martes, 1 de julio de 2014

Varmen og kroppen


Vi vet at det blir godt og varmt. Noen vet at de ikke tåler varmen så godt, andre koser seg og nyter varmen. Vi venter jo lenge på den og den gjør jo godt for kroppen, om vi bare klarer å ta noen forhåndsregler.

Hvordan reagerer kroppen på varmen? 
Sterk varme kan være plagsomt. Vi fra det kaldere nord har godt av litt kunnskap og gode råd for varmen for å kunne ha det godt med varmen. 

Mennesker er såkalt homostatiske det vil si at kroppen vår må omtrent sammen temperatur hele tiden for å fungere. Vi har mange hjelpemidler til rådighet for å tilpasse oss både kulde og varme. 

Kroppen avkjøler seg på to måter. Du har sikkert merket at når du er varm blir huden rød. Det blir den fordi hjertet øker takten og pumper mer blod. På denne måten «skyver» den varmen ut i huden slik at kroppen selv kan kvitte seg med varmen gjennom stråling. Sterk varme er derfor en belastning på hjertet som jobber ekstra hardt. Ofte er ikke denne luftkjølingen nok og da begynner kroppen å svette. Dette er helt normalt og viser da at kroppens svettekjertler gjør jobben sin, å regulere kroppstemperaturen ved å skille ut vann, salt og forskjellige avfallsstoffer. Når svettekjertlene settes i gang blir huden fuktig, væsken fordamper. Denne prosessen forbruker varme fra kroppen som igjen senker kroppstemperaturen. 

Dersom luftfuktigheten er svært høy fordamper ikke svetten fra kroppen og den avkjøles derfor ikke. Da kan man få hetesjokk og besvime om man blir overopphetet. 

Vi forstår at personer med hjerteproblemer bør være forsiktige i varmen da sterk varme er en belastning for hjertet. Barn og eldre tåler varmen mindre, og det gjør også de med stoffskiftesykdom, eller de som er sterkt overvektige. Personer med lyst hår og blek hud, med eksem, høysnue og astma tåler også varmen mindre da svettereguleringsmekanismen fungerer mindre. Den lyse huden har liten evne til å utvide seg slik at varmen slipper ut. Mørk hud tåler bedre varme da de har flere svettekjertler og dermed større evne til å utvide blodårene for å kvitte seg med varmen. 

Salt i varmen? 
Salt gir økt blodtrykk og forhøyet risiko for hjerteinfarkt og slag. Salt regnes som en av de største truslene mot folkehelsen. 

De aller fleste av oss for i oss mer enn det dobbelte av anbefalt dose salt. Det holder selv om det er varmt. Vi bør absolutt ikke spise mer salt! 

Salt binder vann i kroppen, og for mye salt kan føre til dehydrering og øke blodtrykket. Det er kun om du skal trene hardt, løpe maraton, at du trenger ekstra salt. 

Vann vann vann vann vann
Om du kjenner deg tørst i varmen så har du allerede mistet 1 -2 liter væske. Tørste er derfor en dårlig indikator på om du har fått i deg nok væske. Tørsten forsvinner i tillegg lenge før kroppen har fått nok væske.

Så må du huske på at om du drikker kaffe og /eller alkohol trenger kroppen enda mer væske. 

Vann utgjør ca. 60 % av kroppen vår. En voksen person svetter ca. 7 dl i døgnet. Vi må derfor være svært nøye med inntak av væske for å unngå alvorlig dehydrering. Vann er for kroppens viktigste kilde til næring og det er derfor helt avgjørende at vi til enhver tid har en godt hydrert kropp. 

Det er spesielt viktig å passe på barna, ekstra viktig med de under 2 år, som ikke selv klarer å gi uttrykk for hva de trenger, og som heller ikke kjenner tørste på samme måte som voksne. 

Kle varmen ute
I mange varme land er det vanlig å kle seg godt når det er varmt nettopp for og holde varmen ute. Det er også lurt å gjøre som spanjolene, å ta seg en siesta. Det er godt for kroppen å hvile litt når solen er på det varmeste.


Når du svetter mye sørg for god og rikelig tilgang på 
drikke, husk vann er best. 
Bruk hodeplagg med god skygge. Husk at all solen treffer
hodet først. 
Hold deg bevegelse, da utnytter du kroppens avkjølingssystem 
ved at du svetter. 
Kle på deg i varmen, med lyse og luftige plagg. Bruk naturlige 
        stoffer som puster, og bruk gjerne flere lag for å holde varmen ute. 
Mørke klær gir bedre beskyttelse mot ultrafiolette stråler enn 
lyse klær. 
Opphold deg i skyggen eller bruk parasoll på stranden. 
Du blir likevel fin og brun, men mindre brent.
Ta siesta midt på dagen. 
Beveg deg sakte. Vi fra det kalde nord har lett for å knyte oss for å 
beskytte oss mot kulden, som å folde armene, 
eller legge bena i kors.
Lær av spanjolene, åpne kroppen, noe som gjør at varmen 
lettere fordamper. 
Vær forsiktig med alkohol, kaffe og røyk da disse gjør kroppen din varmere. 
Skal du ut på tur, så vri opp noen vaskehansker i kaldt vann, 
legg dem i plastposer og putt i veska, de er gode å ta frem og kjøle 
seg ned med. Vann på en liten sprayflaske er fint å dusje seg med.
Skaff deg en håndvifte – og bruk den.
Blir du overopphetet, så kom deg inn i skyggen eller i et 
svalt rom for å kjøle deg ned. Pakk deg inn i våte handduker, 
eller fyll badekaret med lunkent vann og legg deg der en liten stund.
Får du problemer med nattesøvnen i varmen, og det ikke er 
aircondition der du er, er det lurt å skaffe seg en vifte 
som holder luften i bevegelse. Du kan også vri opp et laken i vann og sov under det.


0 comentarios :

Publicar un comentario