martes, 1 de julio de 2014

Kildeskatt på pensjon-del 1




Pensjoner som utbetales fra Norge til personer som ikke er skattemessig bosatt i Norge, er skattepliktige i Norge. Dette innebærer at du er skattepliktig for norsk pensjon selv om du er skattemessig emigrert fra Norge eller aldri har bodd i Norge. Skatten er 15 prosent av brutto pensjon.

Kildeskatten på pensjon omfatter: 
• grunn- og tilleggspensjon fra folketrygden
• offentlige tjenestepensjoner
• private tjenestepensjoner 
• andre private pensjoner

Den som utbetaler pensjonen skal trekke 15 prosent skatt av brutto pensjon.
Det gjelder enkelte unntak fra skatteplikten:
• Du skal ikke betale skatt av private tjenestepensjoner og andre private pensjoner, når du ikke har opptjent pensjonspoeng i den norske folketrygden.
• Du kan ha krav på helt eller delvis skattefritak etter skatteavtalen med det landet der du er bosatt.

Du kan ha krav på en lavere skatt enn 15 prosent når du bor i et EØS-land og minst 90 prosent av din inntekt er skattepliktig i Norge.  Er pensjonen helt eller delvis skattefri i Norge eller du skal ha lavere skatt, må du søke om skattefritak eller et skattekort med lavere trekk enn 15 prosent. Du må selv skaffe nødvendig dokumentasjon og sende den til skattekontoret.  Er en pensjonsutbetaling skattepliktig både i Norge og det landet der du er bosatt, er det bostedslandet som skal sørge for at du ikke blir dobbeltbeskattet.
Norge har skatteavtaler med en rekke land. Disse avtalene regulerer om pensjon fra Norge skal beskattes i Norge eller ikke. Bor du i Pakistan, Spania eller Tyskland, kan du søke om skattefritak i Norge, men du må betale skatt til det landet du bor i.  Kildeskatt på pensjon ble innført i den norske stat for inntektsåret 2010. Det vil si at pensjon utbetalt fra Norge i utgangspunktet skal skattes av til Norge. Det som er spesielt med skatteavtalen mellom Norge og Spania, er at det er landet pensjonisten er skattemessig bosatt i som kan kreve skatt på pensjon. Det vil si at norske pensjonister som er skattemessig bosatt i Spania ikke skal skatte av pensjon utbetalt fra Norge. Dette gjelder ikke pensjon opparbeidet gjennom offentlig tjeneste. En del av de Norske pensjonistene som er skattemessig bosatt i Spania, kan derfor fortsatt være nullskatteytere av pensjonsutbetaling fra Norge. 

Krav til dokumentasjon (skatteavtaler) 
Mener du at hele eller deler av din pensjon skal være skattefri i Norge etter reglene i en skatteavtale, kan du søke om skattefritak eller lavere skattetrekk.
Når du søker om skattefritak på hele pensjonen etter en skatteavtale i 2014 må du: 
• opplyse hvem som utbetaler pensjonen
•legge ved en bostedsbekreftelse   (Certificate of Residence) fra skattemyndighetene i ditt bostedsland
Når du søker om skattefritak for deler av pensjonen etter en skatteavtale i 2014 må du: 
•opplyse hvem som utbetaler pensjonen
•opplyse om du har arbeidet for en norsk offentlig arbeidsgiver og eventuelt hvor mange år du har vært ansatt i offentlig tjeneste og hvor mange år du har vært ansatt i privat tjeneste og/eller vært selvstendig næringsdrivende
•dokumentere hvor stor del av pensjonen som ikke skal beskattes i Norge når pensjonen utbetales av NAV  
•legge ved en bostedsbekreftelse   (Certificate of Residence) fra skattemyndighetene i ditt bostedsland
Certificate of Residence må være utstedt av skattemyndighetene i ditt bostedsland og uttrykkelig bekrefte at du er skattemessig bosatt der etter skatteavtalen med Norge. Bekreftelsen må være i original og ikke eldre enn tre måneder (Skatteetaten).

0 comentarios :

Publicar un comentario