lunes, 17 de junio de 2013

Farlig laks?

Diskusjonen går nå høyt om hvorvidt oppdrettslaks er farlig å spise eller ikke. De fleste synes enige om at giftmengden i norsk oppdrettslaks er for høyt. Enda mer betenkelig er det dog at norske myndigheter jobber aktivt for å heve grenseverdiene for enkelte av de aktuelle giftstoffene, og det av profitthensyn!

For eksempel er giftstoffet endosulfan  forbudt i hele Europa, men en ny forskrift som er på høring, vil øke grenseverdien for plantegiften i fôr til oppdrettslaks kraftig. Saken er vedtatt i EU og skal nå implementeres i Norge, skriver Aftenposten. I høringsbrevet fra Mattilsynet går det fram at det er økonomiske årsaker som er grunnen til Norges iver etter å heve grenseverdien. «Grenseverdien for innhold av endosulfan i fôr til laksefisk er av stor økonomisk betydning for oppdrettsnæringen både på kort og lengre sikt», heter det i brevet. Forsker Jerome Ruzzin ved biologisk institutt ved Universitetet i Bergen synes det er betenkelig å øke grenseverdien. Han er en av forskerne som advarer mot å spise mye oppdrettslaks.  Nivået av miljøgifter i oppdrettslaks er så høyt i forhold til hva det er i andre matvarer, at vi må reagere. Vi har teknologi som kan rense og fjerne giftstoffer, vi må ta den i bruk, sier Ruzzin til Aftenposten.
- Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge til å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus til VG.Hun peker på at den typen miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks, har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ.  En større europeisk undersøkelse som omfattet rundt 8.000 nyfødte, viser at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt, noe som kan slå uheldig ut på barnets helse.
En annen forsker vinkler det annerledes:  -En annen studie i England har studert barn av mødre som spiste mye sjømat, kom best ut når de gjaldt verbal kompetanse. Fettet i fisken er nødvendig for å lage strukturene i hjernen, og det må komme fra mor. Også Verdens helseorganisasjon og Verdens jordbruksorganisasjon har sett på mødre som spiser fet fisk. De fant at barna oppnådde flere IQ-poeng til tross for at det finnes fremmedsstoffer i fisken. Man må ikke frata barna næringsstoffene som er så viktige; marint omega 3, jod, vitamin D, selen og proteiner. Det som er viktig å få fram, er at det er trygt for befolkningen å spise sjømat. Det er farligere å la være. På den andre siden er det grenseverdier for fremmedstoffer i for eksempel oppdrettslaks, men det overvåker vi hele tiden. Vi tar inn et pålagt antall laks hvert år og analyserer for fremmedstoff. Det er klart dette er en viktig debatt, men det er helt feil å si at gravide bør unngå oppdrettslaks, sier forskningsdirektør Ingvild Eide Graff.

0 comentarios :

Publicar un comentario