martes, 1 de julio de 2014

Golf


For å kunne utrette store ting, trengs to ting; en plan og ikke nok tid.
                                                                                                             -Leonard Bernstein


Ny lokale regler for banene i
Communidad Valenciana.
Som vi var inne på i forrige nummer har de respektive forbund endelig begynt å ta hastigheten på banene alvorlig; og ikke bare prate om det, men faktisk også ta dette inn i de lokale reglene.  Så her følger et sammendrag om hvordan ”unngå sakte spill”.  I det legges betydningen at man skal være klar til å spille når det er ens tur, og dette oppsummeres i noen enkle punkter.

Gå frem til ballen din så fort som mulig, slik at du kan tenke på det neste slaget, velge kølle  og være klar når det er din tur.
Dersom du kjører buggy, ikke vent med å kjøre til egen ball mens partneren slår.
Ved mistet ball, slå eget slag først.  DERETTER hjelper du å lete.
På green, visualiser din egen puttelinje før det er din tur.  Gjør deg ferdig uten å markere ballen ved enkle putter.

Hybrid eller Rescue?
Noen kaller disse køllene for “hybridkøller, andre kaller dem for “rescuekøller”.  Men, her er det ikke snakk om like “mora eller dattera”.  For her kommer det an på ambisjonsnivået.  Tenkt på det noen gang?  Tar vi utgangspunkt i “rescue” som er det engelske ordet for redning; altså en kølle som skal redde deg fra noe eller ut av en situasjon.  For eksempel et vanskelig leie.  Greit nok det, men går vi over til ordet “hybrid” som betyr en kombinasjon, så snakker vi om en kølle som kombinerer egenskapene til et jern og en fairwaywood.  Med andre ord en kølle man kan slå på samme måte med som med et jern.  Og da er vi tilbake til dette med ambisjonsnivået.  Skal man bruke køllen til å slå et godt slag fremover på banen, eller skal man bare bruke den til å redde seg ut av en situasjon?  Derfor benytter vi for vår egen del ordet “hybrid” om denne typen køller.

Bedre golfere med vidundereliksir, eller?                                                                                                                                Det som fikk oss til å tenke på ord som eliksir som egentlig betyr “avkok”, eller “Trolldomsbrygg” som det heter i Harry Potter filmene, er alle disse “vidunderdrikkene” som skal i tillegg til alle mulige for ikke å si umulige egenskaper, nå også skal kunne gjøre oss til bedre golfere (sic-).Går vi litt inn i materien så ser vi at det finnes flere fabrikker fra flere land som produsere slike “sukkervann” med forskjellige smaker og ditto lukter.  Når vi tillater oss denne tilsynelatende nedlatende holdningen, skyldes dette ikke annet enn at vi har lest de konklusjoner man har blitt kjent med etter laboratorietester utført i Sverige.  Ikke minst fordi de drikkene man har observert her i området, har sin opprinnelse i Sverige.  Så i rask rekkefølge uten å ha nevnt navn og fabrikant, noterte vi oss konklusjonene i testene av ti slike drikker, og siden alle nordmenn mener å forstå svensk tar vi og titter litt på tre av testene i originalspråket; og vi kan forsikre våre lesere om at resten av testene går ut på det samme.  
”Test av Restore.  Tillverkare: Glaceau (Coca-cola).  Innehåll: B-vitamin och Kalium.  Smak: Blandfrukt.
Verkan: Kalium är ett mineralämne med betydelse för alla kroppens celler, särskilt för muskelcellerna, till exempel i hjärtat. B-vitaminer behövs för att muskler och nerver ska fungera normalt, för ämnesomsättningen och energiproduktionen.  Omdöme smak: Intetsägande smak, påminner i alla fall inte om frukt.  Omdöme verkan: Ät en banan om du vill ha i dig kalium. Den här drycken känns som en onödig omväg. B-vitamin finns i massor av livsmedel.

