lunes, 16 de junio de 2014

Vannmelon er sunt - året rundt


Visste du at en liten halvmåne med vannmelon om dagen er et effektivt og naturlig middel mot høyt blodtrykk? Vannmelon er den perfekte tørstedrikken da den inneholder mer enn 90 % vann. Server mye av den i varmen til barn og voksne, da får du i deg mye god væske som er helt nødvendig når det er varmt. Vannmelon gjør at du blir mindre sensitiv mot UV-stråler.

Hva er vannmelon? 
Vannmelon, Citrullus lanatus, er en urt i gresskarfamilien med flikete blader, og spiselige frukter på 3 – 20 kilo med glinsende, læraktig og grønt (eventuelt hvitflekkete/stripete) skall og fruktkjøtt som er lysegult, orange eller hvitt. Vannmelon har mange frø spredt rundt i fruktkjøttet. Det finnes også noen steinfrie sorter. Vannmelon er svært vannholdig og inneholder 92 % vann. 
Vannmelon kommer fra Sør- Afrika. Lenge før tidsregning ble vannmelon dyrket i Middelhavslandene og Orienten. 

Helsefordeler med vannmelon
Vannmelon er mer enn vann. Vi finner også verdifulle næringsstoffer som vitamin A, B6 og C i vannmelonen, i tillegg til kalium og lykopen, som er en super antioksidant. Antioksidanter bidrar blant annet til å holde huden sunn og fri for unødige rynker. Lykopen bidrar også til å forebygge mot hjerte- og karsykdommer samt kreft. Den øker også UV–sensitiviteten som en slags innvortes solkrem! Vannmelon inneholder lite fett, og en del fiber. 
Florida State University har gjennomført flere studier der testpersoner fikk blant annet aminosyre fra vannmelon. Funnene viser at denne typen mat gir en utvidelse av blodårene, som igjen kan forhindre at lett forhøyet blodtrykk utvikler seg til å bli forhøyet blodtrykk over lengre tid. Det vil igjen kunne gi stor risiko for hjerteinfarkt og slag. Forskerne vil derfor finne mer ut av effekten av vannmelon da de første funnene var entydige. 
Vannmelon inneholder citrullin. Dersom man spiser store menger vannmelon vil ingrediensen reagere på kroppens enzymer og omdannes til arginin, en aminosyre som får blodkarene til å slappe av, øke blodsirkulasjonen og bedrer immunforsvaret. Forskerne mener derfor at vannmelon kan hjelpe menn som har trøbbel med potensen. Det at arginin booster salpetersyre, som får blodkarene til å slappe av, er samme effekten som Viagra har. Forskerne mener det kan både behandles og muligens også forebygge problemet. Det potensfrembringende stoffet finnes i alle typer vannmelon, men skal være høyest i de med gult skall. Potensmeloner er på vei! Forskerne ved det amerikanske universitet er i gang med å utvikle nye typer meloner der næringsstoffet fra skallet kommer inn i fruktkjøttet, da skallet har det klart høyeste innholdet. Forholdet mellom citrullin og arginin kan også vise seg å være til hjelp for dem som lider av overvekt eller diabetes type2. 

Hva kan vi bruke vannmelon til? 
Vannmelon spises gjerne som den er, bare kuttet i biter eller båter. Server den med eller uten skall. Lag gjerne et stort fat med vannmelon, gjerne sammen med annen frukt, skinke, ost eller annen snack. 
Du kan også kjøre vannmelon i en blender, eventuelt med andre frukter, til en herlig og frisk juice. Bland gjerne inn ønsket krydder eller urter. 

TIPS!

  • Bruk blender eller sil, og mos vannmelon. Frys saften i isbitformer eller isformer. Godt i kaldt vann, eller som en kald is. 
  • Lag en frisk sommersuppe av vannmelon, kiwi og naturell yoghurt. 
  • Ha alt i blenderen, miks og server. 
  • Frisk sommerdrikk med vannmelon, noen dråper lime og isbiter. 
  • Ha alt i blenderen, miks og server! 
  • Bruk uthult vannmelon som «serveringsbolle» for salat eller velkomstdrink. 
  • Legg skiver av vannmelon på grillen til den er lett stekt på hver side. Godt tilbehør til grillmaten. 
  • Husk vannmelon oppbevares best i kjøleskap, innpakket om den er oppdelt for å hindre uttørking. 


0 comentarios :

Publicar un comentario