viernes, 12 de septiembre de 2014

Oliven


Kanskje har du et oliventre i hagen, eller tilgang på oliven for å legge ned? De finnes jo i stort omfang rundt oss og da er det jo moro å kunne legge ned sine egne. 
Oliven og oliventrær er seriøs og stor handelsvare i Spania.

Hva er oliven?
Oliven er en art av små trær i oljetrefamilien som har sin opprinnelse fra kyststrøkene i de østlige deler av Middelhavet, fra Libanon til Lilleasia og nordlige deler av Iran. Olivenfrukten som stammer fra denne arten er et av middelhavslandenes viktigste landbruksprodukter, i form av olivenolje. 

Selve treet er et eviggrønt tre eller busk med sølvgrønne avlange blader. Blomstene er små og hvite og kommer normalt på fjorårets grener. Oliven høstes mens den er grønn og etterlates for å modne til en rikere purpurfarge som blir svart oliven. 

Et av de første bevisene for utnyttelse av oliven kommer fra kobberalderen på et arkeologisk sted som i dag er Jordan. Den gang mente man at oliven trivdes best nære kysten. I dag har ser vi at det stemmer men at oliven også trives noen steder i innlandet dersom klimaet ellers er riktig. Oliven dyrkes i dag i flere av verdens regioner, Sør-Afrika, Australia, New-Zealand, Middelhavslandene og California. 

Oliventrær trives best i kalkholdig jord, gjerne i knauser, skråninger og kystområder med kalkstein. De tåler godt tørke takket være deres robuste og utstrakte rotsystem. Oliventrær kan leve utrolig lenge, gjerne flere århundrer. De kan også være produktive gjennom hele livsløpet om de beskjæres riktig. 

Historisk om oliven
Oliven er en av de mest omtalte plantene i skriftlig tid. Oliven blir beskrevet av poeten Horats i forbindelse med hans eget kosthold, Lord Monboddo beskrev Oliven som en av de mest foretrukne matvarer i 1779. 

Plinius den eldre omtalte et hellig gresk oliventre som var over 1600 år gammelt. Det antas at noen italienske oliventrær kan dateres fra romertiden, og noen oliventrær fra Kreta regner man med er over 2000 år gamle. 

Oliventreet er et av symbolene for den greske gudinne Atene og nevnes hyppig både i Bibelen og Koranen. 

Hvordan kan vi bruke oliven? 
Oliven har blitt dyrket siden oldtiden som en kilde til olivenolje og til fint treverk. I tillegg til at Oliven spises. Den noe bitre frukten blir vanligvis gjæret eller behandlet med lut eller saltlake for å få frem den gode smaken. 

Innhøstingen av oliven skjer, som mange sikkert har observert, ved at man rister i grenene, eller i hele treet, gjerne med en duk under som samler opp fruktene. Innhøstingen skjer i Middelhavslandene i vintermånedene. 

Det finnes flere gode metoder å behandle oliven på før servering. Tradisjonelt bruker man fruktens naturlige mikroflora for at frukten skal gjæres ordentlig. Resultatet blir da et produkt som kan oppbevares i romtemperatur eller nedkjølt. Det enkleste er å bruke en stor plastbeholder tiltenkt oppbevaring av mat, 10 – 20 liter. Legg først olivenene i vann for vasking. Fyll deretter plastbeholderen med 800 gram salt og 300 gram hvit eddik pr. 7 liter romtemperert vann. Skjær et enkelt dypt kutt i hver oliven før de legges i væsken. På toppen må det legges noe slik at olivenene blir helt dekket av vann, og som ikke påvirker gjæringsprosessen. For eksempel en glassplate, eller en plastpose delvis fylt med vann. Det må ikke nødvendigvis være helt lufttett, men kan være. Olivenene kan smakes på under hele prosessen. De er spiselige etter fra to uker til en måned, og kan ligge inntil 3 måneder. Så kan du smakstilsette oliven med urter ved å legge dem i ulike marinader, eksempelvis med urter, krydder, olivenolje, fetaost, chili, sitronskall og saft, hvitløk, vin, eddik, einebær eller ansjos. 

Helsefordeler med oliven
Omfattende ny forskning har konkludert med at det oppnås helsefordeler ved å konsumere olivener og olivenolje. 

Bruk av olivenolje er en utmerket 
måte å forebygge hjertesykdom på. 2 ss. Virgin olivenolje daglig har etter kun en uke senket kolesterolet merkbart. Ved å senke kolesterolet kan du også redusere blodtrykk og risiko for Alzheimers sykdom. 

Forskere har også funnet at olivenolje kan være nyttig for å redusere risikoen for tykktarm, bryst og hudkreft. 

Olivenolje hjelper også godt på fordøyelsen, lindrer forstoppelse, forhindrer håravfall og fukter huden.


0 comentarios :

Publicar un comentario