lunes, 16 de junio de 2014

Nye trafikkregler i Spania


Bifrost Abogados er et norsk-spansk advokatfirma med kontor i sentrum av Alfaz del Pi. Hos oss jobber en norsk advokat, en norsk advokatfullmektig, en spansk advokat og vår sekretær. Skribent i dette nummeret er Thomas Rønning. Bifrost tilbyr bistand til skandinaviske klienter innen de fleste rettsområder.

Bifrost Advokater vil heretter skrive en artikkel pr. måned (dvs. annenhver utgave av Aktuelt). I enkelte utgaver vil vi besvare lesernes spørsmål.  

Med virkning fra 9. mai trådte lov 6/2014 om endringer i veitrafikkloven i kraft. Etter mange år med kraftig reduksjon i trafikkdødelighet mm., opplevde Spania i fjor en svak økning i antall ulykker.

Bifrost Advokater skal i denne artikkelen gå gjennom noen av de nye bestemmelsene.
Dog er det kanskje en varslet lovendring, ennå ikke gjennomført, som er mest interessant for nordmenn som bor i Spania. Det skal nemlig strammes betydelig inn på bruken av utenlandskregistrerte biler i Spania. Dette vil resultere i at alle nordmenn som er registert som residente i Spania, vil bli tvunget til å omregistrere de norske bilene sine til spanske skilter. Det er ennå ikke avgjort når denne endringen trer i kraft, ei heller detaljene i bestemmelsene.

Når det gjelder andre endringer, som allerede er trådt i kraft, kan nevnes: 
Bøtene for kjøring i alkohol- eller narkotikapåvirkning øker kraftig, og man mister nå minst 6 punkter på førerkortet for dette forskriftsbruddet (det er 12 totalt på kortet). 

Det blir mye strengere kontroll av barnesikring i bil. Hvis dette ikke er forskriftsmessig kan politiet nå beslaglegge og blokkere bilen på stedet. Det gis forøvrig generelt utvidete fullmakter til politiet for å kunne frata hensynsløse kjørere bilen, som blir solgt i etterkant til inntekt for statskassen. 

Det blir forbudt å kjøre forbi syklister uten å holde minst 1,5 meters distanse til ham/dem. Det blir videre totalt forbudt å bruke programmer el. som advarer mot radarer eller lokaliserer disse. Begge deler kan gi tap av 3 punkter og store bøter. 

Et ganske omstridt punkt er at det er blitt obligatorisk for barn under 16 år å bruke hjelm når man sykler. Det er nå straffbart for foreldrene å la barn sykle uten hjelm.

Fartsgrensene på motorveien til økes til 130 km/t, men denne delen av loven er ennå ikke trådt i kraft. 

Avslutningsvis kan vi nevne at hvis det finnes nordmenn som tror at det fortsatt er fritt frem for fyllekjøring ol. usivilisert oppførsel i trafikken i Spania, så tar de grundig feil. Vi forsvarer jevnlig nordmenn som har gått over streken i så måte. Det er ikke lenge siden statsadvokaten i Benidorm krevde 2 års fengsel, 5 års tap av førerkort og ca. 15.000 euro i bot, for en norsk klient som hadde tatt bilen etter en fuktig bytur lørdag kveld. Hans største tabbe var at han forsøkte å «stikke av» da han ble stoppet, og kjørte ned en politimotorsykkel. Vi lyktes å få til en avtale med aktoratet og han slapp fengsel. Men eksemplet viser hva som kan skje selv for relativt «uskyldige» hendelser. Spansk politi bør man ikke spøke med. 

God sommer!  


0 comentarios :

Publicar un comentario