miércoles, 19 de junio de 2013

Brennmanet-sommer!

Når østavinden står på og bølgene slår mot land er det i år ikke noe bra å bade for da kommer det svære klaser med brennmaneter inn mot stranda.
Denne arten av brennmaneter,  Pelagia Noctiluca er selvlysende og om kvelden ser den vakker ut, men for all del, - hold deg unna! Ikke bare kan du bli brent i vannet, men hvis du setter deg på stranda og en manet ligger der så blir du også brent. Flere strender er invadert fra Denia til Malaga  og Miljødept. har båter ute langs kysten for å oppdage og uskadliggjøre manetsvermene. Grunnen til årets invasjon er varmere sjøvann og oppfisking av Pelagia Noctilucas naturlige fiender.

Hva kan vi gjøre når vi blir brent?
Pelagia Noctiluca brenner kraftig og er du allergisk så bør du dra til lege umiddelbart. Du hovner opp, og får smerter og kløe. Dette kan vare opp til to uker. Men ikke klø! Når du klør, kan det ende opp med åpent sår med puss.  Får du det i øynene kan dette føre til alvorlige problemer og du kan bli blind. Så dette er ikke brennmaneten fra Oslofjorden for mot den kan du smøre deg inn med en beskyttense krem. Nei, - dette er en helvetesmanet som du skal unngå, hvis mulig!!
Hvis du blir brent: Vask området lenge med saltvann, - 10 minutter minimum. Skrap så området med en kamm, et kredittkort eller liknende. Så skal området vaskes med edikk eller alkohol. Dette stopper Pelagia Noctiluca´s  celler fra å utløse giften.  Deretter bør man legge på godt med en sterk steroid krem og kanskje ta antihistamin piller. Igjen er det viktig å gjenta: Pelagia Noctiluca er en manet som ikke er å spøke med, men bør tas på alvor!
På internet kommer dermatologen  Lawrence Scerri med noen gode råd: Noen mener at urin hjelper hvis du blir brent? Nei! Urin kan gjøre det hele verre, men å vaske stedet godt med  alkohol, f.eks. vodka er viktig  Husk: ikke klø, ikke bruk ferskvann, ikke bruk varmtvann, ikke legg på ispakke! Alt dette  er med på å aktivisere brenningen og gjøre det verre!  Det beste er naturligvis å holde seg på land, men når kvikksølvet stiger er det herlig med in dukkert!!

0 comentarios :

Publicar un comentario