viernes, 14 de junio de 2013

Kalabass – butternut gresskar

Vi ser mange av disse underlige gresskarene i butikkene i Spania så godt som hele året. Calabaza kalles de på butikkhyllene. De brukes til alt fra å lage mat til å lage spisekar, drikkekar og boller, og ikke minst til rytmeinstrumenter. De er både svært gode og rimelige og kan virkelig anbefales i matlaging. Har du tid og fantasi kan du tørke disse fruktene og lage mye spennende av dem.

Kjært barn med mange navn
Butternut squash eller butternut pumpkin er en type vintersquash, Cucurbita moshata. Det er en frukt som kan brukes til mye godt. Den minner i smak litt på søtpotet med en deilig søt smak.
På engelsk heter denne frukten butternut, og på norsk kalles den mye forskjellig som flaskegresskar, moskusgresskar, muskatgresskar eller bare vanlig gresskar.
Den er veldig næringsrik og er full av vitamin A, C kalium, mangan og fiber. Den inneholder kun 40 kalorier pr. 100 gram ovnsbakt vare.
Ved å spise butternut squash får du i deg både betakaroten som er bra for blant annet for øyne og hud, og potassium som er bra for hjertet.


Hvordan kan vi bruke butternut – calabass
Denne spennende frukten kan stekes, grilles eller brukes i supper og pureer, og kuttes og brukes i gryteretter. Den er også utmerket i brød og bakverk.
Butternut/calabass er utmerket å stekes hele, noe som er vanlig blant annet i Sør Afrika. Den kan da krydres med kanel eller muskat eller fylles med andre grønnsaker og eventuelt ost.
Kalabassen brukes lettest om du bruker en ostehøvel eller potetskreller til å skrelle av skallet før du deler frukten passende biter. Da kan kutte den i skiver, eller biter. Du kan bruke den i biter i en gryterett eller mose for å bruke i pure eller i en suppe. My god smak og mye næring. Du kan også bake den ved å dele den i to, ta ut frøene og bak i ovnen en times tid. Dryss godt over med parmesan før servering. Herlig!

Fakta om kalabass
Kalabass hører til de såkalte flaskegresskar Lagenaria, som har vært dyrket i Europa i mange århundreder, i motsetning til andre typer gresskar som kommer fra Amerika. På samme måte som andre gresskar har også kalabasen han- og hunnblomster på samme plante. De er lett gjenkjennbare ved at hannblomsten er mye lengre enn hunnblomsten.
Kalabassen er en ettårig plante og en av våre hurtigst voksende hageplanter. Det er en fascinerende plante med sin frodige vekst og fruktene er svært anvendelige. Kalabassblomstene springer ut om kvelden og visner neste formiddag. Kalabassen såes tidlig om våren og kan vokse i friluft både i Spania og i Norge. Den tåler ikke nattefrost og må eventuelt bæres ut og inn inntil faren er over. Den trives best på en lun plass i hagen med et espalier til å klatre på. Man kan hjelpe til med en pensel for å sikre bestøvningen av pollen fra han- til hunnblomstene. I de sørligste landene blir skallet riktig tykt slik at egner seg godt til ulike redskaper. Jo lengre nord de dyrkes jo tynnere blir skallet til fruktene. De kan likevel tørkes og dekoreres med flotte farger til pynt.
Det er svært mange typer av kalabassen og like mange fasonger. I tropene brukes den til drikkekar, flasker, skåler, esker, piper, musikkinstrumenter, skjeer og mye mer. De er ofte lekkert dekorert i mange farger.

0 comentarios :

Publicar un comentario