miércoles, 30 de julio de 2014

Matoppskrifter - sommerfavoritter


Mango Chutney

Mango egner seg meget godt til å lage chutney av. Chutney er et utmerket tilbehør til alle typer kjøtt, eller på ost eller kjøtt på en brødskive. Chutney lages ved å koke ulike ingredienser til en tykk masse. Du kan selv variere og velge det du har i. Varier etter egen smak og ønske. Bruk krydder slik at du får din chutney sånn som du liker den. 
2 mangoer, skrelt og delt i biter
1 løk eller purre, finhakket
1 eple, finhakket
3 cm fersk ingefær, finhakket
1.5 dl eddik, hvitvin eller eple
1 rød chili, finhakket
1 ts karri
½ revet muskat
½ ts kanel
Litt cayenne pepper
½ ts salt

Bruk en mellomstor kjele og ha mango, eple, chili, ingefær, løk og eddik i denne. La alt koke opp og småkoke videre i omtrent 30 minutter. Rør godt av og til. Deretter tilsetter du krydderet og smaker til. Chutney holder seg noen uker. Bruk gjerne rene og varme glass som du fyller med den varme chutneyen og setter på lokk. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap. 


Platano Frito  som i Equador

Salte flak laget av bananer! Banansnack som smaker godt. Kjempegodt på tapasbordet eller når du ønsker noe salt og sprøtt. Har du først laget disse en gang vil du garantert lage dem igjen. 

2 dl solsikkeolje

Kokebananer
salt

Bruk en olje som tåler høy temperatur. For eksempel solsikkeolje eller rapsolje.
Bruk en stekepanne og ha i oljen. Varm oljen og test med en bananbit. Når det freser rundt bananen er oljen varm nok. 
Skrell kokebananene med en kniv. Bruk ostehøvel for å skjære tynne skiver og stek disse i oljen.  La de bli brune og fine på begge sider og ta dem opp med en fiskespade. Legg de på kjøkkenpapir så de får renne godt av seg.  Salt etter behov. 



Fruktsalat med papaya og mynte

Fruktsalat med papaya og mynte
En herlig frisk og god salat. Server gjerne som en liten lunch eller et mellommåltid, eller en god dessert. Godt smaker den uansett. 

½ ananas
1  papaya
½ melon
2 dl blå druer
1 dl grønne druer
½ dl kokosnøtt
Myntesaus: 
1  papaya
5 ss sukker
3 ss limesaft
2 ss frisk mynte

Skrell fruktene og del ananas, papaya og melon i små terninger. Del druene i to og ta ut steinene. Ha all frukten i en bolle med tett lokk eller plast over. Riv den ferske kokosen på et rivjern eller bruk en osthøvel. Ha kokosflakene i en tørr stekepanne og rist dem over varmen til er gylne. 
Myntesausen lager du ved først og rense og grovhakke papayaen. Ha alt i en kjøkkenmaskin og kjør til en glatt saus. Ha sausen i en bolle med tett lokk, eller dekk til med plast. Sausen skal stå minst 1 time i kjøleskap, eller gjerne natten over. 
Ved servering fordeler du frukten i høye glass eller porsjonsskåler. Hell sausen over og dryss over kokosflak. Pynt med en kvast frisk mynte. Ha gjerne is ved siden av. 
 


0 comentarios :

Publicar un comentario