domingo, 2 de junio de 2013

Spanske ferieparadis: Fuerteventura


Vi tar med jevne mellomrom for oss de spanske øyene. Denne gangen går turen til Fuerteventura, kanariøya som ligger nærmest den afrikanske vestkysten. Øya er den neststørste i areal etter Teneriffe med sine 1660 kvadratkilometer, og med en befolkning på mellom 75.000 og 80.000 er det god plass.  Direktefly går   fra Madrid og Barcelona til flyplassen ved hovedstaden Puerto del Rosario. Sjekk raskt tilgjengelighet med f.eks  e-dreams.es.

Litt historie: 
Fuerteventura er den eldste av Kanariøyene og oppstod under et vulkanutbrudd for 20 millioner år siden. Det meste av øya ble skapt for om lag 5 millioner år siden og har siden blitt erodert av vind og vær. På havbunnen vest for øya ligger det  en 22 km lang og 11 km bred steinblokk som ser ut til å ha glidd av øya. Den siste vulkanske aktiviteten på Fuerteventura gav seg for 4000 til 5000 år siden.  Man tror at de første bosetterne på øya kom fra Nord-Afrika.  På denne værharde øya, bodde de i grotter og delvis underjordiske bosteder. På 1000-talet f.Kr. kom fønikiske nybyggere til Fuerteventura og Lanzarote. I 850 f.Kr. ble øya nevnt av Homer i Odysseen.   Kanariøyene ble gjenoppdaget på 1200-tallet og Fuerteventura  ble erobret i tidsrommet  1405 av franskmannen Jean de Béthencourt, som len under Spania, og gav namnet sitt til den tidligere hovudstaden, Betancuria, på vestkysten. Puerto Rosario tok over som hovedstad  i 1835. Navnet  tror man kommer fra Bethencourt som sa «Que forte aventure!» («For eit flott eventyr!»). Navnet Fuerteventura betyr direkte oversatt: «Stor lykke».   I 1852 ble frihandelssonen strekt av Isabella II til Kanariøyane. Militærstyret på øyene startet i 1708 og oppløst i 1859, og Puerto de Cabras (i dag Puerto del Rosario) ble den nye hovudstaden. Kanariøyene fikk retten til selvstyre i 1912. I 1927 ble Fuerteventura og Lanzarote en del av provinsen Gran Canaria. I 1940-årene fikk øya flyplass, like vest for Puerto del Rosario. Turismen kom til øya på midten av 1960-talet da den nye flyplassen ved El Mattoral og de første turisthotellene ble bygget. Setet for øyrådet (cabildo insular) ligger i Puerto del Rosario. Det bor litt over 70 000 fastboende på Fuerteventura.

Furteventura har over 3000 soltimer i året og er en av de store turistdestinasjonane i Europa i vinterhalvåret. Det går blant annet charterturer direkte til øya fra Oslo. Det betyr at det er langt mer komplisert å komme til spanske Fuerteventura fra Alicante enn fra Oslo.  Corralejo  på nordspissen er øyas største og det mest komplette feriested med de fleste attraksjonene og en velutviklet infrastruktur. Fra vi besøkte byen for 15 år siden, har det skjedd mye, og byen har svulmet i takt med den spanske byggeboomen, selv om den også i dag må karakteriseres som en liten ferieby. Situasjonen i dag speiler forøvrig Spania med halvferdige og forlatte byggeprosjekter og priser som har stupt på boligmarkedet. Vi konstaterte at banker tilbød små leiligheter helt ned i 30.000 euro på tvangssalg. Dette gir muligheter for den som forelsker seg i øya. Passatvinden om sommeren og dønningene fra Atlanterhavet om vinteren gjør at øya er et surfeparadis året rundt. Seilere, dykkere og sportsfiskere elsker det krystallblå vannet  der man kan se hval, delfiner, sverdfisk og skillpadder.

 Fuerteventura blir ofte beskrevet som en forblåst øy. Den evige vinden gir perfekte forhold for vind- og kitesurfing. Rett nord for  Fuerteventura troner Lanzarote. Det går båtforbindelse mellom Corralejo og Lanzarote med Fred Olsen Lines.  Man kan også velge å dra til det populære utfluktsstedet Isla de Lobos, en 6 km liten øy, med lagunelignende strand kun en 15 minutters båttur fra Corralejo.  Og velger man å droppe disse utflukten kan man kose seg på havnen og langs stranden i feriebyen.  I tilknytning til den flotte sandstranden inne i bukten og med det imponerende strandområdet Las Grandes Playas, rett utenfor byen, har den tidligere, gamle fiskerlandsbyen  utviklet seg til å bli Fuerteventuras mest besøkte sted av solsøkende nordeuropeere. En kuriositet er to store hoteller som akkurat ble ferdig før strandloven ble innført. Det resulterte i byggestopp og to hotell som ble liggende isolert midt på stranden. Fra byens pulserende sentrum og gamle bydelskjerne med havnen, strekker det seg en en stadig mer populær strandpromenade langs bukten. Langs hovedgaten i Corralejo ligger det butikker, restauranter og uteserveringssteder side om side. Leier du deg bil, kan du farte rundt med Spanias billigste drivstoff. Prisen på bensin ligger mer enn 30 centimos billigere pr liter enn vi finner på fastlandet, og differansen skyldes frihandelssonen. Selv om Fuerteventura er kjent som et reisemål for ro og bekymringsløs avslapning, så er utelivet her i Corralejo det livligste på hele øya. Bebyggelsen består først og fremst av forholdsvis lave leilighetsanlegg i store frodiggrønne hotellhager med flotte feriefasiliteter.

Aktuelt Spania, la mejor revista para el mundo escandinavo.

Spania - Spania - Spania - Spania - Spania

0 comentarios :

Publicar un comentario