lunes, 10 de junio de 2013

Banan og kebanan

Visste du at banan er den mest solgt frukten verden over, og at kokebananen er den mest vanlige? Visste du at kokebananen har lite til felles med den søte fruktbananen vi kjenner til?



Hva er en banan?
Banan er en av våre eldste kulturplanter. Vi kjenner den fra Sør-Øst Asia 2000 år tilbake. Som med så mye annet var det også her de portugisiske sjøfarerne som brakte med seg bananen til Kanariøyene. Derfra var det de spanske sjøfarerne som brakte den videre til Mellom- Amerika. I dag dyrkes banan langs ekvator i det tropiske beltet både i Amerika, Asia og i Afrika.
Det finnes to hovedtyper banan, nemlig den vi kjenner best som en fruktbanan, og det finnes kokebanan. Innen disse to hovedtypene finnes det utrolig mange typer banan, totalt mer enn 500 sorter.
De spiselige bananene er i seg selv sterile og uten frø. Frø fra en banan er så harde at de kan skade tennene. En klase med bananer kan bestå av opptil 300 bananer. En banan kan variere i størrelse fra 6 centimeter opptil 60 centimeter. De største kan veie helt opptil 1 kilo. Afrika og Sør-Amerika er storspisere av banan. De spiser fra 80 – 450 kilo i året. Mest spiser de i deler av øst-Afrika. Hele verden har et gjennomsnittsforbruk på 16 kilo pr./pers.
Bananer høstes umodne og skipes så videre i spesialskip. Bananene lastes så i egne bananmodnerier før de sendes ut på markedet.
Banan er en spennende frukt. Den går gjennom tre faser den den endrer både smak og næringsinnhold. Gjennom modningsprosessen øker innholdet av vann og sukker i bananen.
Vannet trekker seg i fruktkjøttet fra skallet. Skallet blir derfor tynnere, og fruktkjøttet eser ut. Vanninnholdet øker rundt stivelsen slik at enzymer bryter den ned til sukker (glukose, fruktose og aller mest sukrose).
Den grønne bananen inneholder 24 % stivelse og bare 6 % sukker endres det i den modne bananen til 3 % stivelse og 21 % sukker.  Bananens glykemiske indeks, GI, stiger altså i takt med modningsgraden.

Hva er koke-banan?
Kokebanan ser ut som en vanlig banan bare mye grønnere av farge. Både skallet og fruktkjøttet er fastere enn vanlig banan. Kokebanan kan stekes og brukes på omtrent samme måte som poteter. Kokebananen er den mest spiste banantypen i verden. I mange land er kokebananen blant den viktigste næringskilden for folket og også nesten å regne som basisføde i mange land. Den er helt ulik vanlig banan. Det er vel bare navnet de har til felles. Skallet er hardere og må skjæres med kniv. Kokebananen har langt mer stivelse og er ikke så søte. Den gir mer energi enn vanlig banan og er i tillegg rik på A- vitamin og mineraler. De er mer som grønnsaker og brukes også som en grønnsak. Den kan ikke spises rå, men må kokes, stekes, bakes eller friteres før bruk.
Kokebananen egner seg godt som sammen med kjøtt og kylling. Den passer godt i mange orientalske retter. Den kan også friteres og brukes til dessert. Smaken på kokepoteten minner litt om smaken på søtpoteten.
Du kan kjenne den igjen i butikken ved at den ofte er mer flekkete enn vanlig banan. Den ser ikke fullt så innbydende ut, men det er slik den er. Det er først når flekkene er myke at den er dårlig.

Hva kan vi bruke den vanlige bananen til?
Banan spises ofte som den er. Ofte spises den som et mellommåltid eller som en dessert. Den kan brukes som pålegg, i fruktsalat, i kaker, som babymat og også i mange gode middagsretter, eller som tilbehør til middag. Banan smaker også godt i kombinasjon med is og sjokolade.
Banan inneholder mer karbohydrater mye annen frukt. Bananen egner seg derfor godt til å gi et energitilskudd. Den er ideell å spise før og etter fysisk aktivitet. Kroppen tar da raskt til seg næringen fra bananen. Banan inneholder mye fiber som virker stabiliserende på fordøyelsen. De inneholder også vitamin B6 samt kalsium.
Dersom du trenger raskt energi bør du spise den modne gulbrune bananen. Om du vil ha langsom energi kan du holde deg til den mindre modne gulbrune bananen.

0 comentarios :

Publicar un comentario