viernes, 12 de septiembre de 2014

En ØL-observasjon på reisen nordover


Hva er som Manna i Egyptens land?
Synger russen hvert år mens de svinger sine ølseidler til rundt 12 Euro stykket.  Ja, du leste riktig: ølprisen i dag på et vanlig vannhull ligger på pluss/minus 100 kroner. Men det merkes ikke på besøket. Stedet ser fullt ut hver gang du går forbi. Ingen klager og alle drikker. Du innbyr din hulde viv til en tur på puben? OK; - her er regningen: 2 halvlitere med vanlig pils. En halvliter pils ligger i dag på 12-14 euro så da bør du være klar til å betale rundt 25 euro for to enkle  halvlitere. Drikk den derfor med andakt. Skal du ha chips, peanøtter eller annet smågodt blir det raskt 5 – 7 euro mer.

Går du på super´n og kjøper øl så er ikke prisene noe særlig bedre.  Ja, dette er og forblir ”annerledeslandet”, helt korrekt.

Selvbrygg er velbrygg!
Privat ølbrygging har derfor blitt mektig populært i Norge. Tradisjonen med å brygge øl går langt tilbake til tidlig middelalder og særlig på vestlandet har de nesten alltid brygget øl. I hvert eneste bryllup hadde de den gangen en munnsjenk, en mann hvis  jobb  det var å fylle gjestenes seidler med skummende hjemmebrygget øl.

Hjemmebryggegruppe
På våre vandringer i Oslo og omegn fikk  vi en dag  se tre glade gutter som holdt på å tappe øl i en bakgård.  Det så interessant ut så vi stoppet og slo av en prat med dem.  Og slik lærte vi om den nye folkesporten i Norge: Hjemmebrygging.   Øyvind, Morten og Ola var mer enn villige til å fortelle om prosessen. De kjøper råstoffet fra A/S Selvbrygg på Majorstua og regner ut at for 25 liter ferdig øl betaler de 300 kroner.  ”Skulle du kjøpe så mye øl på Aker Brygge,” sa Øyvind, ”ja, så ville du betale godt over 5.000 kroner!”
Disse gutta har spesialisert seg på en belgisk øltype SAISON som de føler gir et godt, mørkt  øl med en prosent på rundt fem. Én gang i månden kommer de sammen og setter et nytt fat til gjæring. Alle er de enige om at ølet deres blir mye bedre etter noen måneders lagring, men de forteller muntert at det er veldig vanskelig å la flaskene stå så lenge. 
Her har disse gutta virkelig funnet en hyggelig og innbringende hobby. 

Med prisene her i Norge er det fullt forståelig  at privat ølbrygging blir mer og mer populært. I Tyskland, for eksempel, er det ikke utbredt med hjemmebrygging fordi nesten hver eneste liten landsby har sitt eget bryggeri hvor de produserer et godt og rimelig øl. Og kneipene ligger også alltid innen rekkevidde. Det tyske loven: Reinheitsgebot fra det herrens år 1516, midt i middelalderen, er viktig. Loven sier at kun fire ting er tillatt i  tysk øl: vann, ølgjær korn og humle. Og loven sørger for at tysk øl er blant det beste øl i verden.
Men med norsk alkoholpolitikk skal det verken være enkelt eller billig å ta en øl. Derfor brygger mang en Ola Nordmann sitt eget! 

Spania og Norge, en sammellikning.
Siste: Alkohol-konsumet i Norge har steget betraktelig siden 1980.  Kristelig Folkeparti kom derfor nylig med forslag i Stortinget om å øke avgiftene på vin, øl og brennevin slik at folk ville drikke mindre. Forslaget ble nedstemt.
Privat ølbrygging har foregått på Vestlandet siden middelalderen.
Men nå har visse avholdsgrupper tatt opp dette ”problemet”. De ønsker å forby hjemmebrygging av øl slik som hjemmebrenning av alkohol er forbudt i Norge. Kristelig Folkeparti kom med forslag til å gjennomføre et slikt forbud. Forslaget ble nedstemt. Men bare det faktum at et slikt forslag om forbud av å brygge øl blir fremmet i år 2014 sier mer om Norge enn mye annet.
I Spania er innstillingen til det å ta seg et glass helt annerledes enn i Norge og her er det så vidt vi vet ingen egenproduksjon av øl, men konsumet av øl har steget i de siste årene. Nå har det dukket opp flere mikrobryggerier som spesialiserer seg på nye eksotiske ølsorter. Et eksempel på dette er Nisperosøl. Nisperos er en plommefrukt  og ølet er satt på gjæret nisperos. Øl er i det hele tatt blitt en populær drikk blant spaniere og de feirer til og med den tyske ølfesten Oktoberfest med Paulanerøl, tyske pølser og røkt svineknoke, - Haxe.
Grunnen til at vi i Norge har en slik restriktiv alkoholpolitikk stammer fra den ukontrollerte fylla blant store deler av befolkningen på attenhundetallet. Politikerne engasjerte seg i problemet: Først ble det totalforbud i flere år i Norge på 1920 tallet; -  slik som i USA. I den såkalte Forbudstida var det storsmugling fra Sverige og Danmark. Da politikerne til slutt forsto at forbudet ikke virket, ble Vinmonopolet etablert og prisene har vært skyhøye siden. For noen år siden ble sterkøl tatt ut av forretningene og kun solgt på Vinmomopolet. Kristelig Folkeparti har kommet med forslag om at alt øl kun bør bli solgt på Polet, men hittil har de ikke fått gjennomslag for disse forslagene.
På grunn av denne restriktive alkoholpolitikken går det flere ferjer hver dag fra Norge til Sverige og Danmark. På disse ferjene kjøper folk vin og brennevin avgiftsfritt til en pris mye lavere enn på Polet i Norge. Spania har en liberal alkoholpolitikk.  Du ser sjelden en full Spanjol.  Derfor er det fritt salg i Spania og et mer sivilisert syn på et godt glass vin.

En morsom og givende hobby
Etter å ha sett hele bryggeprosessen og  smakt på det belgiske ølet som var meget godt, forlater vi bryggeplassen til Øyvind, Morten og Ola med takk for å ha vist oss noe om brygging av øl og lært oss noe om ølpriser. Så, nå vet vi hva som er som manna i Egyptens land!

0 comentarios :

Publicar un comentario