jueves, 13 de junio de 2013

Ikke bare Valencia, men Ruzafa






En bydel i det sentrale Valencia heter  Ruzafa som på Arabisk betyr frukthage,  رصافة  -  antagelig fordi det her var mange appelsinlunder. Helt til 1883 hadde de eget Ayuntamiento med både rådhus og ordfører og dette preger Ruzafa  den dag i dag; - litt selvrådig men fargerik og severdig.  En multi-kulti by med internasjonal befolkning.  Grenser til nord mot Valencias store tyrefekting–arena og mot vest: Sentralstasjonen, jernbanestasjon i jugendstil. En bydel som på få år har endret seg fra å være litt shabby og nedkjørt  til å bli chique og hyggelig. Her finner du spisesteder fra mange land som Thailand,  Venezuela, Cuba   og Marokko.  Vil du ha en drink finns det vannhull med både tradisjonelle spanske viner og cocktails eller en kraftig  Mojito.
Når du spaserer i gatene ser du leiegårder bygget i tiden fra 1880 – 1910.  Vakre, dekorerte fasader og morsomme farger.  Ruzafa er idag en velholdt bydel, et sted som folk gjerne flytter til. Et såkalt “in-sted”, som før var El Carmen, Valencias eldste bydel.

En levende spasértur.
Interessante klesbutikker med både nye og brukte kledebånd, matbutikker med eksotisk utvalg. Kort sagt en hyggelig plass å tilbringe dagen på.  Markedet, som er åpent man. -  lørd. fra 7.00 til 14.00, er sentrum for Ruzafa og i gatene rundt markedet ligger de beste stedene. Skal du f.eks ha gaver så gå til GNOMO i c/ Denia 12. En meget original butikk med utvalg fra hele verden. Smykker dameklær, dekorasjon, kunst og m.m.m.

Maiz Bistro ligger midt i Ruzafa, i Calle
Sueca   46. Åpen for lunsj fra 13.30 – 16.00 og om kvelden fra 8.30 – 01-30. Her er det  vanskelig å finne ord: Det mest interessante og hyggelige spisested vi har funnet på flere år! Et ekte, Søramerikansk kjøkken med hovedvekten lagt på Venezuela. Smakfulle retter og mange fargerike drinker av ymse tropiske fruktsafter.  Kjøkkenet ligger bak en diger glassvegg så du kan følge med i kokkens kreative utfoldelser.  
Jeg fikk meg en 4 cm høy grillet svinekotelett, (se foto),  med kokkens BarBQ saus på. Her fulgte salat, grønnsaker og bakt potet.  Madamen valgte seg en ovnstekt tunfisk med toastet vildris. (se foto) Dette er ett av de originale spisestedene som har dukket opp i Russafa i løpet av de siste årene. Maiz Bistro gjør besøket til en smakstor fest med overraskende og gode måltider.

UBIK Musikk og Bokkafé. C/Literato Azorín 13. Et stort lyst, rotete lokale som kunne ligget på  Grünerlökka.
Hver søndag kl. 13.00  er det under-holdning av forskjellige grupper. God mat, hyggelig selskap og engelske bøker  og blader som du leser vederlagsfritt i kaféen.

Et originalt sted med både kultur og god mat og drikke.
La Tasca Ruzafa, calle Cádiz 48. Et ekte spansk vannhull, men også kjent for sine tapas og sin hjemmelagde mat. Eieren Albino Bonet passer på at gjestene trives og to sønner jobber bak baren.  Til tider kan det bli ganske fullt, men hvis du går igjennom frontrommet finner du et rom bakenfor hvor det nesten alltid er plass. Rimelige priser og god kvalitet. Pinchos,(grillspyd) kan anbefales.
Restaurante Zakaria, calle Puerto Rico 26 er en ekte marrokansk restaurant. Rimelig og bra med eieren selv ved roret. Hun heter Amina og kokkelerer selv i kjøkkenet. Spiser du gjerne det  nordafrikanske  så er dette et godt sted.
Galleriet Color Elefante i c/ Sevilla 26. Et kultursenter med levende musikk. Kunst fra kjente moderne artister. Her ligger også studio til maleren Carles A. Casanova som arbeider her. 
Gå på www.colorelefante.com

Natti Natti!:
Om kvelden i Ruzafa våkner musikkkaféene. Her har du noen gode tips: Tula Café i Calle Cadiz 22; - her sender også Tula Musikkradio. Café Tocado  i Calle Cádiz 44. Levende muikk. Café Pessoa i Calle Literato Azorín 2. Fadomusikk fra Portugal.  En av Spanias Beste ligger i Calle Sueca 27. Jazzkafeen Mercedes som bassisten Mario Rossy har drevet i over ti år. Her opptrer  av de beste jazzspellerne i verden.Konsertene starter som regel kl. 22.00  og 01.00 Programmet finner du på internett;
Severdigheter: Ruzafa Mercado Municipal. Dette store multifargede markedet  ligger midt i Ruzafa rett ovenfor barokkkirken  San Valero fra det 14. århundre. Markedet ble bygget i 50 årene, men er bygget på og modernisert flere ganger.  Et anderledes marked med boder fra mange land. Det at Ruzafa i dag er så multi-kulti,  slår ut her med et større utvalg av krydder, grønnsaker og kunsthåndverk enn det du vanligvis finner på markeder. Det er derfor vel verdt et besøk.

  • Når  du er i området så ta en tur og se på den  vakre Sentralstasjonen i Bauhaus-stil. Denne bygningen med sin vakre fasade er vel verdt noen fine bilder.  Likeledes den svære tyrefekter-arenaen som ligger like ved.
  • Ha en hyggelig tur til Ruzafa. Parkering er ikke lett så det enkleste er å ta toget fra Gandia; - kjøre dit, parkere og ta toget som går rett til Sentralstasjonen. Toget går hver halvtime og tar ca. en time. Når du først er i Gandia bør du ta en tur på Ducal palasset, men det er en annen historie. 

Ruzafas hjerte er den vakre, grønne parken Parque Central. Denne parken er blitt spart og har ligget der siden Middelalderen. Her treffer folk hverandre og hvem skulle vi treffe her? Jo der sitter den 80 årige Rosa og hennes hjertevennine Maria. Begge er født i Ruzafa og begge forteller de gjerne om gamle dager.

Noe helt spesielt til slutt:

På hjørnet av Calle Sueca i nummer 3 ligger El Horno de los Borrachos. Direkte oversatt: De Berusedes Stekeovn! Åpen 24 timer i døgnet, 365 dager i året! Her kan du når som helst få deg en matbit eller en drink. Deres mest kjente er en 30 cm lang bocadillo med syv forskjellige pålegg. Den heter el Largo.

El Horno er på mange måter som en redningsflåte, det siste stedet etter nattens eskapader hvor du kan få mat.

Og trenger du en seng, så er  heller ikke denne langt unna, for i Calle Sueca 14 ligger Hotel “Petit Palace Germanías”, perlen i Ruzafa kvarteret.

0 comentarios :

Publicar un comentario