domingo, 1 de junio de 2014

Onkel Pol´ti på sikkerhetsbesøk





Det er ikke så mange år siden at det spanske  politiet: Guardia Civil hadde ”rykte som Bronsteikt Flesk”, for å sitere Alf Prøysen.  Det lå både angst og frykt  i navnet Guardia Civil, Francos private politi. Og hvor mange tusen spaniere som rett og slett forsvant etter å ha blitt arrestert av GC, ja derom tier historien. For noen år siden forsøkte høyesterettsdommer  Baltazar Garcon å finne ut fakta om disse som forsvant, men i stedet for å løse problemet, mistet han sin advokatbevilgning og ble putta inn.

Men det var ikke det vi skulle snakke om i dag, men om sikkerhet for De Eldre. To mann fra Guardia Civil med tolk stilte opp i den norske klubben og en god del folk hadde møtt opp. Den ene konstabelen, la oss kalle ham Paco,  var ansvarlig for sikkerheten langs hele Costa Blanca fra Vilajoyosa til Denia og den andre, la oss kalle ham Pedro,  jobbet i Altea.  Paco åpnet med å si at det nå er opprettet en spesiell avdeling for eldre i området, og dette har allerede forbedret situasjonen.  Han nevnte hvor viktig det er at de eldre har fortrolighet til Guardia Civil og  at de rapporterer mistenksomme ting som de ser. Tyveri, innbrudd, ulykker i hjemmet, som f.eks.  at du faller, skal meldes til politiet. Ring 062 og meld fra. Vær rolig og klar uten angst. Snakk tydelig.

I hjemmet
Du må aldri slippe inn fremmede, sa Paco. For å unngå innbrudd skal du ha en solid dørlås på ytterdøra, du skal ha kikkhull og kjetting som stopper døra etter noen cm.  Mister du nøkkelen, må du raskt få skiftet sylinderen i låsen med ny nøkkel. Ta bilder av verdigjenstandene dine og legg disse bildene på et sikkert sted. Ha aldri mye cash liggende i huset, men bruk kort som betaling eller gå  i banken og ta ut det du trenger.  Ser du mistenksomme  typer i området så rapporter dette til oss.  Husk at vi skal jobbe sammen og stole på hverandre, sa Paco.

På gata
Gå ikke alene på gata etter at det er blitt mørkt. Har du skulderveske så ikke heng denne på skulderen ut mot gata, men på den andre skulderen!  La oss si at du får et ille-befinnende på gata og besvimer. Da er det av største viktighet at du har et kort med navn, adresse, hvem som skal kontaktes, blodtype og SIP helsekort hvis du har det. Kortet skal ligge i din lommebok og være lett tilgjengelig slik at den som kommer deg til hjelp får disse opplysningene så fort som mulig!   

Skal du i minibanken så husk å skjerme med hånden når du taster inn pinkoden slik at koden ikke kan bli sett ovenfra. Et triks med pinkoden: Med permanent tusj skriver du en kode på kortet ditt. Fire tall.  Du har 32 tenner så hvorfor ikke  skrive: 3232. Din ekte kode er noe helt annet! Noen som stjeler kortet ditt blir blir ekstra glade fordi koden står på kortet! Så prøver de tre ganger med varianter av 3232. Da forsvinner kortet inn i maskinen. Pengespill på gata. Dette skal du IKKE komme bort i! Hverken potetspill, tre pappkopper eller veddemål. Det kan se fristende ut med en velkledd, pen, ung mann som finner den riktige poteten og kasserer inn en diger bunke penger. Men denne pene, unge er sønnen til han som flytter potetene! Det hele er satt iscene for deg, - for å få deg til å spille, OG TAPE, så hold deg laangt unna!  Blir du angrepet på gata så ikke slå. Gi fra deg lommeboka eller veska. Slår du får du bank.

Hvis du kjører bil på motorveien så ikke kjør om natta og ta pauser: ett kvarter etter hver time. Kjører noen opp på siden av deg og peker på hjulene og signaliserer at du må stoppe; - så IKKE stopp. Dette er klassikeren! Kjør rett til nærmeste bensinstasjon og be dem å sjekke bilen.

Hjemmehjelp og hjelp av frivillige
Du skal ikke engasjere noen uten referanser! For eksempel gjennom kommunen, Frivilligsentralen,  Røde Kors eller liknende. Pass deg for  de gode hjelperne og folk som kommer på døra.
Mitt råd til de eldre, sa Paco, er å være sikker og uredd når noe oppstår. Behold roen, sa han.

0 comentarios :

Publicar un comentario