lunes, 16 de junio de 2014

Juan Carlos overlater tronen


Uten varsel gikk statsminister Rajoy på lufta om morgenen de 2. Juni og forkynte nyheten: Juan Carlos har gått av til fordel for sin sønn den kommende kongen FelipeVI og dronning Letizia. Rett før sendingen overrakte kongen  statsminister Rajoy  sitt abdikasjonsbrev.  

I 39 år var han konge i Spania og han sa flere ganger at han ikke hadde noen tanker om å gå av.  Men  hva er så grunnen til at han plutselig abdiserer:  Kanskje er valgresultatene ved EU´s parlamentsvalg en medvirkende årsak. Begge de store partiene Arbeiderpartiet (PSOE) og de Konservative,(PP) gjorde det dårlig og partier fra venstresida tok over. Det snakkes allerede om en avstemning for og imot republikk. Mange er i dag dyktig lei både krise og monarki.   
En annen grunn til at kongen vil gå av er hans dårlige helse. Samt  underslagskandalene rundt hans datter Cristina og svigersønnen Iñaki, Eks-Hertugen av Palma. Juan Carlos, utpekt av diktator Franco, hadde den vanskelige oppgaven å styre Spania gjennom brenningene fra diktatur til demokrati. Mange stiller i dag spørsmålet om Spania er et folkestyre. Men iallfall, med sin unge donning Sofia greide han å bevare freden og bringe landet framover. Hans store øyeblikk var da Guardia Civil angrep parliamentet under ledelse av oberst Tejero som skjøt flere skudd i taket og fikk alle til å legge seg flat på gulvet. Kong Juan Carlos, som den øverste militære leder, gikk på TV og ba troppene å returnere til sine kaserner og han fikk arrestert alle kuppmakerne. Da var han folkets helt og nådde toppen i popularitet.
Men den seneste tiden har spanskekongen blitt mer og mer upopulær.  Han  dro til Botswana midt under den verste krisen, på hemmelig og luksuriøs elefantjakt og lysttur. Hemmelig bare til kongen på jakten falt og brakk hoften. Da kom alt for dagen. Denne monarken som så lenge hadde folkets tillit var ikke lenger respektert og trodd. Og nå har han tatt konsekvensen av sin adferd og abdisert. Kong Juan Carlos har ytret at han ser dette som et godt tidspunkt for å gå av. De to største partiene, som støtter kongen, er ennå ved makten mens alt kan skje dersom de venstreradikale kommer til makten.
Felipe vil ta over som konge  midt i juli og det er bestemt at det ikke blir noen stor kroningsfest med innbudte kongelige og andre statstopper fra fjern og nær, men kun en enkel sermoni. Juan Carlos vil fortsette og bo i Zarzuelapalasset. Så er det å håpe at det blir mindre bølger rundt det spanske kongehuset enn det som har vært tilfelle i det siste. 

0 comentarios :

Publicar un comentario