lunes, 16 de junio de 2014

Bippan Norberg - Fant sin nisje i Spania


Svenske Bippan Norberg  arrangerer vandringsturer i det spanske landskapet.  Turene har blitt så populære at tilreisende kommer igjen og igjen. Det nyeste på programmet er fuglevandringer. For nå er det Favorittresor som spør om hun har nye nytt å tilføre. Slik har det ikke alltid vært.

Reisbyrå etterspør
For 13 år siden startet Norberg sitt eget firma hvor hun tilbød vandringsreiser. Men hun måtte markedsføre seg!  Så hun satte seg ned og skrev brev til flere svenske reisebyråer. Og svarene uteble. Men langt om lenge tok Favorittresor kontakt. De var interessert! 
I starten konsentrerte Norberg seg om områdene rundt Altea. Hun sattte seg inn i byen og områdenes historie og guider den dag i dag turistene selv. I begynnelsen ble reisene bare arrangert om våren og høsten. Det viste seg å gå så bra at Favorittresor selv spurte om hun hadde nye mål å tilby. Og det hadde hun. Og nå er driften en helårsgesjeft. I dag går reisene til ulike destinasjoner både på Costa Blanca og i andre deler av Spania, blant annet til Alpujarras i Granada  og Cabo de Gata i Almeria. På programmet står blant annet mandel-og appelsinblomstringsturer,  olivenplukking og promenader og fjellturer. Hun arranger både dagsturer og lengre turer.  Det nyeste på programmet er fuglevandringer sammen med en spansk ornitolog.

-Turene har ulike vanskelighetsgrad- alt fra lette promenader til lange fjellturer. Alle kan delta her, sier hun.
Hun arrangerer også singelreiser. 
-Det betyr ikke at man ikke kan ha en ektemann eller partner, men at de kommer alene. Da er det lettere å bli kjent også. Aldersgruppen her er fra 40 til 80 år.

Fra Sverige til Spania
Hun har bodd i Spania siden 1987.  En avgjørelse om å slå seg ned i Spania var et resultat av en ferietur. Forut hadde mannen vært alvorlig kreftsyk. De ble så betatt av området at de tenkte at her ville de bo. Og de ville ikke vente til de ble pensjonister. Den lille familien på fire tok sitt flyttelass og dro. 
- Vi bodde den gang i Sverige og tenkte at barna jo skulle vokse opp der. Men sykdommen gjorde av vi bestemte oss for at vi skulle følge drømmen mens vi var unge. Får det var jo ikke gitt at vi ble pensjonister! Dessuten passet klimaet oss bedre.  Og jeg var lei av å pakke på og av barna så mye klær.
I dag er ekteparet skilt. Bippan Norberg stod for miljøfestivalen i Alfaz i mange år før hun startet sine vandringsreiser. Den allsdige kvinnen lager og selger også egenproduserte kremer og sjampoer uten tilsetninger.

Til fjells på Costa Blanca
Et yndet turmål er fjellområdene på Costa Blanca, blant dem Confrides. 
-Her er det ikke annet enn naturens lyder å høre, sier hun og slår hendene ut mot det fantastiske landskapet utenfor med utsikt til fjell og dalfører. Utenfor dufter det av ville urter. Utsikten til fjell og daler er imponerende og fjellene høye. Så er vi da så høyt oppe at det er snø her vinterstid.  

Innlosjering
De tilreisende tilbys hotell eller bolig i et vandringshjem i et Confrides. Maten på turene er vegetarisk.  Imidlertid poengteres det at gjestene også får ordinær mat om dette ønskes, for eksempel i form av ost og skinke på turene. Her er det også satt opp en mogolsk yurt for dem som ønsker å utføre yoga eller meditasjon.

Familebedrift
Bippan Norbergs to barn, Lomi og Tolmi  er også involvert i driften.
-Det er hyggelig å arbeide sammen med barna. Tanken er jo også at de skal overta den dagen jeg selv er pensjonist.  Sønnen min Lomi bor i området, mens min datter  Tolmi er bosatt i Budapest. I sommer skal jeg sammen med min datter arrangere vandringstur i Ungarn. Det gleder jeg meg til, avslutter hun. 

0 comentarios :

Publicar un comentario