martes, 1 de julio de 2014

Energiproduksjon mer enn hormoner


Skaperverket vi mennesker får lov til å være en del av er et fantastisk under med hele universet og jordens mangfold. Alt i hele universet er avhengig av kontinuerlig produksjon av energi i balanse. Det er ingen unntak for mennesket som har det samme behov for god energiproduksjon for å holde god helse ved like.
Kroppens energiproduksjon styres og utføres av kroppens to kommunikasjonssystemer, nervesystemet og det endokrine system. Nervesystemet produseres signaler som reiser raskt gjennom kroppen med ordre til det endokrine system om hva som skal skje. Hormoner skal da produseres i riktig mengde etter ordre fra Hypofysen. De slippes ut i blodet og transporteres til alle kroppens celler der de skal bidra til å produsere energi og regulere kroppens organer og funksjoner. 
For å produsere denne livsnødvendige energien er menneskekroppen avhengig av mange faktorer som:

Gener og arv
Enkelte lidelser er styrt av arv alene,og dine spesifikke gener bestemmer om du blir syk eller ikke. Har du disse genene blir du syk, har du dem ikke blir du ikke syk. En kombinasjon av årsaker er muligens årsaken da de fleste sykdommer utvikler seg på grunn av en kombinasjon av arv og miljø.
Forskerne mener at mennesker har en genetisk disposisjon for å utvikle sykdom. Enkelte kombinasjoner av gener og arvemateriale kan gjøre oss mer sårbare for visse miljøpåvirkninger. Gener og arv er selvfølgelig en viktig faktor, men nyere forskning viser at det er av mindre betydning enn før antatt. Er du arvelig belastet for en spesiell sykdom behøver du ikke utvikle sykdommen, men det er da enda viktigere å forebygge de problemer som kan komme med riktig kosthold, god og aktiv livsstil, være bevist på miljø og bruke riktige kosttilskudd.

Livsstil
Mennesket gjør egne valg. Livsstil har med måten det enkelte menneske ut fra egne valg forholder seg til eget levesett,  gjennom det sosiale liv, kosthold, miljø og fysisk aktivitet.I tillegg er vårt forhold til stimulerende midler som alkohol, andre rusmidler, nikotin og bruk av medisiner av stor betydning.Det samme gjelder døgnrytme, tilstrekkelig søvn og kontroll av stress. Livsstil er som regel knyttet til helse og livskvalitet, som begge kan sies å bli forringet dersom personen ikke har et balansert forhold til disse variablene.

Miljø
Miljø kan defineres som alt som ikke er arvemateriale. Listen over skadelige eller utløsende miljøfaktorer er lang, og noe som er skadelig for en person kan være harmløst for en annen. Det er også sannsynlig at kombinasjoner av miljøfaktorer kan være nødvendig for at disponerte personer  utvikler energisvikt og sykdom. Listen over skadelige miljøfaktorer er lang og enkelte ting kan vi styre selv, mens andre faktorer er utenfor den enkeltes mulighet til å bestemme. Noe av det vi kan påvirke selv er forholdet til røyking,alkohol og andre rusmidler samt hvordan vi forholder oss til bruk av gjenstander som skaper stråling slik som mobiltelefoner, mikrobølgeovner, radio, fjernsyn, data og andre trådløse forbindelser med mer eller mindre stråling. Sol og solarium er positivt, men overeksponering kan medføre risiko. Andre risikofaktorer kan være løsemidler, tungmetaller, luftfuktighet og temperatur og en lang rekke andre skadelige miljøfaktorer.Vann og næringsrik mat er spesielt viktig. Det er noe vi trenger hver dag for å overleve og våre valg er viktig. Bruker vi rene gode næringsrike matvarer eller lettvinte løsninger med fabrikkert mat som ofte inneholder tilsatt sukker, transfett og andre naturlige og kjemiske tilsetningsstoffer man ikke vet effekten av over tid. Hva med drikkevannet, hvor kommer det fra og hvilke prosesser har det vært gjennom før vi tapper det i springen eller kjøper det på flasker og kanner.

Kosthold avgjørende for helsen
Alt vi spiser har fysiologisk påvirkning på kroppen både positivt og negativ. På denne måten har vårt valg av matvarer, ingredienser og hvordan vi setter sammen måltidene en meget stor betydning for både vår fysiske og psykiske helse. 
Det er et mangfold av viktige faktorer for en god helse, men viktigheten av balansert næring og aktivitet som sikrer at vi ikke pådrar oss kroniske inflammasjoner og betennelser med påfølgende energisvikt er avgjørende. Vi må sikre en balansert produksjon av hormoner, signalstoffer , enzymer og alle andre stoffer kroppen produserer kontinuerlig for opprettholdelse av kroppens funksjoner. Dette er helt nødvendig for vi skal fungere optimalt og holde sykdommer og lidelser på avstand lengst mulig. Det er mange faktorer som er viktig. Inntaket av aminosyrer, vitaminer, mineraler, fettsyrer og antioksidanter i balanserte mengder er avgjørende for en normalt fungerende fysiologi. Klarer vi i tillegg å holde et stabilt blodsukker slipper vi å utvikle kronisk høyt inflammatorisk og fettdannende insulin. Ved å sette sammen kosten på en balansert og hensiktsmessig måte, får man kontroll på blodsukkernivået og kroppens fysiologiske prosesser. På denne måten oppnås et fungerende nervessystem og hormonproduksjonen balanseres. God hormonbalanse gjør at man kan forebygge og unngå en rekke helseplager og sykdommer.Dette fører også til god fysisk og mental yteevne.
Vår travle hverdag og endrede miljø har stor påvirkning på vår helse.Nye og moderne produksjonteknikker innen landbruk og i næringsmiddelindustrien, gjør at næringsinnholdet i dagens bearbeidede mat ikke har samme næringsinnhold som tidligere. 

