viernes, 28 de junio de 2013

En sommerdag i barnehagen

Det er ingen spøk å starte barnehage i Spania. Hadde Wenche og Torill visst hva de skulle igjennom av papirmøller, så hadde de aldri startet med Costa Blanca Barnehage! Men nå er dette glemt...
I den store hyggelige villaen, med god plass rundt til å utforske og leke, ligger Costa Blanca Barnehage.  Og i dag er det full fart med sommerfest i herlig sol. Vi får en prat med Wenche Hartweg Kaspersen en av lederne, og setter oss i skyggen.  Sammen med Torill Rypdal har de nå drevet på i over ett år. Det hele har bare rullet på seg. De er nå dobbelt så mange unger som da de startet og til høsten har de en lang liste med søknader. Barnehagen åpner igjen 19. august. 
Det som slår deg her er roen og freden. Når unger har nok plass, når de trives og ikke er sultne og tørste, ja, da skriker de mindre.  Det undervises også i spansk for barnehagen har som mål å være to-språklig. Et internasjonalt preg har jo Costa Blanca Barnehage for her finner du både engelske, russiske og franske unger.  Men så strømmer foreldrene på og sommerfesten tar til! Aktuelt Spania ønsker Wenche og Torill lykke til videre.  Det er tydelig at vi her har to ildsjeler! To som forstår hvor viktig det er for unger å ha et  sosialt miljø og språk for å utvikle seg. I dagens spill - og computerverden blir det viktigere og viktigere å fokusere på nettopp disse områdene: Sosial utvikling og evnen til å kommunisere, muntlig som skriftlig.  Som det står i den berømmelige barnehageloven: Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunkt i barnets interesser, kunnskaper og ferdigheter. Det gjør Wenche og Torill! To flotte damer med god faglig bakgrunn!

Det er ingen spøk å starte barnehage i Spania. Eksempelvis må det være 250 cm under taket, små barnetoaletter og vasker, dørene skal være mer enn 90 cm brede, rommene skal være store og luftige!
Trenger du trapp skal denne tilpasses barna med steg på kun 12 cm høyde (normalt er 17-18 cm) og om trappa innehar flere enn 12 steg må det bygges en avsats for å dele opp trappa. Uteområdet må være større enn 1,5 mål.  I nødutgangen  skal dørene gå utover og være mer enn 90 cm brede og alle rom skal ha nødlys som viser veien ut. Dette er bare noen eksempler som viser at spanske myndigheter ikke tar lett på dette med barnehager. Og du kan være temmelig sikker på at utlendinger har å følge reglene til punkt og prikke. Det var det som skjedde med Costa Blanca Barnehage og som Wenche sa,  da vi pratet med henne: Hadde vi visst hva vi skulle igjennom av papirmøller, så hadde vi aldri startet med Costa Blanca Barnehage! Men nå er dette glemt, smiler hun.

0 comentarios :

Publicar un comentario