domingo, 1 de junio de 2014

Matsiden

Avocado




Avocado er en god frukt de fleste av oss kanskje bruker i dag. Det var Spanjolene som på 1500 tallet innførte avocadoen til Europa. Lettvint, sunn og god mat. Bare smør den modne avocaoen på en brødskive, eller mos den til en god saus ved siden skalldyr eller annen mat. Her får du mye god næring for kaloriene, og det gjelder selvsagt også de minste. Husk den er super som baby- barnemat.

Hva er avocado?
Ordet avocado kommer fnahuati-ordet som betyr testikkel. Spanjolene endret det til avocado, som er et gammelt ord for advokat. I dag er det på spansk endret til aquacate. 
Avokadotreet er eviggrønt og vokser raskt i tørre og varme omgivelser. Bladene på treet blir opptil 40 cm lange. Treet har små gulgrønne blomster som etter omtrent 10 år gir frukt. De fleste avocadosorter gir frukt to ganger i året. 
Avocado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes i dag i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Frukten er pæreformet i fasong med grønt eller sort skall. Avocado høstes umoden for å tåle transport.
Helsefordeler med avocado
Avocado er en god kilde til vitamin A, C og E. Den inneholder også flere B-vitaminer samt kostfiber, magnesium og kalium, og lite sukker. 
Den inneholder lite vann og har et høyt fettinnhold, med enumettede fettsyrer som er svært gunstige for oss. 
Avocado er sunt for hjertet og kolesterolet. Det er mettende og gir deg sunt fett og næring for kaloriene. Avocado er en kraftig antioksidantsom beskytter kroppens celler mot ytre skader. Antioksidantene og vitaminene i avocado er god huden, holder bindevev i hud, brusk, bein og tenner sterkt. Avocado blandet med litt honning er en utmerket ansiktsmaske for å gi god fukt og næring til huden. 
Ved å spise 100 gram avocado får man i seg 7 gram kostfiber. Det metter uten å gi energi, og virker gunstig på mage- og tarmfunksjon og kan da hjelpe mot forstoppelse. Kaliumet i avocadoen virker blodtrykksenkende og er med å regulerer vannbalansen i kroppen. Noen av fettstoffene i avocadoen er viktige for stoffskiftet i nervesystemet. Avocado kan derfor være godt for de som lider av nervøsitet eller depresjon. Avocado onneholder også folat som er svært viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt arvestoff. Det er viktig med nok folat før og under svangerskapet da folat forebygger fosterskader. 

Hva kan vi bruke avocado til?
Avocado spises oftest rå. Skallet er ikke spiselig. Frukten deles i to, og den store stenen i midten tas ut. Fruktkjøttet er gulgrønt til gullgult. Fargen endres raskt når luft kommer til. Den kjøpes ofte hard i butikken, og modnes etter hvert. Når skallet gir litt etter for lett trykk er den klar til å brukes. Avocado har en nøtteaktig mild og nøytral smak. Den kan serveres i skallet eller uten skall, og brukes i mange retter. Du kan fylle den med reker, kaviar, hakket løk og dressing, i salater eller som dip. Den er fin som barnemat og egner seg meget godt som smør på brødskiven. Avocado er super som sommerniste på stranden eller på tur. Spis den da med skje gjerne med litt krydder på toppen. Den er god alene eller sammen med annen mat. 
Noen dråper sitron på fruktkjøttet hindrer misfarging. Avocado blir besk i smaken om den kokes, men kan derimot stekes lett. 

0 comentarios :

Publicar un comentario