lunes, 16 de junio de 2014

Fjern ubehageligheter på nettet



For noen år siden fikk en toppleder i et multinasjonalt spansk selskap en sjenerøs pensjonspakke, så sjenerøs at den ble gjenstand for oppslag i media. Hver gang hans navn ble skrevet inn i  søkemotorer på internett, Google Spesielt,  var det denne historien som kom opp. Han betraktet dette som et brudd på sitt privatliv, så vel som en potensiell fare for sin familie, og bestemte seg for å leie tjenester av et firma med spesialitet i å fjerne data fra internett.

Den europeiske domstolen har bestemt at internett-søkemotorer er pålagt å fjerne lenker til informasjon om den enkelte eller enhet dersom det er i strid med personvernet, eller om informasjonen er skadelig for deres omdømme.    Google har allerede annonsert at de snart vil  gjøre et verktøy tilgjengelig i Europa for å fjerne uakseptable koblinger, selv om det  allerede eksisterer selskaper som tilbyr tjenesten. De sistnevnte gjør dette ved å kontakte kilden til publikasjonen, enten det er en avis, offentlig organ, blogg, chat eller diskusjonsforum. ”Det er ikke mulig å fjerne alt på en gang - det må gjøres strategisk, for ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet,” Forklarer Diego Sanchez, president i Eliminalia, selskapet som ble hyret av den nå anonyme spanske forretningsmannen.“ Over tid kan vi sørge for at noen data forsvinner. På et år kan vi slette selv Barcenas fra nettet,“ sier han med referanse til den tidligere kassereren i PP,  som er midt i  en stor skandale som involverer underslag og bedrageri.

Retten til å bli glemt etter døden 
For to år siden  publiserte Spanias nasjonale institutt for kommunikasjonsteknologi  en undersøkelse som reflekterer publikums økende bekymring omkring personvernet på Internett.  Fire av ti Internett-brukere så dette som et problem. Rundt 42,5 prosent av brukere av sosiale nettverk sa de opplevde  det vanskelig å administrere sine online-profiler,  mens 7,2 prosent sa de opplevde å ha vært ute av stand til å gjøre det ved mer enn én anledning.   84,4 prosent sa at enkeltpersoner  som mente de hadde rett til å fjerne  referanser på internett til seg selv hvis de ønsket det, mens bare 6,7 prosent mente  en slik rett til å fjerne data utgjorde sensur og at retten til informasjon var viktigere enn retten til beskyttelse av data.

Internett-brukere er også bekymret for hva som skjer med elektronisk informasjon etter noens død.  “Vi ser en økning i antall kunder som kommer til oss for å få data fjernet når en av de nærmeste dør “, sier Elisabet Baille ved Will Digital. “Det er ikke hyggelig  når man hver gang en skriver inn navnet på en avdød  på Google  kommer opp en trafikkbot, et lite flatterende bilde, ubehagelige kommentarer på et nettsted eller på  de sosiale nettverkene. Vi sørger for at disse lenkene forsvinner, og bidrar også til å stenge kontoer på sosiale nettverk som fortsatt er åpne,“ sier hun. Flertallet av familiene som kommer til henne har mistet sønner og døtre i de viktigste faser i livet, sier hun, og bemerker at det på verdensbasis er rundt 30 millioner Facebook-profiler som tilhører mennesker som har dødd.

“Vi får flere og flere tilfeller av dette. I fjor hadde vi 220 politikere som ønsket å fjerne informasjon som de mente skadet deres omdømme. 


Vi hadde også 500 andre fremstående kunder fra  bank- og næringsliv,“ sier hun.  “Det var blant annet en politiker som ikke ville at verden skulle få vite om hans forretningsinteresser, og ønsket et par plagsomme historier fjernet fra internett, mens andre bare ønsker å gi et bedre inntrykk generelt. “Kostnadene ved å fjerne et stykke data kan koste alt mellom € 100 og € 20 000, men i slike tilfelle som med  PPs tidligere kasserer “trenger vi minst  € 100 000,” sier Sanchez.

Elisabet Baille, partner i Will Digital  mener at EU- domstolens avgjørelse vil bidra til å løse saker som så langt har vist seg som umulig å lukke. “Når data noen ønsker å skjule kommer fra en mediabedrift eller offisiell kilde,  kontakter vi redaktør eller ansvarlig på organisasjonen, og får linken fjernet.  Enten helt eller rett og slett redusert navnet sitt til sine initialer. Men i tilfelle av blogger eller diskusjonsfora, er det noen ganger umulig å finne den ansvarlige. Da ber vi om hjelp fra søkemotoren,“ sier hun. Hennes selskap startet for to år siden og  blir kontaktet av rundt 20 personer i måneden, for det meste privatpersoner.“ Ikke alle hyrer oss,  men vi ser en økning i forespørsler om hvordan du fjerner data fra internett, nå som folk vet det er mulig. “Noen, ikke bare kjendiser, kan finne seg selv i forbindelse med negativ informasjon fra fortiden.  Veronica Alarcon, juridisk direktør ved Eprivacidad, et annet selskap i samme gate, sier hun har fjernet flere titalls søkemotorkoblinger med tilknytning til informasjon om personer. En mann ble arrestert for sin involvering med den påståtte russiske mafiaen, noe som førte til dusinvis av historier som er publisert i media om arrestasjonen, men ingen om at politiet senere fant ham uskyldig. En annen kunde var en prest som feilaktig ble anklaget for overgrep mot barn. Ingen bevis ble forelagt, men noen ønsket ham i garnet ved å skape en serie med historier som anklaget ham for pedofili.  “Det var for sent da han ble funnet uskyldig. Han mistet jobben og ble utstøtt av samfunnet,” sier Alarcon.  “Vi er ikke hackere. Hvis vi ikke kan få noe fjernet selv, overlater vi  simpelthen saken  til domstolene.  “Noen ganger  søker også  datafjerningsselskaper   hjelp fra Datatilsynet. 

Spanias Nasjonale Høyesterett har for tiden 220 ​​tilfeller med forespørsler til Google om å fjerne linker.  Alarcon sier selskapene  aldri vil fjerne en lenke fra Google uten at det er en grunn til det. I tilfeller der noen  bevisst har  lastet opp informasjon om noen som kan være skadelig, bør datafjerningsselskaper  være spesielt forsiktig .“ Det er folk som publiserer informasjon, kompromitterer fotografier, eller det er rett og slett  hevn fra en tidligere ektemann eller kone eller forretningspartner.  I slike tilfeller må vi unngå å trekke oppmerksomhet til saken, og må angripe ting annerledes. For eksempel hvis det er bilder eller fornærmende artikler som er publisert i blogger eller på sosiale nettverkssider, ber vi de ansvarlige om å fjerne dem, noe  de vanligvis  blir enige om å gjøre”, sier Samuel Parra, partner i Eprivacidad.

0 comentarios :

Publicar un comentario