viernes, 28 de junio de 2013

Besøk vinbyen Requena...

Er du litt lei av følelsen av å leve i en turistboble som jo Costa Blanca er, anbefaler vi deg å ta turen til Requena. Her kommer du riktig ut på det spanske bondelandet. Du som klager på at du ikke får praktisert spansken din, har alle sjanser til å bable i vei her.  Byen var fra maurernes tid en festningsby oppe i fjellregionen Las Cabrillas. Ja, fra Valencia går det jevnt oppover til du når byen 700 meter over havet.  Den er dominert av den gamle borgen som maurerne bygde, og man kan fortsatt finne spor av de opprinnelige bymurene.
Det er tre gamle kirker, San Nicolas, den eldste, stammer fra det 13. århundre, men ble delvis restaurert i 1727.  Den gamle bydelen har blitt fredet som et område av kulturell interesse. 
Den ligger som normalt er, på en høyde i byen, og  den gamle bydelen i Requena følger samme stil som de andre Hispano-muslimske byene. Et besøk rundt La Villa går gjennom utrolig trange gater, sjarmerende torg og typiske hus dekorert med fliser og forseggjorte gjørtler.  Den største kirken i Requena, Santa María og kirken El Salvador, begge  fra det 14. århundre, har begge  imponerende gotiske fasader. Her finnes i tillegg gode eksempler på middelaldersk arkitektur som  El Cid palasset og nevnte San Nicolás-kirken. Palacio del Cid  ble bygget i det femtende århundre på tuftene av den tidligere residensen til Cid i Requena. Cid, erobreren, som vår eminente historieskribent Solfried Gjelsten tildligere har skrevet om, kom til Requena i år 1089,  og det er angitt som en av de store hendelsene i historien.  El Cid palasset brukes i dag som vinmuseum. Åpningstid 11-14 fra tirsdag til søndag, og inngangsbilletten koster 4 euro. I dette museet beskrives Requenas vin singularitet (uendelighet), plass og historie og viser noen kjennetegn ved prosessen med utvikling og produksjon av vin. Krydret med bilder og opplysninger som gjør det mer attraktivt og enklere for den besøkende å sette seg inn i, og dermed videreformidle kulturen og historien om Requenas viner.

I dag er det imidlertid vinen de fleste turister kommer for å se og smake på.  Oppdag den spennende verdenen av vinproduksjon. Du føler kulturen og tradisjonene.  Her finner du bodegaer og vingårder på rekke og rad. Området har sin egen drue, Bopal, som er en viktig ingrediens i mange lokale viner.  At man “kan” vin her er ikke merkelig, siden man har  produsert eksepsjonelle viner i over 2500 år.  Å kjøpe direkte fra bodegaene er ikke spesielt billig om du vil ha godbitene, men til gjengjeld  vil du trolig oppdage noen svært imponerende viner. Dette er med andre ord et område vinkjennere med sans for klasse skal besøke. Vil du ikke reise på egenhånd, er det enkelt å finne skreddersydde opplegg til området i resiebyråene.  Der tilbys et mangfold av vingårder, restauranter, overnattingsalternativer, museer, kunst-og håndverksbutikker etc. Et bredt spekter av turistattraksjoner som inkluderer den historiske vinproduserende tradisjonen som stammer helt tilbake til det 7. århundre f.Kr.
Byen har basert nesten hele sin økonomiske aktivitet i dyrking av druer og utvikling av vinproduksjon.  Med sine over 18.000 hektar er dette en av kommunene i Spania med det største området av vingårder  og produksjon av vin. Sammen med sine nabobyer Camporrobles, Caudete, Fuenterrobles, Siete Aguas, Sinarcas Utiel, Venta del Moro,  utgjør området Cabriel Villargordo Utiel-Requena  totalt over 40.000 hektar med vinåkre, der mer enn 94% er røde og resten hvite varianter. Omtrent 44% av av produksjonen blir  konsumert i Spania, mens resten går til eksport, der Tyskland er den største importøren, etterfulgt av Nederland og Storbritannia. Den årlige økonomiske verdien av denne produksjonen blir anslått til  104 millioner euro.
Har du lyst til å oppleve Spanias mest omfattende fiesta? Den går over 10 dager og heter “Fiesta de Vendimia”  (21 august til 1 september). Dette er Requenas store festival, der lokalbefolkningen feirer slutten av drueinnhøstingen. Den mest bisarre øyeblikk kalles “Noche de Zurra”, der folk marsjerer gjennom byen og ber Gud om mye høstregn. Svaret får de ved å bli dynket i vann av mennesker som står på balkongene ovenfor. Vil du overnatte, kan det være en ide å bestille hotell allerede nå. Det er sikkert mange bra hotell, men vi har falt pladask for et gammelt rustikk hotell, utstyrt med alle fasiliteter ved navn “Hotel Restaurante Doña Anita”.


Utmerket mat, serviceinnstilt og hyggelig personale i et hjemmehyggelig miljø, preger dette lille hotellet med normalpriser fra 50-75 euro pr natt pr rom. Gode senger, flatskjerm, internett og andre moderne fasilitet står i skarp kontrast til det rustikke utseende denne bygningen har ute som inne.

Selv under jorden dreier mye seg om vin. Under det meste av gamlebyen ligger et nettverk av grotter. Her er det omtrent samme temperatur sommer som vinter.

Disse grottene ble brukt til lagring av mat og vin, men også som beskyttelse for kvinner og barn når krigen raste som verst over hodene på dem. I dag kan du selv besøke enkelte av grottene som er renovert og gjort tilgjengelige for publikum. Er du i Requena kan du ikke la denne muligheten til å oppleve grottelivet gå fra deg. Guiden snakker spansk, men det er mulig med en engelskspråklig omviser dersom du bestiller på forhånd.

Et lite sidesprang:  Før du kommer til Requena fra Valencia på A3, finner du også avkjøringen til de svovelholdige kildene i Fuentepodrida.  Her kan du f.eks slappe av og nyte et hyggelig opphold på Fuente Podrida spa resort. Det ligger ca 30 kilometer fra byen, i naturskjønne omgivelser med stor økologisk interesse.

0 comentarios :

Publicar un comentario