viernes, 29 de agosto de 2014

Viste fram HCB - Hospital Clinica Benidorm


En stor gruppe helsefagstudenter fra Stavanger Universitetssykehus (SUS) har gjennomført en  studietur til Costa Blanca.  Som så mange ganger før, var Svein Carlo Bjerke, koordinator på HCB, som var ansvarlig for omvisningen og opplegget på sykehuset i Benidorm.

Det er slett ikke første gangen SUS-elever besøker området. Første gangen var i 2008. Med unntak fra to ganger, da valget falt på Danmark og London, har de siden vært her årlig. Så kan man spørre seg om hva slags utbytte elevene har av en slik studietur.  Fagsjef Svanhild Gaupås fra SUS sier at det viktigste med disse turene er at elevene får se hvordan rehabilitering kan foregå andre steder enn i Norge. Hun mener innstilling og kultur innenfor helse er ganske annerledes her i Spania, kanskje også med en større grad av ydmykhet og ikke minst effektiviteten.  Det kan det være godt for elevene å ta med seg på veien videre. HCB har siden 2008 mottatt mange studenter fra SUS i deres avsluttende del av opplæringsfasen. Svein Carlo kan bekrefte at det alltid er hyggelig med studenter fra SUS, da de viser stor motivasjon og vilje til å lære i det krevende yrket de har valgt. 
Studiereisen varte en knapp uke, og blant andre fikk Reumasol og Solgården besøk. En tur til Valor sjokoladefabrikk i Villajoyosa sto også på menyen.  Fagsjef Gaupås legger ikke skjul på at en slik studietur til Spania er årets høydepunkt for helsefagstudentene.  Turen gjør  hele skoleåret til noe positivt, og interessen for å bli med blir bare større for hvert år, selv om elevene må betale for turen av egen lomme. Denne gangen var hele 24 av 28 elever på det avsluttende trinnet med, og de 4 hjemmeværende skulle nok også  gjerne vært her.  På HCB fikk elevene en grundig og interessant omvisning på sykehuset av en alltid opplagt Svein Carlo. Så fikk han da også mye skryt av lederne fra SUS, under den påfølgende bespisning som ble servert i sykehuskantinen. 

SUS har også et samarbeid med DnsCB, den norske skolen i Alfaz, som har Helse- og sosiallinje på videregående. Flere av elevene, som har tatt teorien de to første årene, har avsluttet utdannelsen som praktikant i Stavanger. Helsefagarbeider er forøvrig det man før i tiden betegnet som hjelpepleier. Skal man videre til f.eks sykepleier, trenger man påbygging.  Det finnes mange ulike fagskoletilbud innen helse- og sosialfag, f.eks: eldreomsorg, rehabilitering, psykisk helsearbeid, samt mye mer. Innenfor disse feltene kan man videreutdanne seg ved hjelp av fagskoleutdanning.  Det er med andre ord en spennende yrkesvei å gå. Og temmelig sikkert, disse trenger neppe å frykte arbeidsledighet.

0 comentarios :

Publicar un comentario