viernes, 12 de septiembre de 2014

Leserinnlegg


SOSIALHJELP

Når en person trenger hjelp fra samfunnet for å takle sin situasjon, da bør vedkommende få hjelp! Er det hjelp det å bli gitt økonomisk støtte til å kunne være 100% passiv? Det er etter min mening det motsatte. Det er å passivisere mennesket og gjøre det til en permanent belastning for samfunnet. Ofte er det det som skjer. Det finnes utrolig mange årsaker til at folk faller ut av arbeidslivet. De fleste mennesker har et ønske om å komme tilbake og klare seg best mulig selv. Den drivkraften må samfunnet ta tak i og legge til rette for å utnytte. I svært mange tilfelle ville en deltidsjobb vært et godt alternativ. Et samarbeid mellom NAV og lokale firmaer for å finne nisjer hvor en trygdet kunne finne meningsfylt arbeid etter avtaler inngått lokalt, kunne sikkert løst mange saker. Den gruppen det her er snakk om ville sikkert satt pris på en deltidsjobb hvor deres handicap ville vært uten betydning. Men... LO, som er arbeidstakernes organisasjon, er i mot deltidsarbeid! 

Pr. i dag kan en finne utallige eksempler på at NAV motarbeider fornuftige løsninger som den berørte selv har fremført. En trygdet søkte selv om opptak på en skole for å utdanne seg. Han fikk plass på skolen og informerte NAV om dette. NAV avslo å støtte dette og vedkommende gikk tilbake til lediggang med statlig underhold. 2 år senere godkjente NAV opplegget og vedkommende begynte på sin utdannelse. To år bortkastet liv og to år bortkastet trygd påført oss av en ansvarlig i NAV som har «vår tillit» og full lønn fra våre skattepenger! 

Derfor er det hyggelig nå å se at hele NAV-systemet og trygdeordninger blir gjennomgått på nytt. Ideen er å stille aktivitetskrav til de som mottar trygd. Noen kommuner har allerede innført dette på frivillig basis med stort hell. Flere har kommet i arbeid og fått et rikere og mer tilfredsstillende liv. Samtidig har kommunene spart summer på lavere sosiale utgifter!  

Arbeids- og Sosialminister Robert Eriksson arbeider nå med å innføre dette for hele landet. Han (Regjeringen) har nå sendt et forslag ut på høring. Planen er at dette skal settes i verk allerede fra 1. januar 2015. Det vil innebære at kommunene får plikt til å kreve deltakelse fra sosialhjelpsmottakere. Formen for deltakelse skal tilpasses den enkeltes situasjon. Det dreier seg om å hjelpe folk til å få orden på hverdagen, løse helseproblemer, eventuelt rusproblemer, finne kvaliteten hos vedkommende og lede mot et yrke og en arbeidsplass. Det dreier seg om å koble inn næringslivet lokalt og frivillige organisasjoner til samarbeid med NAV. Til syvende og sist dreier det seg om å ikke la vedkommende bli passivisert hjemme i sofaen døgnet rundt så sant vedkommende kan komme seg opp derfra!

Det er interessant å se at kritikerne da kommer med usanne påstander; som at ministeren vil rasere trygdeordningene våre! Fakta er at han vil legge til rette for ordninger som bedrer den enkeltes mulighet til å ta vare på seg selv. Ved at det stilles fornuftige krav til aktivitet tilpasset den enkelte for å motta sosialhjelp, vil mange flere komme tilbake i arbeid og få en mye bedre hverdag!

Rødgrønne politikere har mange ganger snakket om å gjøre mer for å få ungdom til å «stå opp om morran», men lite har blitt til praktisk politikk. Over 120.000 nordmenn mottok tilsammen 5,1 mrd kr. i økonomisk sosialhjelp i 2013, og tendensen er stigende. Denne arven fra de rødgrønne vil ministeren gjøre noe med! Med FrP i regjering skjer det endelig noe konkret!

Odd Furuseth, oafuru@hotmail.com

0 comentarios :

Publicar un comentario