martes, 1 de julio de 2014

Emilia Moratinos - driver vandrehjem til fjells


Langt oppe i fjellet i Confrides driver Emilia Moratinos vandrehjemmet Mas de la Canaleta. Da hun kjøpte det som den gang var en ruin, trodde venner familie at hun var gått fra vettet. I dag er huset fullstendig renovert. Hit kommer gjester for å søke ro og fred blant høye fjell og daler. Og med en utsikt som tar pusten fra en.



Turen går oppover i fjellene. Veien er svingete, steinete og smal. Det er bratt ned og vanskelig for to biler å passere. Aktuelt Spanias journalist tenker for seg selv at her kan man ikke bo! I likhet med skeptikerne til Emilia tenker hun at dette er galskap – dette er langt fra folk og sivilisasjon.
Etter fire kilometer på landveien – en vei som er mer egnet for krøtter enn for biler er vi fremme. Fremme til det som bare kan beskrives som et paradis. Med ett skjønner journalisten Emilia Moratinos veldig godt.

-Du vet, for å komme til paradis har man en hard vei å gå, sier hun billedlig.

Eventyrverden
Eiendommen ligger med en praktfull utsikt mot høye fjell og daler. Vi er så høyt oppe at det er snø her om vinteren. Det dufter av ville urter, roser og skog. Her er ingen trafikk. Heller ikke nabostøy. Man er helt i pakt med naturen. Det er slik Emilia vil ha det.

-Da jeg kom til dette stedet, falt jeg pladask. Det var rosene og landskapet som avgjorde, smiler hun. Rosene foran den gamle murbygningen i naturstein er også den mest iøynefallende når man kommer innenfor i hagen foran huset. Innefor der igjen ligger et stort ladsens kjøkken hvor Emilia selv tilbereder all maten. Her er også det felles oppholdsrommet med behagelige sittemøbler og koselig innredning. Emilia Moratinos er opprinnelig fra Valencia, men har bodd mange år i Altea før hun flyttet til fjells.

Småhus for ulike formål
På den store tomten med avstikkere og stier har hun satt opp små hus. I et av dem bor hun selv. Et annet er beregnet til overnattingsgjester. Rommene er smakfullt innredet i myke fargerw og med en formidabel utsikt fra vinduene. Også toalettrom og dusj befinner seg i et lite hus få metre unna.

Nede i dalsøkket og omringet av mektige fjell har hun også fått laget et svømmebasseng.
-Dette er det perfekte sted for dem som vil skrive, male eller for dem som vil bort fra alt forstyrrende i en by, forteller Emilia.

Det var Emilia og ektemannen som i sin tid kjøpte og satte i stand stedet. Hun finner frem et álbum som virkelig viser en falleferdig ruin. Man kan forstå at venner og familie reagerte på å sette i stand dette midt i ødemarken selv om omgivelsene var aldri så praktfulle.
I dag er paret skilt og Emilia driver vandrehjemmet alene. Det er også hun som lager all mat til gjestene. Men å holde eiendommen i orden koster penger. Emilia har ikke alt for mange av dem, men har funnet en løsning.

Frivillige arbeider
-Jeg benytter meg av frivillige som bor og spiser gratis mot at de arbeider. Akkurat 
nå har jeg to stykker her. Uten denne ordningen ville ikke dette vært mulig, sier hun. Når Aktuelt Spania er på besøk, er to driftige karer til stede for å sette opp enda et bygg på eiendommen.

-Hvordan får du handlet inn? Dette er jo langt unna byen? -Datteren min bor i Benidorm. Jeg benytter sjansen når jeg er der. Ellers drar jeg til Alcoi og handler inn det jeg trenger.
-Hva om du blir syk?
-Det finnes da helikopter. Dessuten er ikke nærmeste nabo veldig langt unna. Jeg har da telefon, smiler hun.

Kokken Emilia
Emilia er selv vegetarianer. Denne dagen serverer hun pizza med spinat 
og oliven og en rekke andre vegetariske retter som er fylt opp på langbordet inne i det landsens kjøkkenet. Til dessert har hun bakt terte av nísperos. Hun har i tillegg arbeid som kokk på vandreturene som en venninne arrangerer.

Det er her hun vil leve og bo, avslutter hun. Man kan faktisk forstå henne. Det er tid for nedstigning på den samme smale humpeveien. Emilia forsvinner fra synsfeltet og blir igjen i det vakre paradiset sitt mens journalisten og sjåfør igjen vender tilbake til sivilisasjonen.

0 comentarios :

Publicar un comentario