lunes, 28 de julio de 2014

Hetebølger og heteslag


Hver sommer får vi forespørsler i redaksjonen om hvordan du best overlever en skikkelig 40 graders PLUSS hetebølge. Derfor er det fornuftig ennå en gang å gå igjennom noen av de enkle reglene for å overleve slik varme:
Vi har hatt kontakt med helsesentret i la Nucia, Dr. Emilio Martinez og et par private, skandinaviske leger i området. Med det nye klimaet ser det ut til at slike varmebølger vil komme oftere. I fjor var det på Costa Blanca i august en kraftig varmebølge og meteorologene spår at vi får en slik en iår også.
For et par år siden gikk en ekstrem hetebølge over Sydfrankrike og  fordi folk ikke tok forholdsregler strøk en mengde med  av heteslag i området. Ved å ta enkle forhåndsregler og unngå vin, brennevin, feit, varm mat og fysiske anstrengelser, er mye vunnet. Avvent hetebølgen og vær forberedt!

Varmebølge: stadium fire
Dette er høyeste stadium og regnes for meget farlig. Den slår ikke bare ned på risikogrupper som eldre, små barn og folk med hjerte og lungeproblemer, nei, med temperaturer godt over 40 grader kommer vi alle i risikogruppen. Jo lenger hetebølgen varer jo farligere blir det og jo viktigere er det å være forberedt! Ekstrem varme er ikke bra for noen, men særlig ikke for folk med hjerteproblemer, pustebesvær, for de eldre og for de små.  Lytt på radio, en god stasjon er Talk Radio på FM 95.6. De sender ofte nyheter om vær og varme på engelsk så her kan du følge med.

Noen enkle regler
Hold deg hjemme mellom 11 og 16 og hold deg innendørs. Opphold deg i husets kaldeste rum og ikke kok og  bras på kjøkkenet, men spis enkel kald mat med extra salt for å motvirke salttapet når du svetter. Drikk 1.5 l vann om dagen. Husk at iskalde drikker virker mot sin hensikt. De varmer opp kroppen. I India drikker folk te når det blir skikkelig varmt! Drikk også fruktsafter, men ikke pøs på med kaffe og cola. Hold forbruket av alkohol nede og drikk den ikke bar, men sammen med vann, blandevann eller fruktsaft. Pass  på at maten i kjøleskapet  ikke står for lenge. Kast mat som du ikke tror er ok. Spiser du mat som har stått for lenge så får du skikkelig mavesjau og det trenger du ikke i sommerheten. Bruk solkrem med høy beskyttelse og smør den  på enten du er i sola eller i skyggen. UV strålene er begge steder. Husk gode solbriller med 100%  UV skjerming og sett på deg en bredbremmet hatt.
Ikke varm, ikke kald men lunken dusj kjøler deg av. Ikke tørk deg, men sett deg ned og nyt følelsen av å være kjølig. Kroppsvarmen trengs til å tørke kroppen og derfor føler du deg litt kaldere en stund. Dusj gjerne flere ganger om dagen.
Bruk elektriske vifter eller air condition. Flere leger er imot ekstrem bruk av air condition fordi det ikke er sundt å gå direkte fra 20 grader inne til over 40 grader ute. Da blir du lett forkjølet. En kraftig vifte i taket kan være like effektiv og gjør mindre skade mener flere leger.

Bruk lyse gardiner og forheng foran vinduene.  Luft om natta når det er kjøligere ute enn inne, men hold alle vinuer stengt om dagen.Hold et øye med naboer og venner, - særlig hvis de er eldre og eller syke.

Varmebølge: stadium tre
Noe lavere temperaturer enn stadium fire, men allikevel ytterst farlig så vi må ta våre forholdsregler.
Det samme gjelder her som ovenfor med stadium fire.

Hva er heteslag
Holder du på å få heteslag så føler du deg svimmel, du får hodepine, du kaster opp og vil legge deg ned.
Du får røde flekker på huden og svetter. Blir det riktig ille kan du miste bevisstheten.  Du blir bleik og får feber. Det første man her må gjøre er å få personen inn i et kjølig rom og drikke mye vann og fruktsaft. Er det alvorlig så bør en som snakker spansk ringe 112 og få en ambulanse til å  kjøre vedkommende på sykehus. Et alvorlig heteslag bør absolutt behandles på sykehus. En god idé, hvis du bor alene, er å få en venn, en slektning, eller en bekjent til å ringe deg opp en gang om dagen for å sjekke at alt er all right.
Sommeren i Spania er ikke til å spøke med. Men du overlever uten problemer hvis bare du tar dine nødvendige forholdsregler. Ha alltid et antall fryseelementer i fryseboksen. Rull elementet inn i et tynt håndkle og legg det på pannen, på nakken og på halsen. God Sommer.

Siste: regjeringen i Valencia har i disse dager gitt ut en kjekk, liten brosjyre om hvordan du skal forholde deg når det blir skikkelig varmt. Brosjyren kommer på flere språk og tar stort sett opp de samme punktene som AS har gjort her. Denne brosjyren kan du hente på postkontoret eller på rådhuset i kommunen din. Spør etter “Ola de Calor” som er spansk for varmebølge.

0 comentarios :

Publicar un comentario