbena og bygget pueblo´n opp igjen. Det er etterkommerne av dem som bor i Tárbena idag. De tok med seg oppskriftene fra Mallorca på blodpudding, røde, svarte og hvite pølser. Pølser som Huncelagos Butifarras, og Blanquets. Disse lages i Tárbena den dag idag. Gå til den lokale slakterforretningen Embutidos Petito de Parada Font del Botó hvor den kraftige Maria Carmen selger hele utvalget av pølser og puddinger. Og hver gang hun legger en pølseremse på vekta så roper hun Muy Buena og det er de virkelig også.

En rød restaurant
Casa Pinet i Tárbena; - en gammel kommunistcelle i dagens Spania. Midt i Tárbena, vegg i vegg med kirken ligger det rødmalte vertshuset. Og Jerónimo Pinet er naturligvis der, kledd i svart og med berét på hodet.
Hans ville taler om hvordan samfunnet skal reddes er viden bekjent. Men folk kommer ikke bare for å høre ham, eller se på museums-restauranten. Nei, de kommer også for å spise.
Så snart du kommer inn døra føler du ånden til Che Guevarra og Gabriel Garcia Lorca. På veggen  henger flagget til den folkevalgte republikken som Franco styrtet med sin borgerkrig. Her er brev og hilsener fra alle verdenshjørner pluss en mengde plakater, fotos og flagg rundt alle  veggene i flere rom. Ja, dette er så absolutt et museum med rødskjær! Maken finnes ikke i Spania og Casa Pinet er blitt berømt og beryktet over det hele land.

En tur rundt i  Casa Pinet
Vi får eieren, Jerónimo Pinet til å vise oss rundt. Dette er i sannhet et ekte, venstrevridd museum som går over flere rom. Her henger bilder av mange kjendiser med dedikasjoner fra Fidel Castro, Nelson Mandela, Willy Brandt, og Vaslav Havel, for bare å nevne noen.  Og i gjesteboka står det personlige hilsener fra Olof Palme, Jens Stoltenberg, Gerhard Schrøder og flere andre som alle har besøkt Jerónimo og spist på Casa Pinet.  Helt siden året før Franco døde i 1974, - har Casa Pinet vært samlingsstedet for folk på venstresida fra hele Pais Valencia. Hit kommer de for å ta seg et godt glass vin og diskutere, her har de møtene sine.  Under diktaturet var Casa Pinet også et sentrum i motstanden mot Franco, men da måtte de gå stille i dørene!

Politikerhuska svinger opp og ned
Jerónimo  forteller at det i den siste tida har vært mindre engasjement blandt lokalbefolkningen. Men nå under krisetida blir folk igjen mer interessert i partiene på venstresida, sier Jerónimo Pinet. Når folk mister jobben så ønsker de at samfunnet var litt mer menneskelig. Jerónimo er særlig opptatt av at femti prosent av Spanias ungdom står uten jobb. Han kaller denne generasjonen “Sin”, null-generasjonen uten utdannelse, uten jobb, uten kultur og uten respekt.
Her burde regjeringen  ta ansvar, sier Jerónimo. Det er ødeleggende for Spania at så mange må reise ut for å finne jobb.  I Tárbena har det meget konservative Partido Popular makta så Jerónimo har ingen kontakt med rådhuset. De er ikke så glad i meg der borte , forteller han. En gang skrev de en stor annonse i avisen  om at jeg hadde avgått ved døden. Men så måtte jeg jo dementere det og si at annonsen om min død hadde vært sterkt overdrevet, smiler Jerónimo Pinet.
Den en gang så beryktede Señor Pinet er ikke lenger så oppfarende og uforskammet. Nei, idag sitter han ofte rolig på kjøkkenet og dytter spesielle krydderurter ned på flasker som seinere blir fyllt opp med 60% sprit. Resultatet er Jerónimo´s berømte hierbalikør som han tilbyr sine gjester som en kork på et godt måltid. På Casa Pinet har de et stort, åpent landsens kjøkken og godlukten av hjemmelagde pølser, hvitløk, helstekt lam og kylling slår mot deg. Vinen har egen etikett fra restauranten og er en god landsens vin med fin bouquet. Ønsker du å spise så har Casa Pinet et godt utvalg av lokale fjellretter. Her kan du få  Xulles de Corder – lammekoteletter og Pollastre amb Tomaco o  All – kylling med tomat og hvitløk. Særlig  rik er fjellsuppa,  Caldero Arros  Barca. Hit kommer folk for å få et godt måltid og ifølge Tripadvisor får du dette til en passende pris.

Opposisjonens 
høyborg


På grunn av sin avsides beliggenhet var Tárbena i mange år et fristed for motstandere av Francostyret. 
Politiet kunne bare komme til Tárbena på den ene veien fra Bolulla og videre oppover, og ellers var fjellterrenget rundt pueblo´n  så ulendt at det ikke var mulig å forsere. Nede i dalen hadde de utkikksposter som signalerte til folk i pueblon at “nå kommer det noen!” Ialle år har Tarbena vært et venstre-radikalt sentrum og restauranten Casa Pinet, med originalen Jerónimo Pinet, - utvilsomt en av Tárbenas mest fargerike personligheter, har vært samlingstedet for folk på venstresida. 
Her kommer de; - sosialister, kommunister, anarkister og ateister for å konversere med likesinnede, drikke et godt glass vin eller få ekte fjellmat fra det store landsens kjøkkenet.

0 comentarios :

Publicar un comentario