Hormoner og oksygen
De viktigste hormonene som måles for stoffskiftet er TSH som produseres i hypofysen og T4 som produseres i skjoldbrukskjertelen. Vår mineralbalanse er viktig for å kunne omdanne T4 til det aktive T3 etter at T4  har forlatt skjoldbruskkjertelen.
For at alle kroppens celler skal få tilført nok oksygen er det viktig med riktige jernverdier. Jern har mange funskjoner og er et viktig mineral. Det er blant annet helt nødvendig for å stimulere de røde blodceller som transporterer oksygen til alle kroppens celler. Mangel på oksygen i cellen hemmer celleånding og gir redusert energiproduksjon. Dersom pH i cellene er for lavt vil dette forverre situasjonen.Sørg for at syrebasebalansen er akseptabelt. Resultat kan bli for lav energiproduksjon og symptomene kan bli de samme som ved hypoterose der årsaken er hormonmangel. Føler du at du har for lav energiproduksjon bør du kontakte lege for å undersøke om du har jernmangel. For lite kobber fører over tid til jernmangel og motsatt, men lite kobber øker også risikoen for betennelse i tyreoidkjertelen. Det kan derfor være lurt å spørre legen om å få testet Anti-Thyroid Per-Oksidase (TPO).For at du skal kunne produsere nok tyroksin er det nødvendig med nok og balansert forhold av blant annet følgende vitaminer og mineraler: Jod, Zink, Kobber, Selen og B-vitaminer, A-vitamin og D- vitamin.Jod er det viktigste grunnstoffet for stoffskifte fordi skjoldbrusk kjertelen må ha jod for å produsere thyeroid hormoner. Ved mangel på thyroksin sjekk spesielt dine jodverdier. Jod er også nødvendig for immunssystemet,ledd, muskler og for alle indre organer. I tillegg er det viktig for å skille ut tungmetaller som Brom, kadmium og kvikksølv. I følge Deparment of Nutrisjon for Health Development, WHO 2003 er det jodmangel i store deler av verden. De har lagt frem følgende oversikt over hvor stor andel av den befolkningen som mangler jod: Afrika 42,6%, Amerika 9,8%, Østre Middelhavsregion 54,1%, Europa 56,9%, Sørøst Asia 38,9% og Vestre Stillehavsregion 24%.
I Norge viser målinger i verste fall at ca 75% har for lavt jod innhold.Ved jodmangel utvikles en rekke sykdommer som den meste vanlige hypotyreose. På grunn av for lav produksjon av thyroid hormoner gir dette energisvikt. Tilstand kan føre til en rekke typiske sviktsymptomer som hver representerer en sykdom.

Energisvikt
Helsesvikt er det samme som energisvikt og Dr. B. Øverbye heveder av ca 50 % av alle hans pasienter med helseplager og sykdommer ikke har endringer på blodprøver, EKG eller røntgenbilder. Disse personene får derfor som regel ingen diagnose. Ved ingen eller feil diagnose forteller han at det kan ende med mistanke om psykisk belastning og psykisk behandling blir ofte iverksatt. Dette kan gi store konsekvenser for den det gjelder. Energisvikt kan være vanskelig å måle, men dette betyr ikke at målinger eller energisvikt ikke finnes. Balansert energi skal produseres kontinuerlig i kroppen.

Husk!
Hypotyreose er det samme som lavt stoffskifte når årsaken er for lav hormonproduksjon, mens lavt stoffskifte kan være det samme som lav energiproduksjon med mange andre årsaker. 

Ønsker du veiledning om kroppens energiproduksjon, stoffskifte og energisvikt ta kontakt med vår informasjonstelefon så får du vite hvem som er din lokale KI-terapeut med spesialopplæring på området. Vil du vite mer om hvordan du kan utdanne deg som naturterapeut ta kontakt for nærmere informasjon og studieplan. Utdannelsen foregår lokalt i Ringsaker.

Info-telefon: 62 34 41 44
Telefaks:        62 34 41 45
E-post:           firmapost@herbaplus.no

0 comentarios :

Publicar un comentario