lunes, 3 de junio de 2013

Museo Maserof

På baksiden av fjellkjeden Sierra Bernia, finner man en lang rekke restauranter. Befolkningen i Pinos har for lengst forstått at de bor i et særdeles vakkert område og i årtier servert de veifarende og fjellvandrende solide måltider med spansk særpreg og husmannskost. Men det er et sted, på vei ned igjen mot Jalon som utmerker seg, stedet heter Museo Maserof.

Ingen plasser finner man maken til samling av rariteter! Innehaveren er Carol Pateman, datter av Peter Pateman som på begynnelsen av syttitallet ankom den vakre vindalen  Maserof. Han og hans spanske hustru Maria var antikvitetshandlere som hver weekend gjorde sin underlige eiendom om til et paella-paradis for fjellfarere. I sammen var de baronen og baronessen av Maserof! Blant annet har den kjente forfatteren Frederick Forsyth skrevet novellen Dogs of war,(som senere ble filmatisert av John Irwing) nettopp på denne unike plassen midt i dn spanske fjellverdenen.

En nostalgisk oppkjøper
For få pr siden døde ekteparet Patemann og Carol gjorde stedet om fra vinklubb til restaurant.
- Min far var mye bedre til å kjøpe enn han var til å selge, Carol gapskratter og viser oss rundt. - Her er gamledassen fra palasset til Borgia familien, hun peker på et overdådig porselenstoalett fra det 15.århundre. - Men ikke prøv deg på å bruke det, og så ler hun igjen. Carol er i seg selv en personlighet du bare må like. Hun smiler fra øre til øre og er kjapp i replikken på både engelsk og spansk. Omvisningen går via et romantisk bed&breakfast rom etablert i et bindingsverkshus som på det nærmeste er tilfeldig plassert ovenpå et allsidig verksted. Videre via religiøse malerier som er ødelagt av kommunistiske republikaneres bajonetter til storslagne vognhjul, tepper, fatlager til vin, stamp til fot-tråkking av vin, kniver, glass, gamle dører, håndarbeider, bilder... Hva er dette egentlig? Skraphandler? Museum? Restaurant? Uansett en høykonsentrasjon av sjarm og de to lurvete bikkjene som trasker rundt øker bare opplevelsen av «take it or leave it», Carol er ei dame som er seg sjøl!

Til bords foran peisen
- Maten er fra fjellene her, smiler hun og setter frem den ene retten etter den andre. Her er det klasse på måltidet og det blir bare bedre og bedre. - Vinen er fra de 2000 literne med vin vi lager hvert år, smiler hun og henviser til stampen hvor man fot-tråkker druene hver eneste september. Vinen er utsøkt tross sine 15,5-16% alkoholinnhold. Sol og varme har besørget mengder av sukker i druene som nå er omdannet til alkohol.

- Her er dagens hovedrett, hun ser lur ut der tallerken etter tallerken med det mest utsøkte kjøtt bæres inn. - Ferskere blir det ikke, sier hun, gubben skjøt dette villsvinet bakom åsen der for syv dager siden! Opplevelsen av ferskt, utsøkt villsvinkjøtt i de absolutt rette omgivelsene får meg nesten ut av fatning. Inntrykkene for øyne, nese og munn har overgått hverandre og med Carols morsomme latter på øret blir opplevelsen noe helt for seg selv. En ting er i alle fall sikkert, det romantiske værelset i bindingsverkshuset skal utprøves når det bare blir litt varmere i været.

Stedet kan besøkes, men maten må som regel avtales på forhånd. Ta kontakt med Carol på telefon 687 722 451 www.maserof.com, email maserofwineclub@hotmail.com

Aktuelt Spania, la mejor revista para el mundo escandinavo.

Spania - Spania - Spania - Spania - Spania


0 comentarios :

Publicar un comentario