viernes, 29 de agosto de 2014

Te


I Det fjerne østen har te stor betydning som drikk ved seremonier og selskapelighet. På samme måte som kaffen har det i Det nære østen og som vinen er Vesten. Tebusken ble opprinnelig dyrket som medisinplante i Kina. Det var først på 1500-tallet teen kom til Europa med nederlandske ostindiafarere som brukte det som medisin. Det var etter 1610 te ble handelsvare i Europa, og da var kaffen for lengst en etablert drikke. 

Hva er te? 
Te er en drikk laget av tebusken Camelia Sinensis. All te er laget fra denne planten, og finnes i fire basiskvaliteter; hvit te, grønn te, oolong og sort te. Råvaren blir dampet, tørket og fermentert før den smakstilsettes med urter, blomster, krydder eller frukt. «Te» betegner egentlig kun blader eller knopper fra

tebusken, som tørkes og trekkes i vann. Begrepet brukes i dag utvidet for andre drikker som er laget ved å trekke tørkede frukter eller blader i kokende vann.

I naturen kan tebusken bli 5 – 15 meter høy. Tebusker som plantes klippes vanligvis ned til under 2 meter for å stimulere bladveksten samt lette innhøstingen. Det er de yngste bladene på tebusken som regnes for å gi den beste teen. Hvor ofte busken kan høstes er igjen avhengig av klimaet. Etter plukkingen legges bladene i solen, eller varmes til de visner og ruller seg sammen. Grønn te tørkes videre i solen mens for å få svart te lar man bladene gjære noen timer. Da skjer en prosess med kjemiske forandringer i bladene. 
Så blir bladene igjen tørket og sortert. 

Verden over produseres det i dag omtrent 3 millioner tonn te. Det er ingen annen drikke, bortsett fra vann, som er mer utbredt i verden. Jordens befolkning drikker mer te enn kaffe, brus, kakao og alkohol til sammen.

Den eldste boken som tar for seg kvaliteten av vannet som brukes ved tilberedelsen av te ble skrevet av Zhang Youxin i år 814 med tittelen «Rapport om vann for å brygge te». 

Helsefordeler med te
Te er en naturlig kilde med tein og virker vanndrivende. Hvit og grønn te har et høyt innhold av antioksidanter og brukes også i forbindelse med slanking. 
Grønn te er den typen te som inneholder flest av de gode stoffene. Grønn te inneholder et spesielt polyfenol EGCG som øker forekomsten av regulative T-celler. Forskerne vet at disse er cellene er viktige for immunsystemet fordi det reagerer mot trusler. Det anbefales daglig inntak av grønn te, selv om det gjenstår mye forskning på området. 

Om du drikker minst 3 kopper te daglig kan du med det redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Her er det flavonoidene i teen som hjelper til med å bryte ned fett i blodårene. Det beste er også her å velge en grønn te da denne også inneholder flere andre antioksidanter i tillegg. 
Flavonoidene i teen har vist seg i forskning å kunne krympe svulster, og virker dermed kreftforebyggende. Studier har vist at spesielt flavonoider i svart og grønn te kan ta livet av kreftceller. Disse studiene er foreløpig kun gjort i laboratorier med ekstrakt fra te. Uansett vil det være positivt å drikke te om man ønsker å redusere risikoen for kreft. Forskningen viser at tre kopper svart te om dagen kan senke blodtrykket. Om man har virkelig høyt blodtrykk må det mere til for å senke det. Teen vil bare senke blodtrykket litt. 

En hyggelig effekt av å drikke te er at spesielt grønn te bremser kroppens opptak av fett fra maten. 
Det kan være snakk om en reduksjon på opptil 30 %. Det har også vist seg at personer som drikker te legger på seg saktere enn andre. Studier har også vist at te kan være bra for tennene. 

Bruken av te
Te er en fin måte å variere væskeinntaket på, for å variere med vann. Te (usukret) er nemlig sammen med vann den beste tørstedrikken, nettopp fordi den inneholder så mange gode stoffer. Koffeininnholdet i te er så lavt at det ikke dehydrer kroppen. Ønsker du den oppkvikkende effekten som koffeinet gir, kan du heller velge urtete. 
Drikk gjerne mye te, men begrens inntak av sukkerbruken! 

0 comentarios :

Publicar un comentario