Testa av Vitamin Well Care.  Tillverkare: Vitamin Well.  Innehåll: Bland annat B12, C, E, zink, biotin och folsyra.  Smak: Röd grapefrukt.  Verkan: Vitaminerna bidrar till god ämnesomsättning i kroppens celler. Biotin stärker hår, hud och naglar. Folsyra behövs för att kroppen ska kunna producera protein, för celldelningen, och för bildningen av röda blodkroppar. Folsyra är också viktig för fostrets utveckling och behövs redan från befruktningstillfället.  Omdöme smak: Citron och lite metall. Inget vidare.
Omdöme verkan: B12 är braför veganer och folsyra för tjejer som vill bli eller är gravida. Biotin finns i nästan allt vi äter.

Test  av Vitamin Well. Tillverkare: Vitamin Well.  Innehåll: B3, B5, B12, C, E, folsyra och biotin samt magnesium, zink och selen.  Smak: Grönt äpple.  Verkan: Samtliga ämnen bidrar till att upprätthålla viktiga funktioner i kroppens ämnesomsättning. Selen är en antioxidant som skyddar DNA och proteiner från oxidativ skada. Magnesium har betydelse för kroppens elektrolytbalans, hjärtmuskel samt normal
benuppbyggnad.  Omdöme smak: God smak, nästan ingen metallsmak.  Omdöme verkan: Folsyran är vettig för gravida, hyggligt innehåll i övrigt. B-vitamin finns i de flesta livsmedel”.  

Disse konklusjonene målt opp mot hva slike drikker koster kan jo få mange til å tro at golf er en “rikmannssport”.  Ikke minst fordi de rimeligste av disse drikkene koster rundt 24 kroner her i Spania for 50 cl, mens man for eksempel i Norge på bensinstasjoner og i kiosker må betale opp mot 50 kroner.  Det blir mange bananer det.

Sommerligaen på sitt beste.                                                                                                                             
Årets utgave av sommerligaen byr på interessante og morsomme spillemåter, og bærer det ikke helt       ukjente navnet ”The Campbell Lamont Summer League 2014”; og det hele er lagt opp etter mønster av ”The Ryder Cup”, hvor man altså deler opp runden i tre ganger seks hull.   De første seks spilles som ”Fourball Better Ball”, de neste seks som ”Greensome” og til slutt spiller to og to mot hverandre i ”Matchplay”.  Det er 12 lag med og det foregår fra mai til september og spilles på banene Oliva Nova, Don Cayo, La sella og Villaitana.

“Hjelpsomme folk kan være brysomme”.                                                                                                    Nå har vi alltid vært tilhengere av at man på par 3 hull, skal markere ballen sin og gå tilside slik at neste gruppe kan slå inn på green og bevege seg mot denne mens de som gikk tilside putter ferdig.  På den måten kan man spare mye tid.  I 1998 i Portugal opplevde vi dette for første gang.  Der passet caddymaster på alle gjorde det på denne måten på alle par 3 hull, samtidig som den som begynte å putte, puttet ferdig uten å holde på å markere ballen i tide og utide.  Helt topp hva tidsbesparing anbelanger.  Vi har etterlyst tilsvarende her på kysten.  Nå kan man oppleve noe av dette på Villaitana Golf; nemlig at man skal markere ballen og gå tilside.  Det med å putte ferdig kommer forhåpenlig en annen gang.  Det er bare det at den dagen vi var der og ble bedt om å markere ballene og gå tilside, bestod gruppen bak oss av kun to personer som i tillegg kjørte buggy, mens vi var fire stykker som gikk.  Da blir det om ikke meningsløst, så i hvert fall lite omtenksomt, i det de to kom kjørende frem til green før vi var fremme ved vår baller for å putte.  Det blir mer venting enn det motsatte av slikt.  En eller annen dag er det vel noen som oppdager det lite praktiske i dette dersom man ikke tar hensyn til sammensetning av de respektive flight’ene.  Så det vi drømmer om nå, er at man gjør som på banene i Portugal ved at den som begynner å putte, putter ferdig.  Man kan jo alltids håpe.  For som vi har påpekt så mange ganger tidligere er det sik at dersom alle spillerne i en fireball greier å spare 15 sekunder på hvert hull, blir det 18 minutter spart på en runde.

Ha en fortsatt god sommer!

Hilsen
Guillem
guillemno@gmail.com 

0 comentarios :

Publicar un comentario