domingo, 1 de junio de 2014

Arte Vela - Et kunstsentrum for vakre lys




Passaje de la Carretera er Benidorms travleste gågate! Et mylder av folk og mange morsomme butikker. En anderledes butikk er så visst Arte Vela, et lite mueum med alleslags lys, fra store kreasjoner til smålys i alle regnbuens farger.



Arte Vela ligger på den andre siden av gata fra apoteket Luz. På høyre side når du spaserer sydover mot palmeparken.
I vinduet ut mot gaten sitter unge Rebecca og lager lys. Det står alltid en gruppe mennesker utenfor! Fascinert ser de på hvordan kunst-lyset blir skapt av Rebeccas dyktige hender. I ni år har Rebecca jobbet med lys og kunsten å lage slike vakre lys har hun lært av sin tante, Pilar som eier Arte Vela. ”Dette er ikke et håndverk”, sier Pilar stolt, ”nei, dette er også kunst, god smak og evnen til å kombinere vakre farger! Hit kommer de  reisende langveisfra kun for å kjøpe et av mine Arte Velas. Jeg har hatt kunder her fra Vigo og Barcelona. Slikt gjør deg stolt og glad”, smiler hun. Slike kunst-lys kommer opprinnelig fra USA, og det var der Pilar fikk idéen til å skape slike lys her i Spania. Spanierne har ingen tradisjon med å bruke lys i hjemmet, slik som skandinaver og hollendere. I Spania blir lys tent i kirken og brukt ved begravelser. Nix mer. Men langsomt har dette nå snudd seg og i dag er det like mange spanske lyskunder som det er extranjeros i butikken.

Alle regnbuens…….
Det var mye prøving og feiling for å komme frem til de vakreste og mest populære kunst-lysene, forteller Pilar.   Hun ba kundene om å velge ut sine favorittfarger fra et fargekart med hele fire hundre fargekombinasjoner. Fra dette utvalget bygget Pilar selv opp kartet med de fargene som hun ønsket at kunst-lysene skulle komme i. Og det fine var jo at disse fargene var nettopp dem som kundene selv hadde plukket ut.
Fargekartet danner grunnlaget for de 13 beholderne med farget voks som Rebecca dypper lysene i. Stadig blir fargene skiftet ut og dette betyr at lysene ikke forblir de samme . Voksen holder 55 grader Celcius og dette er en tålmodig jobb for et stort lys kan få opp til 35 lag med voks i forskjellige farger. Med andre ord: det blir dyppet hele 35 ganger før det blir utskåret og formet.  Kunst-lyset må være litt varmt når det er klart til utskjæring.

Her viser Rebecca hva hun kan. Etterhvert ser kunstlyset ut om en mangefarget lilje med store, harmoniske blader som brer seg utover fra stammen.
Et lite kunstverk blir her skapt og ikke tar det lang tid heller. Så får det nye kunst-lyset en dusj med lakk over seg og står der og skinner i et vell av farger. Lysene minner om den fineste porselen.

Kunst-lys for alle anledninger!
Arte Vela forretningen tilbyr deg lys som passer til alle anledninger. Til dåp, kommunion, bryllup og fødselsdager. Kunden, sier Pilar, er spanske turister og utlendinger. De siste er mer vant til å tenne lys i hjemmet mens lokale spaniere ikke bruker levende lys. 
Kunstlysene blir flott satt opp sammen med Buddhafigurer og andre gjenstander som gir lysene en bakgrunn, slik at kundene får se hvordan de blir i en hjemme-atmosfære.

Lysdamen Pilar har virkelig skapt en original forretning. Det er i år tyve år siden hun og ektemannen begynte med å skape lys og det er tydelig at folk er fascinert over disse små kunstverkene for det står nesten  alltid folk   utenfor og ser på hvordan lysene blir formet.

Arte Vela er åpent om sommeren fra 10 – 22. Om du  har et spesielt ønske, for eksempel et lys med navn på fødselsdags ”barnet”, eller lys med navn på brudeparet, så ring med Pilar så ordner hun det. Tlf.  96 689 5211. 

Husk det gamle bibelstedet: Det er bedre å tenne et lys enn å fordømme mørket!

0 comentarios :

Publicar un comentario